Knallgodt til viltet

Det er vinene til en nykommer, men slett ingen hvem som helst, som anbefales til høstens kraftige viltretter.
Aase E. Jacobsen
01 Oktober 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det er all grunn til å takke unge David Reynaud for at han i 2002 trakk familiens vingård ut av kooperativet i Tain. For ellers hadde vi ikke kunnet nyte slike lekkerbiskener som Les Croix Crozes-Hermitage 2011 (57790) og Georges Reynaud Crozes-Hermitage 2011 (57789).

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Veldrenert
Begge er fantastisk gode uttrykk for så vel syrah som crozes-hermitage. Den første har større fylde og er ikke så røff som den andre, men begge har en fascinerende saftig og kjøttfull skogsbærfrukt som gjør at du formelig lengter etter neste slurk.

Forskjellen på de to er vinmarkens konstruksjon samt alder på vinstokkene. Le Croix har planter på mer enn 50 år, mens den andre er velvoksen nok med sine tjue år. Jordsmonnet er sandholdig leire med overflaten dekket av rullesteiner. Under leiren er det et tykt lag med hvit grus, ned mot 6-7 meter. Dreneringen er med andre ord veldig god og røttene tillates å trenge dypt ned for å hente næring.

Vin til kompisene
Noe som er i samsvar med Reynauds naturlige tilnærming til druedyrking. Han la nemlig om til biodynamisk etter å ha kuttet båndene til kooperativet. Før det hadde han kjørt en økologisk linje, hvilket også var årsaken til bruddet. Han følte nemlig at han ikke fikk betalt for det ekstraarbeidet han la ned, samtidig som det ikke gagnet noen at hans "rene" druer ble mikset med andres konvensjonelt dyrkete. Før han laget sin første offisielle årgang, i 2003, hadde han hvert år (og det fra han var bare 13 år) eksperimentert på egen hånd og laget et par tusen liter vin - til kompisene først og fremst.

Slik oppdaget han hvor godt vinen kunne smake. Mye takket vær det lave utbyttet som er langt under enn det som er gjennomsnitt for appellasjonen. For de eldste parsellene er det snakk om 25 hl/ha.

Selv med 17 hektar totalt lager han bare 70.000 flasker. Av den grunn kommer begge "våre" viner i et begrenset antall til Norge. Skulle de bli raskt utsolgt, er det verd å vente på 2008 som kommer senere i høst.

Stilen er forventet å bli en tanke lettere, all den tid dette året var fylt med ufordringer, men de som liker en syrefrisk syrahstil, får det de ønsker.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her