Drikke
Klar sommerfavoritt

Klar sommerfavoritt

Det er ingen grunn til at albariño-hypen skulle være over. Nå er det høysesong for disse friske dråpene.
Aase E. Jacobsen
16 Juni 2011 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Albariño-vin fra Rias Baixas DO (denominacion de origen) i Galicia i det nordvestre hjørnet av Spania var "den nye hvite" rundt årtusenskiftet. Siden den gang har slik vin etablert seg som en sommerfavoritt også i Norge. Om ikke utvalget er kjempestort, er det i alle fall nok til å dekke de fleste behov og budsjetter. De beste utgavene ligger imidlertid opp mot to hundrelapper.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Laxas Albariño 2013 (92216) byr på ekstra god valuta for pengene. Den har veldig god frukt samt et fint innslag av mineraler og vintypens fine syre. Den lange ettersmaken med masse sitrusskall gjør den til en perfekt partner til det meste av sjømat, men også lyst kjøtt. Et godt alternativ til så vel riesling som chablis.

Mer steinete
Bodegas As Laxas er en ny aktør på det norske markedet, men som likevel har lange tradisjoner, helt siden 1862. Bodegaen var en av de første som ble inkludert i Rias Baixas DO da det ble opprettet så sent som i 1988. Den ligger i et av de nå fem underområdene, nemlig Condado do Tea som er den varmeste og tørreste delen av det fuktige DO-et. Jordsmonnet her er generelt mer steinete og skrinnere enn ellers i Rias Baixas siden vinmarkene ligger litt høyere i skråningene ned mot Miño-elva som utgjør grensen mot Portugal. Condado do Teas vinmarker har derfor ikke avleiringsjord, men ligger nærmest rett på granitten.

Krever blandinger
Det bærer Laxas Bágoa do Miño 2011 (92217) i enda større grad preg av. Den svært mineralske vinen kommer fra en annen vingård enn den andre. Dessuten er den laget av bare de beste 55 prosentene av mosten etter pressingen noe som sikrer god konsentrasjon og ikke minst syre.

Siden disse to vinene er rene albariñoer bærer de ikke betegnelsen for underområdet, for det krever at den inneholder også treixadura og loureira. Etter min smak gir det en vin med litt mindre presisjon og ikke minst syre, i alle fall her. Lengre vest, i O Rosal, er denne miksen helt perfekt. Det er Terras Gauda 2010 et strålende bevis på.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her