Drikke
Knallkjøp fra Alsace

Knallkjøp fra Alsace

Disse hvitvinene er veldig gode kjøp, spesielt for den som trenger noe å legge i kjelleren.
Aase E. Jacobsen
08 August 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Noen av de mest ettertraktete vinene fra Alsace har ordet Clos i seg. På toppen troner Clos Sainte Hune fra Trimbach som produseres i et antall av 9000 flasker og som dermed er nærmest uoppnåelig. Til Norge kommer bare noen få flasker årlig og prisen ligger på 1100 kroner og mer.

En av de beste

Men det finnes mer tilgjengelige alternativer med et veldig godt potensial. Clos Liebenberg fra Domain Zusslin regnes som en av de fem beste clos-ene i Alsace.

Zusslin Clos Liebenberg Riesling 2010 (5986)er nå å få i den supre 2010-årgangen. Jeg smakte den sammen med 2008 og 2006 i fjor, og ble overbevist om denne vinens store potensial. 2010 står fram med sin lekre syrestruktur. Dette er snadder for kjelleren.

Optimalt for riesling

Også denne vinen har svært begrenset tilgjengelighet selv om det ikke reflekteres i prisen. Parsellen på 3 hektar ligger i forlengelsen av grand cru-en Pfingstberg, men har altså ikke grand cru-status (til forskjell fra Sainte Hune).

Les mer om grand cru i Alsace

Den er innrammet av vegetasjon og steinmurer og får dermed sitt eget miljø og mikroklima. Den sørøstlige eksponeringen og bratte skråningen med leire, kalk og sandstein gir optimale forhold for en syrefrisk og konsentrert riesling.

Enda mer sol

Konsentrasjonen er enda høyere i Zusslin Pfingstberg Riesling Grand Cru 2008 (5987). Den får sine druer fra Pfingstberg. Zusslins parseller ble plantet på 1950-tallet, så de har nå en anselig alder. 2008 var et utmerket år for Alsace-riesling. Derfor har denne grand cru-en mye å by på. Eksponeringen er sør-sørøst, og får dermed mer noe mer sol enn Liebenberg.

Se vår store test av Alsace-riesling

Av den grunn lager Zusslin også en søt vin herfra, Zusslin Pfingstberg Riesling Vendanges Tardives Grand Cru 2000 (5985), i utvalgte årganger. 2000 er ikke det største året for sent høstete druer (vendage tardive), syrenivået var ikke høyt nok til å gi vinene «evig liv», men denne holder fint i alle fall 10 år til.

Biodynamisk siden 1997

Zusslin er til tross for at det her jobbes veldig «moderne» og biodynamisk (siden 1997), en svært tradisjonsrik vingård som ble etablert i 1691. Det er nå 12. og 13. generasjon som holder i tømmene. Beliggenheten er i den sørlige delen av Alsace, i landsbyen Orschwihr som altså har én grand cru. Landsbyen er like kjent for den karakteristiske åssiden Bollenberg som har et sterkt kalkjordsmonn, men et noe varmere klima, og derfor er å foretrekke for de mer aromatiske druene, særlig gewürztraminer.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her