Drikke
Knallkjøp til rabarbraen

Knallkjøp til rabarbraen

Denne australske søtvinen er et funn til norsk rabarbra. Den lange reisen til tross er den veldig billig.
Aase E. Jacobsen
28 Mai 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ikke bare er den et megakjøp, men Innocent Bystander Moscato 2014 (1179)er også en vin som skiller seg fra andre billige australiere. Den er nemlig ikke en masseprodusert vin beregnet på et stort marked. Når det er sagt, er det den som gir produsenten Innocent Bystander smør til brødet.

Også til asiatisk mat

Denne søte rosa vinen er blitt en kultvin i hjemlandet. Innocent Bystander var den første som lanserte denne vinstilen «down under». Den er blitt en vin folk elsker, og det er lett å forstå for den er usedvanlig innsmigrende med sin sødmefulle tropiske frukt. Den har også veldig god syre og små fine bobler som er helt naturlige.

Den har noe mindre restsukker enn de fleste andre (italienske) moscatoer, men takket være den høye syren oppleves den tørrere. Den kan derfor nytes også til salte retter, spesielt god er den sammen med asiatiske fusion-retter eller retter med skarpe syretoner som syltet fisk.

100 år gamle vinstokker

Den høye syren er et resultat av at druene plukkes nattestid og før de er helt modne slik at de beholder mest mulig syre. En annen viktig årsak er at vinstokkene ikke vannes, og det til tross for at Murray River er et svært varmt og nedbørfattig område.

Vi snakker dessuten om virkelig gamle vinstokker, eldre enn 100 år, fra dette vinområdets barndom. Vinen er laget av to typer muscat, muscat gordo og black muscat.

Dette gjør gamle vinstokker for vinen

Den rosa fargen er det sistnevnte som bidrar med, også ved hjelp av seks timers skallkontakt.
Det som også skiller denne moscatoen fra de italienske er at den er gjæret uten fremmedgjær og boblene er naturlige. Gjæringen stoppes ved nedkjøling og en lett filtrering og vinen tappes etter hvert som ordrene kommer, ifølge produsenten rundt åtte ganger i året. Det gjøres for å sikre maksimal friskhet.

Lav alkohol - lav pris

Denne enkle og effektive vinmakingen er selvsagt mindre kostnadskrevende enn for Innocent Bystanders øvrige viner som skal modnes i fat og flaske før de skipes. Til disse vinene kommer druematerialet fra Yara Valley hvor produsenten også holder til. I motsetning til Murray River er Yarra en av de kjøligste regionene både i Victoria og i Australia.

Prøv også de andre vinene fra Innocent Bystander

Her dyrkes etterspurte pinot noir-er og chardonnayer som oppnår langt høyere priser enn de mer kommersielle Murray-vinene. Det bidrar også til å holde prisen på denne vinen nede.

Men at den er rimeligere i Norge enn i Australia skyldes ene og alene at den norske alkoholskatten er snill mot viner med lav alkohol. Noe kan vi altså glede oss over når det gjelder norske vinpriser.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her