Drikke
Kåret det beste juleølet med avansert teknologi

Kåret det beste juleølet med avansert teknologi

Pål Hellesnes i Business Technology Consulting har brukt sine jobbverktøy for å finne ut hvilke øl som er vinnerne av de mange juleøltestene.
Redaksjonen
05 Desember 2014 - 11:23

Få produkttester engasjerer like mye som de årlige juleøltestene. «Alle» har sin egen test som gjøres på ulike måter og med forskjellige smakspaneler, og resultatene er ikke uventet like forskjelllige.

Kan brukes på hverdagslige ting

Pål Hellesnes er litt over gjennomsnittet interessert i juleøl og har sågar tatt i bruk avanserte verktøy for å analysere resultatene. Han jobber til daglig som konsulent i Business Technology Consulting med verktøy for beslutningsstøtte (business intelligence).

For å demonstrere praktisk anvendelse av disse verktøyene har Hellesnes ofte tatt i bruk avanserte analyser for hverdagslige ting for å illustrere nytten fra disse verktøyene. Der kommer altså juleølet inn. Og basert på dette kan han avdekke hvilke produkter som ekspertene likte best.

Det beste juleølet på polet: Haandbryggeriet Bestefar

Dette mener Apéritifs smakspanel om Bestefar-ølet

På de neste fire plassene finner du:

Det beste juleølet i butikken: Lervig Juleøl

På de neste fire plassene i denne klassen finner du:  
Hansa Julebrygg
Ægir Julebrygg
Dahls Juleøl
Berentsens Juleøl

Slik vurderer Apéritifs smakspanel butikkølet

Det beste alkoholfrie juleøl: Santa Clausthaler

Her er Apéritifs mening

Analysen ble gjennomført ved at 460 anmeldelser av årets juleøl ble hentet inn. Basert på tester av 133 ulike juleøl ble terningkast og poeng konsolidert. For å kåre vinneren ble alle juleøl med fire eller flere anmeldelser rangert etter gjennomsnittlig score. For å støtte analysen lagde konsulenten en datamodell med en tabell for alle juleølene som ble anmeldt og en tabell med alle anmeldelsene. Disse tabellene ble så koblet sammen i Power Pivot hvor det også ble opprettet måltall for score. Selve analysen ble utført med en pivottabell som filtrerte på klasse og antall anmeldelser som vurderte det enkelte juleølet. Til slutt ble de utvalgte juleølene sortert etter gjennomsnittlig score.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her