Knallgodt til viltet

Det er vinene til en nykommer, men slett ingen hvem som helst, som anbefales til høstens kraftige viltretter.
Aase E. Jacobsen
01 Oktober 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det er all grunn til å takke unge David Reynaud for at han i 2002 trakk familiens vingård ut av kooperativet i Tain. For ellers hadde vi ikke kunnet nyte slike lekkerbiskener som Les Croix Crozes-Hermitage 2011 (57790) og Georges Reynaud Crozes-Hermitage 2011 (57789).

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Veldrenert
Begge er fantastisk gode uttrykk for så vel syrah som crozes-hermitage. Den første har større fylde og er ikke så røff som den andre, men begge har en fascinerende saftig og kjøttfull skogsbærfrukt som gjør at du formelig lengter etter neste slurk.

Forskjellen på de to er vinmarkens konstruksjon samt alder på vinstokkene. Le Croix har planter på mer enn 50 år, mens den andre er velvoksen nok med sine tjue år. Jordsmonnet er sandholdig leire med overflaten dekket av rullesteiner. Under leiren er det et tykt lag med hvit grus, ned mot 6-7 meter. Dreneringen er med andre ord veldig god og røttene tillates å trenge dypt ned for å hente næring.

Vin til kompisene
Noe som er i samsvar med Reynauds naturlige tilnærming til druedyrking. Han la nemlig om til biodynamisk etter å ha kuttet båndene til kooperativet. Før det hadde han kjørt en økologisk linje, hvilket også var årsaken til bruddet. Han følte nemlig at han ikke fikk betalt for det ekstraarbeidet han la ned, samtidig som det ikke gagnet noen at hans "rene" druer ble mikset med andres konvensjonelt dyrkete. Før han laget sin første offisielle årgang, i 2003, hadde han hvert år (og det fra han var bare 13 år) eksperimentert på egen hånd og laget et par tusen liter vin - til kompisene først og fremst.

Slik oppdaget han hvor godt vinen kunne smake. Mye takket vær det lave utbyttet som er langt under enn det som er gjennomsnitt for appellasjonen. For de eldste parsellene er det snakk om 25 hl/ha.

Selv med 17 hektar totalt lager han bare 70.000 flasker. Av den grunn kommer begge "våre" viner i et begrenset antall til Norge. Skulle de bli raskt utsolgt, er det verd å vente på 2008 som kommer senere i høst.

Stilen er forventet å bli en tanke lettere, all den tid dette året var fylt med ufordringer, men de som liker en syrefrisk syrahstil, får det de ønsker.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her