Klar sommerfavoritt

Klar sommerfavoritt

Det er ingen grunn til at albariño-hypen skulle være over. Nå er det høysesong for disse friske dråpene.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Albariño-vin fra Rias Baixas DO (denominacion de origen) i Galicia i det nordvestre hjørnet av Spania var "den nye hvite" rundt årtusenskiftet. Siden den gang har slik vin etablert seg som en sommerfavoritt også i Norge. Om ikke utvalget er kjempestort, er det i alle fall nok til å dekke de fleste behov og budsjetter. De beste utgavene ligger imidlertid opp mot to hundrelapper.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Laxas Albariño 2013 (92216) byr på ekstra god valuta for pengene. Den har veldig god frukt samt et fint innslag av mineraler og vintypens fine syre. Den lange ettersmaken med masse sitrusskall gjør den til en perfekt partner til det meste av sjømat, men også lyst kjøtt. Et godt alternativ til så vel riesling som chablis.

Mer steinete
Bodegas As Laxas er en ny aktør på det norske markedet, men som likevel har lange tradisjoner, helt siden 1862. Bodegaen var en av de første som ble inkludert i Rias Baixas DO da det ble opprettet så sent som i 1988. Den ligger i et av de nå fem underområdene , nemlig Condado do Tea som er den varmeste og tørreste delen av det fuktige DO-et. Jordsmonnet her er generelt mer steinete og skrinnere enn ellers i Rias Baixas siden vinmarkene ligger litt høyere i skråningene ned mot Miño-elva som utgjør grensen mot Portugal. Condado do Teas vinmarker har derfor ikke avleiringsjord, men ligger nærmest rett på granitten.

Krever blandinger
Det bærer Laxas Bágoa do Miño 2011 (92217) i enda større grad preg av. Den svært mineralske vinen kommer fra en annen vingård enn den andre. Dessuten er den laget av bare de beste 55 prosentene av mosten etter pressingen noe som sikrer god konsentrasjon og ikke minst syre.

Siden disse to vinene er rene albariñoer bærer de ikke betegnelsen for underområdet, for det krever at den inneholder også treixadura og loureira. Etter min smak gir det en vin med litt mindre presisjon og ikke minst syre, i alle fall her. Lengre vest, i O Rosal , er denne miksen helt perfekt. Det er Terras Gauda 2010 et strålende bevis på.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Laxas Albariño 2018

Produsent:
Bodegas As Laxas
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rias Baixas
Pris:
179,30 kr
Varenummer:
9221601
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Laxas Bágoa do Miño Lágrima 2017

Produsent:
Bodegas As Laxas
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Galicia, Rias Baixas
Pris:
223,80 kr
Varenummer:
9221701
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen