NM for amatørkokk
Klare for kokkeduell

Klare for kokkeduell

Helle Øder Valebrokk og Randi Strand møtes til duell med hver sin torskerett under Matstreif på lørdag.
Aase E. Jacobsen
07 September 2015 - 12:30

De to matglade amatørkokkene har hver sin tilnærming til fritidssysselen. Mens Helle Øder Valebrokk lager en populær matblogg, Helles Kitchen, som oppdateres daglig, er det familien Randi Strand i første omgang tester sine kjøkkeneksperimenter på.

Mens Helle har deltatt i flere konkurranser før, er dette Randis første. Begge er imidlertid like tent, med nerver i helspenn før de skal lage sine respektive retter foran Matstreifs store publikum på Rådhusplassen.

Følg NM i amatørkokk foran scenen fra kl 16.30 lørdag 12. september

De har 30 minutter på seg og vi kan garantere at det blir nervepirrende helt til etter at juryen har smakt seg ferdig og avgitt sin dom.

Juryen består av Jostein Medhus, Kulinarisk Akademi, Christer Rodin, Restaurant Fjord og Sebastian Gomez, Feinschmecker.

Den som vinner, får en fantastisk opplevelse under Matfestivalen i Lofoten 26. og 27. september til en verdi av 17.000 kroner, en tipp topp ovn fra Electrolux verd 24.000 kroner. Andreplassen får et kjelesett som er verd 6.000 kroner.

Se de flotte premiene her

Dette er  Helle Øder Valebrokks torskerett:

Lettsaltet torsk med kantareller, sommerkål, spekeskinke og hasselnøtter

Lettsaltet torsk med kantareller, sommerkål, spekeskinke og hasselnøtter

Fremgangsmåte

Start med å dele torskestykket i to passe stykker. Du kan godt beholde skinnet på. Legg stykkene i en ildfast form. Sett til side.

Sett ovnen på 200 grader, varmluft. 

Del nøttene i to og legg dem i en ildfast skål. La disse riste i ovnen i ca 10 minutter. Gni av det brune skinnet på nøttene når du tar dem ut av ovnen.

Legg spekeskinkeskivene på et bakepapir og stek sprø i ovnen. Dette tar ca 5 minutter, men følg med slik at de ikke brenner seg.

Vask potetene og del dem i 1 cm tykke skiver. Behold skallet på. Forkok dem i saltet vann. Hell av vannet og la fuktigheten dampe bort. 

Rens kantarellene og stek dem i 1 ss smør og sukker. Strø litt salt og pepper over, samt 1 ts hakket timian. Stek til de er gylne. Ha nøttene i og bland. Sett til side.

Stek potetskivene i litt smør i pannen. 

Skjær kålen i tynne strimler og skyll dem. Varm en gryte med 2 ss smør og surr kålen noen minutter sammen litt salt og pepper. Det skal være krønsj i kålen, så ikke varmebehandle den for lenge.

Sett torskestykkene i ovnen i ca 10 minutter. Dra av skinnet når fisken er ferdig og anrett med potetskiver og kål i bunnen, så fisken, spekeskinkeskive på toppen og sopp og nøtter rundt. Ha noen timianblader på retten til pynt.

Kokkens kommentar:
Denne torskeretten tar under en halv time å lage. Den har deilig salt fra spekeskinken, sødme fra kålen og potetene og høstlig tilbehør som kantareller og ristede hasselnøtter. Dette er en frisk og deilig måte å spise torsk på, som du garantert vil like.

Jeg valgte lettsaltet torsk fordi den er litt "fastere i fisken" og har en lett saltsmak, men fremdeles myk og deilig i kjøttet.

Til dette drakk vi en herlig, avkjølt Fleurie. Den fungerte kjempegodt.

Oppskriften er et bidrag til NM for amatørkokk 2015

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Helle Øder Valebrokk

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Torskeloin med klippfiskboller og chorizo-vinagrette

Torskeloin med klippfiskboller  og chorizo-vinagrette

Fremgangsmåte

Klippfiskboller: 
Start med å lage klippfiskboller dagen før. De kan oppbevares i kjøleskapet eller fryses ned, og så tar du de bare fram og friterer de i olje.

Utvannet klippfisk trekkes i kokende lettsaltet vann til den er ferdig og flaker seg.Lettsaltet torskefilet trekkes i kokende vann til den flaker seg. Skrell potet og gulrøtter og skjær i biter. Kokkes til grønnsakene er møre. Tilsett purre i slutten av koketiden. Sil av.

