Drikke
Kan denne drinken lindre smerte?

Kan denne drinken lindre smerte?

Ikke bare smaker Painkiller knakende godt, drinken kan muligens lindre smerte også. I hvert fall har den voldt mye hodebry. Les den sprø historien.
29 August 2014 - 12:00

Få Ukens drink som nyhetsbrev

Painkiller er en tropisk drink som skal ha oppstått i en sliten bar på øya Jost van Dyke, British Virgin Islands. Men den ble i 2011 kjent for noe helt annet enn å bare være en god drink.

Fatal patentering

To av New Yorks største barstjerner – Richie Borraco og Guiseppe Gonzalez hadde året før åpnet en tiki-bar med navn Painkiller. Baren ble raskt en braksuksess og høstet mye internasjonal ros.

Denne New York-baren er også en braksuksess

Selvsagt hadde de Painkiller på menyen – dog ikke med Pusser's Navy Rum som i originalen. Eller det vil si Painkiller ble opprinnelig ikke laget med Pusser's, men med en miks av rom fra Barbados og Jamaica. Pusser’s Navy Rum kom ikke på markedet før rundt 10 år etter at drinken ble oppfunnet. Likevel hadde Pusser's klarte å patentbeskytte drinken slik at den bare kunne lages med denne romen.

Saksøkte baren

Da produsenten av Pusser's fant ut at baren i New York ikke brukte deres rom i sin Painkiller, gikk den rett og slett til søksmål.

Pusser's forlangte at baren skulle bytte navn, at den begynte å bruke deres rom og at Pusser's fikk overta nettdomenet painkiller.com

Dette skapte stor oppstandelse i barkretser all den tid det ikke er «comme il faut» at en brennevinsprodusent får «monopol» på en drink. Hvis noen skulle hatt enerett, måtte det vært bartenderen som laget den første gang. Men det er ikke slik barverdenen fungerer.

Grunnen til at vi har en cocktailrevolusjon i dag, er nettopp fordi bartendere over hele verden deler ideer og oppskrifter seg imellom.

Fikk kjenne Facebook-pisken

Enden på visa var at baren byttet navn til pkny etter at dommen var rettskraftig, drinken Painkiller ble fjernet fra menyen og nettsiden solgt.

Dessuten ble det startet Facebook-grupper hvor bartendere oppfordret kolleger til å aldri ha Pusser's rom i hyllene igjen. I Norge er det uproblematisk ettersom den inneholder over 60 prosent alkohol, så den er ikke en gang lov å importere.

Tusenvis av bartendere støttet pkny i denne saken og romprodusenten ble satt i et veldig dårlig lys. Skal vi gjette på at de angrer bittert i dag?

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Painkiller

Painkiller

Fremgangsmåte

Du kan velge å kjøre ingrediensene i en blender med knust is eller bygge den i et glass med knust is. Glasset må være romslig, bruk gjerne et såkalt hurricaneglass eller et stort whiskyglass som på bildet.

Pynt med ananas- og appelsinskiver. På bildet er litt grenadin helt på toppen for utseendets skyld. Det er ikke i henhold til originalen.

Tips 1:
Pusser's Navy rom er altså ikke lovlig i Norge grunnet for høy alkoholprosent. Den anbefales heller ikke grunnet et lite spekter av smaker. Dette er en rom som smaker mest alkohol. Vellagret rom som Ron Zacapa 23 gir en mye bedre drink. Havana 7 anos vil også fungere bra med sine kryddertoner.
 
Tips 2:
I hjemmebaren er det ingen fare, men skal drinken settes på en profesjonell meny, bør den døpes om for å unngå rettsforfølgelse.
 
 

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her