It-sjefen som lærte å lage mat av mormor

It-sjefen som lærte å lage mat av mormor

Roger Andersen bruker denne inspirasjonen når han satser på NM for amatørkokkker.

Roger Andersens interesse for matlaging fikk han fra mormoren som lærte ham det grunnleggende allerede da han vær barn. Men interessen for å eksperimentere mer på kjøkkenet har først tatt seg merkbart opp de siste 10-15 årene.

-Matlaging er nå min store interesse og jeg liker å lage mat både til både hverdag og fest. I det siste har jeg fått øynene opp for bruk av kortreist og selvplukket mat - har begynt å bruke sopp og nyttevekster som jeg plukker selv, forteller han.

Om han har dyrket blomkålen i bidraget til årets NM for amatørkokk, sier han ikke noe om. Og om den kommer til finalen under Matstreif den 12. september, avgjøres om få dager.

Det er fortsatt mulig å sende inn oppskrifter til NM for amatørkokk. Fristen er 1. september

Torsk med syltede blomkålsbuketter

Fremgangsmåte

Torsk:
Legg fileten på benken med skinnsiden ned, legg på havsalt. La dette ligge i 5 minutter før du skyller av saltet. Varm olje i en stekepanne, legg filene opp i med skinnet ned, kvern litt pepper over. Ha opp i litt smør. Stek til skinnet er sprøtt, snu så fileten og stek den veldig kort på den skinnfrie siden.

Syltet blomkål:
Kok opp eddik, vann, sukker, pepper og fennikelfrø, til sukkeret er oppløst. Legg oppi blomkålen og løken, rør rundt og ha på platen i 2 minutter til. Deretter trekk platen av varmen, sett på lokk og la stå i laken til servering. Plukk opp blomkålbuketter ved servering.

Ertepure:
Ha løken og hvitløk i en stekepanne med litt olje, når det har blitt blankt tilsett ertene. Etter litt ha opp i smøret og sett på lokk. Når ertene har blitt varme, ha alt oppi en foodprosessor, kjør til så fin pure man vil (jeg liker å ha den litt grov). Smak til med salt, pepper, cayenne og eventuelt mere smør.

Potetmos:
Kok potetene møre, samtidig varm opp melk og fløte til «fingervarm». Slå av potetvannet, pisk potetene samtidig som du sper med den varme melkeblandingen. Avslutt med å røre inn smøret og smak til med salt og hvitt pepper

Beurre blanc:
Kok sammen løk, pepper laurbærblad, eddik og hvitvin. Når det er redusert ned, pisk inn smøret. Sil sausen og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Denne retten trenger en syrlig saus, så sausen kan godt være litt mer syrlig enn vanlig.

Opplegging:
Legg potetmosen midt på tallerken, legg torsken opp på potetmosen med den sprø skinnsiden opp, lag fine ertepuretårn rundt som du legger 1-2 syltede blomkålsbuketter på. Pynt gjerne med litt dill også. Ta en skje av sausen rundt potetmosen. Sett resten av sausen i et sausenebb på bordet så gjestene kan ta mer saus hvis nødvendig.

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen