Drikke
Knallkjøp fra Alsace

Knallkjøp fra Alsace

Disse hvitvinene er veldig gode kjøp, spesielt for den som trenger noe å legge i kjelleren.
Aase E. Jacobsen
08 August 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Noen av de mest ettertraktete vinene fra Alsace har ordet Clos i seg. På toppen troner Clos Sainte Hune fra Trimbach som produseres i et antall av 9000 flasker og som dermed er nærmest uoppnåelig. Til Norge kommer bare noen få flasker årlig og prisen ligger på 1100 kroner og mer.

En av de beste

Men det finnes mer tilgjengelige alternativer med et veldig godt potensial. Clos Liebenberg fra Domain Zusslin regnes som en av de fem beste clos-ene i Alsace.

Zusslin Clos Liebenberg Riesling 2010 (5986)er nå å få i den supre 2010-årgangen. Jeg smakte den sammen med 2008 og 2006 i fjor, og ble overbevist om denne vinens store potensial. 2010 står fram med sin lekre syrestruktur. Dette er snadder for kjelleren.

Optimalt for riesling

Også denne vinen har svært begrenset tilgjengelighet selv om det ikke reflekteres i prisen. Parsellen på 3 hektar ligger i forlengelsen av grand cru-en Pfingstberg, men har altså ikke grand cru-status (til forskjell fra Sainte Hune).

Les mer om grand cru i Alsace

Den er innrammet av vegetasjon og steinmurer og får dermed sitt eget miljø og mikroklima. Den sørøstlige eksponeringen og bratte skråningen med leire, kalk og sandstein gir optimale forhold for en syrefrisk og konsentrert riesling.

Enda mer sol

Konsentrasjonen er enda høyere i Zusslin Pfingstberg Riesling Grand Cru 2008 (5987). Den får sine druer fra Pfingstberg. Zusslins parseller ble plantet på 1950-tallet, så de har nå en anselig alder. 2008 var et utmerket år for Alsace-riesling. Derfor har denne grand cru-en mye å by på. Eksponeringen er sør-sørøst, og får dermed mer noe mer sol enn Liebenberg.

Se vår store test av Alsace-riesling

Av den grunn lager Zusslin også en søt vin herfra, Zusslin Pfingstberg Riesling Vendanges Tardives Grand Cru 2000 (5985), i utvalgte årganger. 2000 er ikke det største året for sent høstete druer (vendage tardive), syrenivået var ikke høyt nok til å gi vinene «evig liv», men denne holder fint i alle fall 10 år til.

Biodynamisk siden 1997

Zusslin er til tross for at det her jobbes veldig «moderne» og biodynamisk (siden 1997), en svært tradisjonsrik vingård som ble etablert i 1691. Det er nå 12. og 13. generasjon som holder i tømmene. Beliggenheten er i den sørlige delen av Alsace, i landsbyen Orschwihr som altså har én grand cru. Landsbyen er like kjent for den karakteristiske åssiden Bollenberg som har et sterkt kalkjordsmonn, men et noe varmere klima, og derfor er å foretrekke for de mer aromatiske druene, særlig gewürztraminer.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pannestekt skrei med tomat og løk
Dagens rett

Pannestekt skrei med tomat og løk

Om det er skrei eller torsk du velger, så blir den saftig og mettende med denne enkle tilberedningen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her