Skrell hvitløk og finhakk.Bland alle ingrediensene sammen, tilsett eggeplommene og en håndfull frisk persille.

Kjøres glatt i en kjøkkenmaskin til deigen blir litt seig. Sett den kjølig over natten.  Form bollene til kuler, ca 5 cm i diameter. Rull dem i hvetemel. Dypp dem i eggehviten. Rull og dem i brødrasp. Friteres i ca tre minutter i olje.

Potetpanne:
Lages gjerne dagen før og varmes opp før servering. Sett ovnen på 200 grader. Skjær poteter i tynne flak, bruk gjerne en kjøkkenmaskin eller et mandolinjern. Skjær løken i små biter. Smelt smøret. Bland alt sammen i en bolle og tilsett salt.

Legg bakepapir i en form på ca 20 x 20 cm. Legg poteter lagvis oppå hverandre i taksteinsformasjon. Legg et bakepapir oppå potetene og sett en ildfast form oppå, for å presse potetene sammen. De skal bli som en fast, men mør potetkake. Stekes i ca 1 time. Avkjøl og sett i kjøleskapet til dagen etter. Del den opp i firkantede biter.

Chorizo-vinaigrette:
Skjær de rå pølsene i ganske små biter og de tørkede aprikosene i små biter. Finhakk hvitløken, og ha i noen blader frisk timian. Stekes på ganske svak varme med litt meierismør. Rist pinjekjerner i en tørr panne, pass på at de ikke blir brent. Skjær vårløken i fine ringer. Ha i vårløken og sitronen, samt noen dråper trøffelolje rett før servering. 

Rødbeter:
Kjøp ferdig kokte rødbeter og skjær i ringer.

Torsk:
Hell chorizo-vinagretten over i en kjele, og bruk den samme panna som du stekte pølsene i til å steke torsken i. Stek torsken i fem min, først med den siden hvor skinnet har vært. Snu den og stek vider et par minutter til den flaker seg fint.

Anretning:
Legg først chorizo-vinaigretten på tallerkenen. Deretter rødbeteringen, og sett klippfiskbollen oppå rødbeten. Legg på potetkaken, og til sist torsken. Strø litt finhakket gressløk over og server!

Øltips:
Randi Strand serverer gjerne Johannes Konstknekt - et øl av typen kölsch altså fra Køln, som er omtrent som en overgjæret lager. Dette ølet fra Atna er ikke tilgjengelig lenger, men i velassorterte butikkølhyller kan du komme over andre typer. Eller bare gå for en ale eller blonde.

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av Randi Strand

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fennikel er sommersmaken for mange - særlig når den spiller hoderollen i en salat som denne
Dagens rett

Fennikel er sommersmaken for mange - særlig når den spiller hoderollen i en salat som denne

Men også de andre friske salatingrediensene bidrar nå som de er på topp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når kjøttet serveres på en grønnsaksseng, blir det vinn-vinn
Dagens rett

Når kjøttet serveres på en grønnsaksseng, blir det vinn-vinn

Med så mye grønnsaker, trenger du mindre kjøtt og de tilfører hverandre gode smaker gjennom måten retten lages på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vannmelon og whisky er en super kombinasjon for en sommerlig drink
Ukens drink

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her kombinerer du to veldig populære kaketyper - rullekake og gulrotkake
Ukens kake

Her kombinerer du to veldig populære kaketyper - rullekake og gulrotkake

Ethvert kakebord har plass til både rullekake og gulrotkake, men må du velge en, kan du fint si ja takk, begge deler - som her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fennikel er sommersmaken for mange - særlig når den spiller hoderollen i en salat som denne
Dagens rett

Fennikel er sommersmaken for mange - særlig når den spiller hoderollen i en salat som denne

Men også de andre friske salatingrediensene bidrar nå som de er på topp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når kjøttet serveres på en grønnsaksseng, blir det vinn-vinn
Dagens rett

Når kjøttet serveres på en grønnsaksseng, blir det vinn-vinn

Med så mye grønnsaker, trenger du mindre kjøtt og de tilfører hverandre gode smaker gjennom måten retten lages på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er folkefavoritten blant oslorestaurantene

Brasserie France er restauranten som flest gjester har brukt DinnerBooking for å sikre seg restaurantbord i Oslo.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse grillspydene blir dagens høydepunkt
Dagens rett

Disse grillspydene blir dagens høydepunkt

Denne oppskriften på grillspyd med laks er rask å lage, og lar seg fullføre i så vel panne som på grill.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmelon og whisky er en super kombinasjon for en sommerlig drink
Ukens drink
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her