Knallgodt til sjømaten

At italiensk hvitvin fra innlandet kan hamle opp med sjømaten så godt som disse har sine naturlige forklaringer.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

At Chablis' vinmarker ligger på gammel sjøbunn med mengder av fossiler og dermed gir mye sjøpreg til den endelige vinen, er godt kjent. Men at det finnes en slik "sjø" også i høydedragene i italienske Marche, er kanskje ikke like etablert.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Men den lokale druen verdicchio som dyrkes i underområdet Matelica vokser i et jordsmonn som ikke står mye tilbake for den sagnomsuste Kimmeridge-kalken .

Det fossilrike mergeljordsmonnet i de relativt høytliggende åssidene med mye vegetasjon ble oppdaget av munker som på 1100-tallet måtte søke tilfukt i disse noe utilgjengelige kneikene som leder opp mot Appenninene. Her fikk de fred for barbarene og kunne etter hvert dyrke sin vin.

De oppdaget at jordsmonnet var godt egnet for vin med karakter. Og når verdicchio med sin naturlig høye syre fikk fotfeste i Marche , sørget den i kombinasjon med jordsmonnet for en særpreget vin.

Og en ganske annerledes stil enn druen vanligvis gir. For mesteparten av all verdicchio som dyrkes i fylket kommer fra Jesi, lenger ned mot Adriaterhavet. Bare hver tiende verdicchioflaske kommer fra Matelica, og Belisario er en dominerende aktør.

Mens det ikke alltid er positivt, er det det i denne sammenhengen. Belisario utnytter nemlig verdicchios potensial fullt ut og lager den i mange avskygninger.

Lettest tilgjengelig er Terre di Valbona Verdicchio di Matelica 2013 (91876) som er en superfrisk, fruktig og god vin med et lett og behagelig mineralpreg, ikke så ulik en muscadet. En deilig vin til reker, blåskjell og salater.

Langt mer kompleksitet er det i Belisaro Verdicchio di Matelica 2009 (91832) og ikke minst den noe mer vellagrete utgaven Belisaro Verdicchio di Matelica 2006 (57487) som ikke bare er laget av økologisk dyrkete druer, men som også har vært gjennom en spesiell prosess, hyperoksidering, som innebærer at mosten utsettes for oksygen slik at enkelte komponenter reagerer med oksygenet før gjæringen starter. Resultatet er acetaldehyd som når gjæringen starter konverteres til alkohol.

Men dette elementet som er helt naturlig i vin, men som normalt søkes minimert i en hvitvin, vil likevel prege duften og smaken til den endelige vinen. Acetaldehyd gir nemlig det vi kaller en oksidert aroma. I denne vinens tilfelle kan den sammenlignes med eplebiter som har ligget lenge fremme. Fordelen er at vinen blir stabil og ikke behøver tilsetning av svovel samtidig som mineralpreget kommer godt fram.

Særpreget er også Belisarios toppverdicchio som for øvrig var den første i sitt slag, som et forsøk på å vise at verdicchio hadde mer å by på enn å serveres fra den noe kitsche amforalignende flasken .

Cambrugiano Verdicchio di Matelica Riserva 2005 (57488) (ikke tilgjengelig akkurat nå - juli 2011) har mye karakter selv om den ikke har vært utsatt for denne samme brutale vinmakingen som sin lillebror. Den har derimot fått smake oksygenet gjennom delvis modning i fat. Men fatpreget er ikke påtakelig, snarere jobber det i bakgrunnen for å vise frem vinens store aromabredde.

Heller ikke dette er en vin for nybegynneren, da anbefales Terre di Valbona. Hvis du derimot er klar for å oppleve verdicchio grand cru, er dette vinen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Terre di Val bona Verdicchio di Matelica 2019

Produsent:
Cantine Belisario
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Marche
Pris:
142,00 kr
Varenummer:
9187601
84 Poeng
Les smaksnotatene »

Vigneti Belisario Verdicchio di Matelica 2009

Produsent:
Belisario
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Marche
Pris:
172,80 kr
Varenummer:
9183201
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Belisaro Verdicchio di Matelica 2006

Produsent:
Belisario
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Marche
Pris:
174,00 kr
Varenummer:
5748701
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Cambrugiano Verdicchio di Matelica Riserva 2005

Produsent:
Belisario
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Marche
Pris:
188,20 kr
Varenummer:
5748801
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag føralle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen