9 avkjølende oppskrifter med kaffe og te

Oppskrifter på iste og iskaffe

9 avkjølende oppskrifter med kaffe og te

Både kaffe og te smaker fortreffelig som kald drikk. Her er ni oppskrifter på leskende sommerdrikker. Og mange gode tips.

Har du kaffe eller te i huset står du aldri i beit, ei heller når du har lyst på en avkjølende drikk. Den hjemmelagete iskaffen eller isteen er dessuten hundre ganger bedre enn den du kjøper.

Prøv en av oppskriftene på undersidene.

Men for at drikken skal bli perfekt kan det være lurt å følge noen av rådene som fra kaffe- og televerandøren Solberg & Hansen.

Tips før du setter i gang

• Om du ikke har espressomaskin hjemme, kan du brygge på en Mypressi Twist, i en moccakanne eller lage et kraftig brygg i en AeroPress.

• Afrikansk kaffe er godt egnet til kalde drikker fordi den gjerne er litt fruktigere, saftigere og friskere enn kaffe fra andre steder, og fordi den er nyankommet og ferskest om sommeren.

• Iskaffe og iste kan være utrolig enkelt. Du kan røre litt sukker inn i et varmt brygg, kjøle det raskt ned og servere med isbiter i glass.

• Bruk så kald is som mulig. Halvsmeltet is smelter raskere i drikken og vanner den ut.

• Vær raus med isbitene. Jo mer is i glasset, desto kaldere blir drikken. Da smelter isen saktere og drikken blir mindre utvannet.

• Prøv å lage isbiter av kaffe og te!

• Ønsker du å kjøle ned varme brygg av kaffe eller te, kjøl ned så raskt som mulig. Det forhindrer utvikling av bitterhet.

• Bruk ferske ingredienser for naturlig smak. Tilsett mer av det kaffen/teen smaker, eller noe som gir en spennende kontrast. Smak deg frem.

• Bruk egne siruper. De er lette å lage. Bruk lik mengde hvitt sukker og kokende vann for å lage sukkerlake, og tilsett evt. krydder/urter/bær etc. etter ønske. Smelt sammen, avkjøl, sil over på flaske. Oppbevar kjølig i inntil en uke. Du kan også kjøpe ferdiglaget Da Vinci sirup i mange ulike smaker.

• Test nye kaffesorter. Velg gjerne en single origin espresso og prøv ulike land for smaksmessig variasjon. Smak den først som en shakerato og tenk på hvilke ingredienser og drikker den vil passe til.

 

Andre sommerlige tips med te:

Pu Erh er en tradisjonsrik kinesisk te med mild jordaktig smak med hint av kakao, nøttestøv, og mynte. Pu erh grønn te lagres i lett fuktig klima, ofte over mange år. Server til skiver av moden plomme eller til en lunsjrett.

Fruity Garden er en søt og syrlig infusjon av tørket frukt og aroma. Hibiscusen gir den sterke fargen og syrlige smaken. Rist teen med is i shaker for et rosa skum på toppen. Prøv også Bestemors have eller andre fruktteer som inneholder hibiscus (som gir en sursøt smak og knall farge).

Tie Kuan Yin er en kompleks og aromatisk lagret oolongte fra Taiwan. Denne teen er tett rullet og har et tydelig ristet preg. Fremhev de subtile nyansene ved å bruke vinglass e.l. Teer som denne har mange delikate detaljer i smaken og passer best uten tilsetninger. Andre spesielle og komplekse oolonger; Oriental Beauty og Subtropical Forest.

Foto: Marith Brithsdatter

 

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen