Klassiske godbiter

Det indre av Portugal har ikke bare korktrær å by på, men også mange vinskatter. Disse to er dessuten ekstra godt priset for tiden.
Aase E. Jacobsen
15 Januar 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Kroner 276,30 for Mouchão 2002 (20613) er svært gunstig. På nettet opereres det nemlig med priser fra 50 dollar og ned til 20 pund. Forklaringen er en redusert pris som kun varer frem til mars måned (den koster egentlig 350 kroner). Men du kan ha mye matglede med denne vinen frem til da, for det er en uhyre klassisk vin som skapt for bordets gleder.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Årgang 101
Kompleks med preg av modne bær, røyk, urter og skogbunn, flott syre og myke fine tanniner. Topp til gode retter med lam, også lettere vilt, samt fugl. Det modne preget til tross har vinen et potensial for neste 10 årene - minst. For denne vinen har vist seg å være svært så langringsdyktig.

Årsaken er sammensatt, men den spesielle kombinasjonen av druen alicante bouschet og terroiret i Alentejo, forklarer mye. Alicante bouschet har nemlig få andre suksesshistorier å vise til. Den er mest kjent som en høytytende drue fra sørfranske vinmarker, best egnet til å gi farge, og definitivt ikke raffinement. I Alentejos leirjord og tørre og hete klima derimot evner den å gi vin med et langt liv takket være godt med tanniner. Noe den har gjort i hundre år. Og denne utgaven av Mouchão er for øvrig nr 101.

Knallgode kjøp
Fortsatt vinifiseres den (sammen med de andre røde druene) etter de lokale tradisjonene hvilket vil si i åpne sementbassenger med plass til 80 tonn druer og alltid med stilkene intakt. Hos Mouchão fottråkkes druene to ganger daglig under alkoholgjæringen for å få ut mest mulig farge og tanniner.

Mouchão lager også en mer moderne utgave, Dom Rafael Mouchão Tinto 2005 (47836), som også er et knallgodt kjøp, spesielt etter at prisen ble satt ned. Den finnes også i en svært vellykket og ikke minst særpreget hvit utgave som lages i svært små kvanta, men den er dessverre utsolgt for tiden. I de aller beste årgangene lages Tonel 3-4 som stammer fra to 5000 liter store gamle fat laget av portugisisk eik og brasiliansk hardtre. Både denne og den hvite ventes til Norge neste år.

Vanning nødvendig
Det er fortsatt den samme familien som eier Mouchão, Reynolds, som etablerte seg i Alentejo ved begynnelsen av 1800-tallet for å arbeid med korkutvinning. Først i 1901 plantet familien vinmarker. Under revolusjonen i 1974 ble deler av eiendommen overtatt av lokale bønder som etablerte et kooperativ. Eiendommen forfalt frem til familien atter var tilbake etter et drøyt tiår. Deretter startet de et fornyelsesprogram som også innebærer dryppvanning, en nødvendighet i dette til tider ekstremt hete klimaet.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her