Drikke
Knallkjøp fra Alsace

Knallkjøp fra Alsace

Disse hvitvinene er veldig gode kjøp, spesielt for den som trenger noe å legge i kjelleren.
Aase E. Jacobsen
08 August 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Noen av de mest ettertraktete vinene fra Alsace har ordet Clos i seg. På toppen troner Clos Sainte Hune fra Trimbach som produseres i et antall av 9000 flasker og som dermed er nærmest uoppnåelig. Til Norge kommer bare noen få flasker årlig og prisen ligger på 1100 kroner og mer.

En av de beste

Men det finnes mer tilgjengelige alternativer med et veldig godt potensial. Clos Liebenberg fra Domain Zusslin regnes som en av de fem beste clos-ene i Alsace.

Zusslin Clos Liebenberg Riesling 2010 (5986)er nå å få i den supre 2010-årgangen. Jeg smakte den sammen med 2008 og 2006 i fjor, og ble overbevist om denne vinens store potensial. 2010 står fram med sin lekre syrestruktur. Dette er snadder for kjelleren.

Optimalt for riesling

Også denne vinen har svært begrenset tilgjengelighet selv om det ikke reflekteres i prisen. Parsellen på 3 hektar ligger i forlengelsen av grand cru-en Pfingstberg, men har altså ikke grand cru-status (til forskjell fra Sainte Hune).

Les mer om grand cru i Alsace

Den er innrammet av vegetasjon og steinmurer og får dermed sitt eget miljø og mikroklima. Den sørøstlige eksponeringen og bratte skråningen med leire, kalk og sandstein gir optimale forhold for en syrefrisk og konsentrert riesling.

Enda mer sol

Konsentrasjonen er enda høyere i Zusslin Pfingstberg Riesling Grand Cru 2008 (5987). Den får sine druer fra Pfingstberg. Zusslins parseller ble plantet på 1950-tallet, så de har nå en anselig alder. 2008 var et utmerket år for Alsace-riesling. Derfor har denne grand cru-en mye å by på. Eksponeringen er sør-sørøst, og får dermed mer noe mer sol enn Liebenberg.

Se vår store test av Alsace-riesling

Av den grunn lager Zusslin også en søt vin herfra, Zusslin Pfingstberg Riesling Vendanges Tardives Grand Cru 2000 (5985), i utvalgte årganger. 2000 er ikke det største året for sent høstete druer (vendage tardive), syrenivået var ikke høyt nok til å gi vinene «evig liv», men denne holder fint i alle fall 10 år til.

Biodynamisk siden 1997

Zusslin er til tross for at det her jobbes veldig «moderne» og biodynamisk (siden 1997), en svært tradisjonsrik vingård som ble etablert i 1691. Det er nå 12. og 13. generasjon som holder i tømmene. Beliggenheten er i den sørlige delen av Alsace, i landsbyen Orschwihr som altså har én grand cru. Landsbyen er like kjent for den karakteristiske åssiden Bollenberg som har et sterkt kalkjordsmonn, men et noe varmere klima, og derfor er å foretrekke for de mer aromatiske druene, særlig gewürztraminer.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto
Dagens rett

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto

Det burde være forbudt å kaste rekeskall, uten å lage kraft av dem først, for den gir sykt god smak til en risotto. Har du noen reker etter helgen, kan du tilsette dem men de er faktisk ikke nødvendige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her