Jakten på terroir

Australske vinprodusenter arbeider intenst med å etablere tydeligere stedsidentitet for sin portefølje, og giganten Rosemount ligger langt fremme i dette racet.
Aase E. Jacobsen
12 August 2003 - 10:29

Allerede i 1983 skapte Rosemount sin første vin som klart uttrykte sin opprinnelse, nemlig Roxburgh, chardonnayen fra en enkelt vinmark med såkalt terra rossa som er jernholdig leirjord over kalkstein, i Upper Hunter Valley. Resultatet er en svært maskulin hvitvin som i den for tiden tilgjengelige 1998-versjonen. Duften er karakteristisk for en rik chardonnay med noe fat, her er det selvsagt bare brukt fransk eik av topp kvalitet. Smaken er kraftig med gode syrer og lang sitruspreget finish.

Roxburgh-vinmarken er svært gammel og inneholder de eldste vinstokkene av denne druen i hele Australia. Avlingen er derfor svært lav, kun to tonn pr hektar hvilket sikrer god konsentrasjon og tilsvarende lagringspotensial. Men de fleste Roxburgh-flaskene nytes mens de er unge og helst til lyst kjøtt eller svært rike fiske- eller skalldyrretter.

Både varmt og kjølig klima
Men det var en annen chardonnay som satte Rosemount og Australia på verdens vinkart, Show Reserve, da den i 1982 mottok dobbel gullmedalje i International Wine and Spirit Competition i London. Det som i dag ville kvalifisert til betegnelsen blockbuster av en hvitvin, tok helt luven av alle andre viner i sin kategori. I senere utgaver er stilen blitt raffinert, og 2001-versjonen fremstår som en elegant og klassisk chardonnay med gode syrer og tydelig jordsmonnspreg fra den steinete sandsteinjorda som finnes i flere av de parsellene hvor råvarene til denne vinen hentes. I Show Reserve inngår også noe vin fra Roxburgh. 

Rosemounts topp chardonnayer kommer fra et varmt klima hvilket må sies å være motstrøms siden de fleste vinprodusenter i dag leter etter kjøligst mulig klima for sine hvite druer. Men mikroklimatiske forhold muliggjør viner med naturlig friskhet. - Vi tilsetter aldri ekstra syre i disse vinene, kun for de enklere produktene og bare når behovet er der. Ellers mener vi syrejustering er mer naturlig for vinen enn chaptalisering, som jo er helt akseptert i de nordligste vinregioner i Europa, hevder Charles Whish som er en av Rosemounts sjefsvinmakere og fortsetter: - Men de fleste av våre vinmarker har langt kjøligere klima enn i Upper Hunter Valley.

Lang vekstsesong
Whish har stor tro på Orange og Mudgee som begge ligger i samme landsdel som Hunter, nemlig New South Wales, men altså høyere. Særlig Orange som befinner seg på 900 meter over havet og har en gjennomsnittstemperatur som er vesentlig lavere enn Hunter. Her dyrker Rosemount chardonnay, cabernet sauvignon, shiraz, pinot noir og merlot, og innhøstingen starter så sent som begynnelsen av april som er hele to måneder senere enn Hunter. Chardonnayen i 2000-utgave er svært vellykket med god friskhet, innsmigrende fruktighet og velintegrert eik. Cabernet sauvignon i 98-versjon er slankere og friskere enn det vi normalt forventer av denne druen fra Australia.

Mudgee er Oranges motpol for både hvite og røde. Her er klimaet langt varmere, som i Hunter, men høyden over havet på 550 meter sikrer kjølige netter som igjen gjør vekstsesongen lenger. Hill of Gold Chardonnay er imidlertid veldig australsk i stilen med masse smør og tropisk frukt. Dens røde parallell, Hill of Gold Shiraz, viser derimot denne regionens styrke som er kraftige og tøffe røde viner med tørre krydrete tanniner. - Mudgee-vinene som er blant mine favoritter, er ikke så sjenerøse som eksempelvis en shiraz fra McLaren, men kombinasjonen av klimaet og jordsmonnet bestående av den røde leirjorda gir rik og konsentrert frukt med flotte tanniner, understreker Whish.

