Godbiter i pollisten
Disse to australierne er supergode kjøp

Disse to australierne er supergode kjøp

Om du velger pinot noir-en eller shiraz-en er ett fett. Begge er knallgode viner til prisen som gir mersmak på det nye Australia.
Aase E. Jacobsen
12 Mars 2016 - 14:02

Både Mac Forbes Yarra Valley Pinot Noir 2014 og Luke Lambert Crudo Yarra Valley Shiraz 2014 er blant mine nyere favoritter fra Australia. Pinot noir-en har veldig tydelig jordsmonnspreg, men også virkelig deilig pinot-fruktighet, god syre og et lett tanninbitt.

Like leskende er shiraz-en, men den har på sin side tydelig preg av druetypen den er laget av. Det betyr syrlige skogsbær, jordsmonn, litt skog, urter, krydder og lakris. En vin som sjermerer deg i senk. Og gir deg umiddelbart lyst på et glass til.

Mac Forbes i vinkjelleren. Foto: James Morgan

Begge er supre matviner. Og begge disse vinene er veldig gode representanter for den nye generasjonen av australske vinprodusenter.

Her kan du lese mer om både Mac Forbes og Luke Lambert

Luke Lambert. Foto: MS1008

Det betyr mindre bruk av eik, friskere frukt og lavere alkohol. Med andre ord diametralt forskjellig fra den vinstilen mange forbinder med «down under».

En slik vinstil krever imidlertid kjøligere vekstforhold enn hva du finner i de «masseproduserende» delene av Australia. Som disse to vinene bærer bud om er det snakk om Yarra Valley, men også andre deler av Sør-Australia gir lignende resultater.

Disse produsentene er enda mer ekstreme i sin tilnærming

Alternative toppviner fra Australia er likt priset som tilsvarende viner fra andre deler av landet og verden for øvrig. Men disse to gir altså ekstra mye for pengene.

Se alle de spennende vinene fra Australia på polet

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Carpaccio av oksefilet er noe av det enkleste du kan lage
Dagens rett

Carpaccio av oksefilet er noe av det enkleste du kan lage

Carpaccio er svært enkelt å tilberede. Men du må passe på at tilbehøret, så som extra virgin olivenolje og parmesanost, er av ypperste kvalitet. Da er du garantert en smakfull opplevelse der storfekjøttets naturlige egenskaper kommer til sin rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her