Klar for et nytt forhold?

Alle vil ha barolo eller barbaresco i glasset, men gattinara er det altfor få som har et kjærlighetsforhold til.
Aase E. Jacobsen
17 Desember 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

 Jeg har det, og Antoniolo er storfavoritten. Dessuten er Antoniolo Gattinara 2006 (42614) å få i de fleste polutsalg, og det er en god trøst i disse stressende førjulstider. Elegansen og friskheten er dens store styrke sammen med en god fasthet fra både topp syre og fine slanke tanniner.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

En allerede deilig men fortsatt lovende vin for de neste seks-sju årene. Best av alt er at den kan nytes til det meste - alt fra så vel pasta eller kveldskos med spekemat til et saftig stykke kjøtt. Dessuten er den nydelig alene. Husk bare at den trenger et glass med god plass for at den skal vise frem alle sine attributter.

Spiser av tåken
Dette er laveste nivå hos Antoniolo, som i dag drives av Rosanna Antoniolo og hennes "barn" Alberto og Lorella. Siden 70-tallet har familien isolert druer fra noen parseller og disse enkeltvinmark-vinene byr ikke overraskende på enda mer kompleksitet.

Årsaken til at gattinara kan hevde seg i samme klasse som de to øvrige nebbiolo-storhetene, er på den ene siden selve stilen og på den andre siden historisk. Gattinara er på sitt beste svært innsmigrende, nærmest sensuell, og med en usedvanlig frisk syre samt slankere tanninstruktur til nebbiolo å være. Men uten at det går utover lagringsevnen - heller tvert om.

For i tidligere tider var gattinara mer ettertraktet enn både barolo og barbaresco. Mye på grunn av at området hadde et langt større vinmarksareal enn de to andre som ligger lenger sør i Piemonte, og dessuten lavere i terrenget. Men også fordi vinstilens renommé er gammelt og godt. Allerede i det første århundret omtaler Plinius den eldre uva spinea, trolig det samme som spanna (det lokale navnet for nebbiolo), som "druen som spiser av tåken" (quae sola alitur nebulis). Og nettopp tåken som er så typisk for den kuperte delen av Piemonte, er det som har gitt navn til nebbiolo.

Går mot gullalder
Gattinaras topografi og beliggenhet gjør at høyden og temperaturen har vært en utfordring i kjøligere årganger. Derfor ble nebbiolo blandet med bonarda eller vespolina for å mykne inntrykket. Antoniolo bruker imidlertid bare nebbiolo. Og de nye reglene som ble innført i 1990 da gattinara fikk DOCG-status, reduserte muligheten til å bruke de andre druene vesentlig. Samtidig som utbyttebegrensingen ble strengere.

Klimaendringene jobber dessuten for at gattinara går mot en gullalder. For mens Langhe trues av stilendring takket være økte gjennomsnittstemperaturer, gjør de åslandskapet hvor gattinara kommer fra mer klimatisk optimalt. Men gattinara vil for alltid være en miniputt i nebbiolosammenheng med sine rundt 100 hektar. Da er vi heldige her til lands som har så vidt godt utvalg av de beste produsentene, for Travaglinis gattinaraer er også vel verd å lukte på.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt
Dagens rett

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt

At noe så enkelt kan være så godt. Her får du essensen av norsk høst med en internasjonal finish.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her