Italienske kraftpakker

Vinene fra det østre Veneto fortjener oppmerksomhet. Særlig når de er så gode som disse.
Aase E. Jacobsen
24 April 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Tilbudet av viner av den typiske Veneto-druen refosco dal peduncolo rosso begrenser seg til to-tre viner i Norge. Derfor er det vanskelig å verifisere påstanden (fra Vini Buoni d'Italia) om at De Stefanis utgave, Kreda Refosco 2004 (60960) er den beste av alt som lages av denne druen.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Livias favoritt
Men at den er veldig god, er det ingen tvil om. Stor, kraftig og mørk med god bærsødme og -bitterhet, flott syre og gode tanniner. En god kandidat for kjelleren de neste 7-8 årene som allerede smaker veldig godt til en viltgryte, ovnsstekt kjøtt eller en saftig grillet entrecôte med krydret tilbehør. En utmerket matvin med andre ord.

Og en konsentrert og modernisert, men ikke overeiket, utgave av druen med det lange og tunge navnet. Som i følge Plinius den eldre skal ha vært favorittvinen til Livia, Cæsars andre kone. Men selv om refosco har opplevd en gjenfødelse de siste tjue årene, lages det fortsatt uinteressant vin av denne druen. Og det skyldes manglende kontroll med utbyttet, for refosco må holdes i tømmene.

Utbyttekontroll
De Stefani kaller sin refosco Kreda etter den lokale betegnelsen på det leirholdige jordsmonnet. Den kommer fra deres beste vinmark med 25 år gamle vinstokker og middels tett beplanting (ca 5000 planter/hektar). For å holde utbyttet nede foretas i tillegg såkalt grønn innhøsting (kutting av klaser før druene skifter farge). Relativt lang uttrekkstid under gjæringen sikrer mye farge og godt med tanniner som er refoscos styrke.

De Stefani lager også andre svært vellykkete viner. Solèr 2005 (60731) er en blanding av en annen lokal drue, marzemino, som trolig er en kryssing av refosco, med refosco, cabernet sauvignon og merlot. En andel av druene tørkes, derav navnet solèr som betyr tørkeloft. En svært saftig vin med fin sødme og et godt alternativ til ripasso og som tåler en del krydder i maten.

Elegant prosecco
De Stefani Merlot 2005 (60962) er også en veldig god og ikke minst anvendelig matvin som utpeker seg på grunn av flott frukt, saftighet og god bløthet. Super til kraftige retter med hvit fisk samt det meste av lyst kjøtt.

Dessuten en deilig prosecco, De Stefani Prosecco Metodo Zero (60966) som har vesentlig mer raffinement enn brorparten av proseccoene som er å få i Norge.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her