NM for amatørkokk
Klare for kokkeduell

Klare for kokkeduell

Helle Øder Valebrokk og Randi Strand møtes til duell med hver sin torskerett under Matstreif på lørdag.
Aase E. Jacobsen
07 September 2015 - 12:30

De to matglade amatørkokkene har hver sin tilnærming til fritidssysselen. Mens Helle Øder Valebrokk lager en populær matblogg, Helles Kitchen, som oppdateres daglig, er det familien Randi Strand i første omgang tester sine kjøkkeneksperimenter på.

Mens Helle har deltatt i flere konkurranser før, er dette Randis første. Begge er imidlertid like tent, med nerver i helspenn før de skal lage sine respektive retter foran Matstreifs store publikum på Rådhusplassen.

Følg NM i amatørkokk foran scenen fra kl 16.30 lørdag 12. september

De har 30 minutter på seg og vi kan garantere at det blir nervepirrende helt til etter at juryen har smakt seg ferdig og avgitt sin dom.

Juryen består av Jostein Medhus, Kulinarisk Akademi, Christer Rodin, Restaurant Fjord og Sebastian Gomez, Feinschmecker.

Den som vinner, får en fantastisk opplevelse under Matfestivalen i Lofoten 26. og 27. september til en verdi av 17.000 kroner, en tipp topp ovn fra Electrolux verd 24.000 kroner. Andreplassen får et kjelesett som er verd 6.000 kroner.

Se de flotte premiene her

Dette er  Helle Øder Valebrokks torskerett:

Lettsaltet torsk med kantareller, sommerkål, spekeskinke og hasselnøtter

Lettsaltet torsk med kantareller, sommerkål, spekeskinke og hasselnøtter

Fremgangsmåte

Start med å dele torskestykket i to passe stykker. Du kan godt beholde skinnet på. Legg stykkene i en ildfast form. Sett til side.

Sett ovnen på 200 grader, varmluft. 

Del nøttene i to og legg dem i en ildfast skål. La disse riste i ovnen i ca 10 minutter. Gni av det brune skinnet på nøttene når du tar dem ut av ovnen.

Legg spekeskinkeskivene på et bakepapir og stek sprø i ovnen. Dette tar ca 5 minutter, men følg med slik at de ikke brenner seg.

Vask potetene og del dem i 1 cm tykke skiver. Behold skallet på. Forkok dem i saltet vann. Hell av vannet og la fuktigheten dampe bort. 

Rens kantarellene og stek dem i 1 ss smør og sukker. Strø litt salt og pepper over, samt 1 ts hakket timian. Stek til de er gylne. Ha nøttene i og bland. Sett til side.

Stek potetskivene i litt smør i pannen. 

Skjær kålen i tynne strimler og skyll dem. Varm en gryte med 2 ss smør og surr kålen noen minutter sammen litt salt og pepper. Det skal være krønsj i kålen, så ikke varmebehandle den for lenge.

Sett torskestykkene i ovnen i ca 10 minutter. Dra av skinnet når fisken er ferdig og anrett med potetskiver og kål i bunnen, så fisken, spekeskinkeskive på toppen og sopp og nøtter rundt. Ha noen timianblader på retten til pynt.

Kokkens kommentar:
Denne torskeretten tar under en halv time å lage. Den har deilig salt fra spekeskinken, sødme fra kålen og potetene og høstlig tilbehør som kantareller og ristede hasselnøtter. Dette er en frisk og deilig måte å spise torsk på, som du garantert vil like.

Jeg valgte lettsaltet torsk fordi den er litt "fastere i fisken" og har en lett saltsmak, men fremdeles myk og deilig i kjøttet.

Til dette drakk vi en herlig, avkjølt Fleurie. Den fungerte kjempegodt.

Oppskriften er et bidrag til NM for amatørkokk 2015

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Helle Øder Valebrokk

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Torskeloin med klippfiskboller og chorizo-vinagrette

Torskeloin med klippfiskboller  og chorizo-vinagrette

Fremgangsmåte

Klippfiskboller: 
Start med å lage klippfiskboller dagen før. De kan oppbevares i kjøleskapet eller fryses ned, og så tar du de bare fram og friterer de i olje.

Utvannet klippfisk trekkes i kokende lettsaltet vann til den er ferdig og flaker seg.Lettsaltet torskefilet trekkes i kokende vann til den flaker seg. Skrell potet og gulrøtter og skjær i biter. Kokkes til grønnsakene er møre. Tilsett purre i slutten av koketiden. Sil av.

Skrell hvitløk og finhakk.Bland alle ingrediensene sammen, tilsett eggeplommene og en håndfull frisk persille.

Kjøres glatt i en kjøkkenmaskin til deigen blir litt seig. Sett den kjølig over natten.  Form bollene til kuler, ca 5 cm i diameter. Rull dem i hvetemel. Dypp dem i eggehviten. Rull og dem i brødrasp. Friteres i ca tre minutter i olje.

Potetpanne:
Lages gjerne dagen før og varmes opp før servering. Sett ovnen på 200 grader. Skjær poteter i tynne flak, bruk gjerne en kjøkkenmaskin eller et mandolinjern. Skjær løken i små biter. Smelt smøret. Bland alt sammen i en bolle og tilsett salt.

Legg bakepapir i en form på ca 20 x 20 cm. Legg poteter lagvis oppå hverandre i taksteinsformasjon. Legg et bakepapir oppå potetene og sett en ildfast form oppå, for å presse potetene sammen. De skal bli som en fast, men mør potetkake. Stekes i ca 1 time. Avkjøl og sett i kjøleskapet til dagen etter. Del den opp i firkantede biter.

Chorizo-vinaigrette:
Skjær de rå pølsene i ganske små biter og de tørkede aprikosene i små biter. Finhakk hvitløken, og ha i noen blader frisk timian. Stekes på ganske svak varme med litt meierismør. Rist pinjekjerner i en tørr panne, pass på at de ikke blir brent. Skjær vårløken i fine ringer. Ha i vårløken og sitronen, samt noen dråper trøffelolje rett før servering. 

Rødbeter:
Kjøp ferdig kokte rødbeter og skjær i ringer.

Torsk:
Hell chorizo-vinagretten over i en kjele, og bruk den samme panna som du stekte pølsene i til å steke torsken i. Stek torsken i fem min, først med den siden hvor skinnet har vært. Snu den og stek vider et par minutter til den flaker seg fint.

Anretning:
Legg først chorizo-vinaigretten på tallerkenen. Deretter rødbeteringen, og sett klippfiskbollen oppå rødbeten. Legg på potetkaken, og til sist torsken. Strø litt finhakket gressløk over og server!

Øltips:
Randi Strand serverer gjerne Johannes Konstknekt - et øl av typen kölsch altså fra Køln, som er omtrent som en overgjæret lager. Dette ølet fra Atna er ikke tilgjengelig lenger, men i velassorterte butikkølhyller kan du komme over andre typer. Eller bare gå for en ale eller blonde.

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av Randi Strand

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her