Kjølende oppkvikker

Det er ingen grunn til at folk skal slutte å drikke kaffe selv om det er varmt i været - prøv bare de iskalde oppskriftene til baristaene Kristin H. R. Nielsen og Sofia Rydell.
Redaksjonen
04 August 2011 - 13:21

Nordmenn er et kaffeelskende folkeslag, og vi ligger i verdenstoppen i kaffekonsum. Siden den første kaffebaren åpnet i Oslos Østbanehallen i 1994, har stadig flere barer med hovedfokus på kaffe etablert seg rundt om landet.

De siste par årene har et nytt kaffetilbud dukket opp både hos kaffebarene og i butikkenes kjøledisker, nemlig iskaffe. Kunnskapen om denne drikken er ikke like stor som tradisjonell kaffe, noe baristaene Sofia Rydell hos Stockfleth`s og Kristin H.R. Nielsen hos Java/Mocca og i Oslo ønsker å gjøre noe med. Begge har erfaring som baristaer siden 1999.
- Nordmenn er litt pysete når det kommer til kaffe. Aller helst drikker de varm kaffe basert på mye melk, som for eksempel caffe latte, sier svenske Sofia Rydell.
- Hovedforskjellen på iskaffe og vanlig kaffe er rett og slett temperaturen. I tillegg kan iskaffe ofte være mer leskende, noe en varm drikk sjelden er, legger Kristin H.R. Nielsen til.

Mest espresso
De to baristaene anbefaler folk å prøve iskaffe på grunn av den gode smaken. I tillegg er det gøy og utfordrende for baristaer å lage iskaffe. Ikke fordi det er vanskeligere eller knyttet ekstra mye arbeid til tilberedningen i forhold til vanlig kaffe, men fordi smaken på de vante ingrediensene forandrer seg når de tilberedes kaldt.
-Sofia og jeg jobbet sammen tidligere, og da brukte vi mye tid på å utforske smak og prøve nye varianter av kaffedrikker - også iskaffe. Noen ganger var vi heldigere enn andre, for å si det sånn, sier Kristin.

De fleste iskaffedrikker er basert på vanlig espresso. Ut fra den lages den enkleste iskaffen shakerato (espresso, sukker og hel is) til mer avanserte varianter som  for eksempel frappé, en av Javas signaturdrikker (espresso, sukker, kanelsirup, is og fløte).
Kald espresso smaker beskt og surt, og det er nesten umulig å lage god iskaffe uten ekstra søtning i form av sukkerlake, sirup eller sukker.
-Lag noen søtede espressi på morgenen slik at de står klare til kundene kommer, foreslår Sofia.
Om du skal bruke hvitt eller brunt sukker i iskaffe blir en smaksak, mener Kristin.
-Men det brune sukkeret er ofte litt mer grovkornet, og lar seg ikke oppløse så raskt i kalde drikker.

Tre hovedtyper
Iskaffe deles inn i noen generelle kategorier; iskaffe med eller uten melk, tyktflytende eller  tyntflytende iskaffe. Det som skaper forskjellene mellom de enkelte iskaffevariantene er i grove trekk om du bruker en blender eller shaker i tilberedningen, om kaffen serveres med hele eller opphakkede isbiter, om vann eller melk eller eventuelt annet er hovedingrediensen i drikken, i tillegg til kaffe.

- Bruk av blender gir drikken en tykkere konsistens. Lager du for eksempel en iskaffe med knust is fra en blender, får drikken en milkshakeaktig konsistens - den kan nærmest spises med skje. Litt av den samme effekten oppnås ved å bruke shaker; rist espresso sammen med sukker og tilfør øvrige ingredienser. Du kan også bruke en shaker veldig forsiktig og servere iskaffe kun tilsatt sukker i et glass med isbiter, og få en veldig tyntflytende drikk, forklarer Kristin.

Begge kaffekokkene (barista er italiensk og betyr kaffekokk), vektlegger behovet for og viktigheten av å ha ordentlig utstyr å jobbe med, som for eksempel en blender med stor nok motor og en shaker som lett lar seg demontere og rengjøre. De understreker også viktigheten av å vaske utstyret ekstra godt i sommerhalvåret fordi bakterier trives svært godt når det er varmt. 

Fokus på utseendet
Både Kristin og Sofia mener presentasjonen og utseendet til iskaffe er viktig. I følge de to kan og bør en iskaffe være både en estetisk og smaksmessig opplevelse.
-Bruk av is, både knust og hel, skaper muligheter til å jobbe med presentasjonen. Men en iskaffe bør drikkes med en gang den er blitt servert fordi utseendet forandrer seg når isen smelter, sier Sofia Rydell.

Hvorvidt du skal bruke hel-, lett- eller skummetmelk til iskaffe avhenger av hvilket smaksuttrykk drikken skal ha.
-Vi bruker mest helmelk fordi fettstoffene fremhever den gode smaken, sier Kristin.