Mountain Blue er Rosemounts flaggskip fra denne regionen. Kombinasjonen av 85 prosent shiraz og resten cabernet sauvignon som nærmest er klassisk i Australia, gir en stor, rik og konsentrert vin med mye søt bærfrukt som holdes oppe av flotte tørre tanniner. En smaksbombe med 14,5 prosent alkohol som trives best sammen med rike retter med rødt kjøtt, også vilt. Druene stammer fra 45 år gamle vinstokker med lavt utbytte, rundt 3-4 tonn pr hektar.

Elegant mastodont
Blant de røde er det Balmoral Syrah som har brakt Rosemount mest anerkjennelse, og den vinen som har lengst lagringspotensial av alle. Det er kanskje derfor den heter syrah og ikke shiraz, og det til tross for at fatene som er brukt er amerikanske og ikke franske. Balmoral er utvilsomt en vin av verdensklasse. Smakt i 98-versjon er den heftig og konsentrert i så vel duft som smak med tydelig fatpreg som likevel er godt integrert. Den er til og med elegant oppi all smakskraften. Avslutningen er rett og slett veldig god med flotte tanniner. En mastodont som likevel er velproporsjonert. Råvaren er druer fra 45-100 år gamle vinstokker som vokser i McLaren Vales typiske rike svarte jernholdige jord fordelt på mange parseller. Disse gamle vinstokkene gir svært lite men tilsvarende konsentrert frukt, en av parsellene gir så lite som 1 tonn pr hektar, eller 8-900 liter vin.

Lavt utbytte er en naturlig utvikling for en vinmark med gamle vinstokker, men også Rosemount har både plantet mye nytt og kjøpt yngre vinmarker i de senere år. Det arbeides bevisst for å holde avlingene nede for å holde konsentrasjonen oppe, hvilket er en forutsetning for å få full uttelling for terroir. - Vi har bedre resultater med å øke konsentrasjonen i druene gjennom såkalt canopy management (oppbinding, beskjæring samt fjerning av løvverk) enn gjennom økt beplantingstetthet, hevder Whish.

McLaren Vale er kjøligere enn både Hunter og Mudgee først og fremst på grunn av nærheten til havet. Dessuten er vekstsesongen lang. Det kuperte landskapet skaper mange forskjellige mikroklimaer som igjen gir muligheter til å skape et bredt spekter av viner. Traditional representerer en helt annen stil enn Balmoral, ikke bare på grunn av druemiksen som er cabernet sauvignon, merlot og petit verdot, men fordi den er laget på tradisjonell måte med gjæring i åpne sementtanker. Druemiksen til tross er den modnet i amerikanske fat. Duften er voldsomt rik med mye søte bær, valrhona-sjokolade og fatkrydder. Smaken følger opp med stor sødme, en del fat og varm finish. Australia i et nøtteskall.

McLaren Vale er ved siden av Hunter Valley hovedsetet for Rosemounts omfattende virksomhet. Og det er her rødvinsproduksjonen er lokalisert med Whish som ansvarshavende. Vinmakernestor Philip Shaw overvåker det hele for Oatley-familien som fortsatt er sentral i den daglige ledelse til tross for at Rosemount nå tilhører Southcorp, Australiasvingigant som samler en stor andel av dette kontinentets vinproduksjon 

Levebrødet
Enkeltvinmarksviner og andre høyt profilerte produkter er imidlertid en mikroskopisk andel av Rosemounts produksjon. De fleste forbinder huset med basisvinene som henter sine druer fra hele South East Australia. Hvor råvarer fra Rosemounts til sammen sju ulike regioner blandes for å skape velkomponerte storselgere. Diamond Shiraz Cabernet lages i et antall av 8,5 millioner flasker og er svært fruktdreven i stilen. Bærsødmen får følge av gode syrer og krydder samt sjokolade og mokka. En folkelig vin som er perfekt til enklere kjøttretter fra grillen eller steikepanna.

Noe større eleganse er det i Diamond Cabernet Sauvignon. For til tross for at bærsødmen er tydelig også her, har den fine tanniner i slutten som gir en god tørr finish og dermed en bedre matvin. Storselgerne skal ikke uttrykke terroir eller område men først og fremst gi god vinvaluta. Og siden disse vinene er levebrødet for Rosemount (Oatley-familien kunne sikkert levd godt av toppvinene alene), vies de full oppmerksomhet.

Rosemount på polet:
Hvitvin:

Musserende:

Rødvin:

Foto: Rosemount

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her