Drikke
Knallbillig og god rødvin

Knallbillig og god rødvin

Det er ytterst sjelden at en rødvin i dette prissjiktet er så god. Dessuten finnes den i absolutt alle polutsalg.
Aase E. Jacobsen
03 April 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Le Carla Special Reserve Malbec 2011 (3209) er en ungdommelig og tiltalende fransk vin av malbecdruen. Den er saftig og frisk med god frukt og fine, runde tanniner. Med andre ord ganske ulik det som er blitt varemerket for denne druen i prisklassen rundt hundrelappen, nemlig den sødmefylte frukten som argentinsk malbec byr på.

Kvinnelig vinmaker

Så kommer den fra malbecs vugge, nemlig fylket Lot i det sørvestre Frankrike. Appellasjonen Côtes du Lot, tidligere Vin de Pays, nå Indication Géographique Protégée, har mye til felles med naboen Cahors. Jordsmonnet er like sammensatt med grusjord, sand, ispedd kvarts og rødleire, men i Côtes du Lot dyrkes flere druer enn Cahors-miksen malbec, merlot og tannat.

Les mer om Cahors

Bak denne vinen står imidlertid en kvinnelig vinmaker fra en helt annen region, Claude Vialade fra Languedoc-Roussillon. Familien hennes eier Domaines Auriol, tre vingårder i Corbières. I tillegg produserer de viner for andre og driver en negoçiantvirksomhet, hvor viner fra andre områder kjøpes opp for å tappes og selges under egen etikett. Her kommer ukens vin inn i bildet.

God matvin

Det er Claude og broren Eric som driver den omfattende, men strengt kvalitetsorienterte virksomheten i dag. De har litt å slekte på. Faren Jean var ved siden av å vedlikeholde familiens aktiviteter, også grunnlegger og sjef for så vel kooperativet i Ribaute som direktør for Château Pech-Latt. Han sørget for at dette kooperativet ble det første i Europa som ble 100 prosent økologisk, noe som den gang var sensasjonelt og som fortsatt er ganske så sjeldsynt for kooperativer.

Les mer om Corbières

Ukens vin er imidlertid ikke økologisk sertifisert, men byr like fullt på et veldig rent og «ubesudlet» utrykk for malbec. Den er fremstilt i ståltanker og tappet uten noen form for fatmodning. En sjelden fugl i billigvinklassen siden den også fungerer til mat. Prøv den til gryter, enkle biffretter, steik eller ovnsretter, med storfe, lam eller svin.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her