Begge oppfordrer de som jobber i bar/kaffebar å prøve seg frem til nye iskaffedrikker.
De to nevner en drikk som er utviklet av baristaverdensmester i 2000, Robert Thoresen hos Java, nemlig iskaffe med mineralvannet Club Soda.
-Club Soda og espresso, smakstilsatt med sirup, gir deg en utrolig frisk drikk med deilig skum på toppen, lover Sofia.

I løpet av årene har de også erfart at det er lurt å servere iskaffe i små mengder.
-Mye vil ha mer, men du kan fort bli kvalm av for mye mektig og kald drikke. Det er ikke slik du ønsker at kunden skal føle seg etter et besøk, avslutter Kristin.

Slipp fantasien løs!
Skal vi tro baristaene Sofia Rydell hos Stockfleth`s og Kristin H.R. Nielsen hos Java/Mocca i Oslo er det kun fantasien som setter stopper for mulige iskaffe-varianter. Her er noen av deres kalde, leskende forslag.
 
Artikkelen ble publisert første gang 25. august 2003.
 

Iskaffe og shaker:

Enkel Frappé

Fremgangsmåte

Denne varianten er en signaturdrikk fra Java: Sofia og Kristin rister espresso og sukker hardt sammen slik at de får masse, deilig skum. Når drikken er i glasset, toppes den med fløte, slik at den blir marmorert.
 
-Dette er en snadderdrikk som passer perfekt når man skal unne seg noe ekstra, mener Kristin.
 

Det finnes flere muligheter for hvordan en Frappé skal lages. Hva den består av varierer ut fra hvor du drikker den. I Hellas lages den for eksempel av pulverkaffe, sukker, isbiter, eventuelt litt melk, for så å bli kjørt hissig i en stavmikser.

9 avkjølende oppskrifter med kaffe og te og gode tips

Her finner du mange oppskrifter på alkoholfrie drinker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Sendt inn av Sofia Rydell hos Stockfleth's og Kristin H.R. Nielsen hos Java/Mocca

Vurder oppskriften

Granita

Fremgangsmåte

Kjør espresso, sukker, isbiter og evet. smakstilsetninger i en blender til issørpe.

Baristaene Kristin og Sofia mener både kanelsirup og vaniljesirup er gode smaktilsetninger i en Granita.

Sendt inn av Sofia Rydell hos Stockfleth's og Kristin H.R. Nielsen hos Java/Mocca

Vurder oppskriften

Iskaffe med knust is

Fremgangsmåte

Drikken er massiv og gir en milkshake følelse, mener Kristin og Sofia.

Sendt inn av Sofia Rydell hos Stockfleth's og Kristin H.R. Nielsen hos Java/Mocca

Vurder oppskriften

Sofia og Kristins Banansnadder

Fremgangsmåte

Alt kjøres i blender.

-Denne er knallgod, både søt og ganske så sunn på grunn av bananene, sier Sofia.
En ting å merke seg når du bruker bananer i drikker er at jo brunere bananene er jo, dess søtere smaker de.

Sendt inn av Sofia Rydell hos Stockfleth's og Kristin H.R. Nielsen hos Java/Mocca

Vurder oppskriften

Sofia og Kristins Wunderbaum

Fremgangsmåte

Smakstilsetningene og espresso ristes lett i en shaker, helles deretter over iskremen.
-Dette er en liten, men bombastisk smaksopplevelse, sier Kristin.

Sendt inn av Sofia Rydell hos Stockfleth's og Kristin H.R. Nielsen hos Java/Mocca

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slike biffer vekker begeistring
Dagens rett
Biff med sprøtt dekke på vinkokte poteter

Slike biffer vekker begeistring

Skikkelig tykke biffer er virkelig snadder, saftige og velsmakende, spesielt med et sprøtt dekke som i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk
Dagens rett
Gratinert seifilet med bladbete, kapers og ansjos

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk

Sei er en råvare som fortjener en plass også på festmenyen og helgekjøkkenet. Med drahjelp fra Italia blir det fart på smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven
Ukens drink
Tanqueray Flor de Sevilla Negroni

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven

Negroni er en alkoholsterk drink, perfekt for kalde årstider. Denne vrien er imidlertid noe fruktigere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022

Forsiden akkurat nå - 2

Slike biffer vekker begeistring
Dagens rett
Biff med sprøtt dekke på vinkokte poteter

Slike biffer vekker begeistring

Skikkelig tykke biffer er virkelig snadder, saftige og velsmakende, spesielt med et sprøtt dekke som i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum
Klubb

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum

Som abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb får du nå rabatter på italienske delikatesser, alt du trenger av utstyr til vinhobbyen din, og vinreiser til Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ring julen inn og lær alt du trenger å vite om akevitt
Matkurs og vinkurs
Brennevinskurs 12. desember i Oslo

Ring julen inn og lær alt du trenger å vite om akevitt

Akevittens høysesong er i anmarsj, og Sesto Sensos engasjerende Felice Capasso hjelper deg med å velge de rette flaskene til årets julemat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk
Dagens rett
Gratinert seifilet med bladbete, kapers og ansjos

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk

Sei er en råvare som fortjener en plass også på festmenyen og helgekjøkkenet. Med drahjelp fra Italia blir det fart på smaksløkene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her