Knallkjøp til rabarbraen

Knallkjøp til rabarbraen

Denne australske søtvinen er et funn til norsk rabarbra. Den lange reisen til tross er den veldig billig.

Få Ukens vin som nyhetsbrev . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Ikke bare er den et megakjøp, men Innocent Bystander Moscato 2014 (1179) er også en vin som skiller seg fra andre billige australiere. Den er nemlig ikke en masseprodusert vin beregnet på et stort marked. Når det er sagt, er det den som gir produsenten Innocent Bystander smør til brødet.

Også til asiatisk mat

Denne søte rosa vinen er blitt en kultvin i hjemlandet. Innocent Bystander var den første som lanserte denne vinstilen «down under». Den er blitt en vin folk elsker, og det er lett å forstå for den er usedvanlig innsmigrende med sin sødmefulle tropiske frukt. Den har også veldig god syre og små fine bobler som er helt naturlige.

Den har noe mindre restsukker enn de fleste andre (italienske) moscatoer, men takket være den høye syren oppleves den tørrere. Den kan derfor nytes også til salte retter, spesielt god er den sammen med asiatiske fusion-retter eller retter med skarpe syretoner som syltet fisk.

100 år gamle vinstokker

Den høye syren er et resultat av at druene plukkes nattestid og før de er helt modne slik at de beholder mest mulig syre. En annen viktig årsak er at vinstokkene ikke vannes, og det til tross for at Murray River er et svært varmt og nedbørfattig område.

Vi snakker dessuten om virkelig gamle vinstokker, eldre enn 100 år, fra dette vinområdets barndom. Vinen er laget av to typer muscat, muscat gordo og black muscat.

Dette gjør gamle vinstokker for vinen

Den rosa fargen er det sistnevnte som bidrar med, også ved hjelp av seks timers skallkontakt.
Det som også skiller denne moscatoen fra de italienske er at den er gjæret uten fremmedgjær og boblene er naturlige. Gjæringen stoppes ved nedkjøling og en lett filtrering og vinen tappes etter hvert som ordrene kommer, ifølge produsenten rundt åtte ganger i året. Det gjøres for å sikre maksimal friskhet.

Lav alkohol - lav pris

Denne enkle og effektive vinmakingen er selvsagt mindre kostnadskrevende enn for Innocent Bystanders øvrige viner som skal modnes i fat og flaske før de skipes. Til disse vinene kommer druematerialet fra Yara Valley hvor produsenten også holder til. I motsetning til Murray River er Yarra en av de kjøligste regionene både i Victoria og i Australia.

Prøv også de andre vinene fra Innocent Bystander

Her dyrkes etterspurte pinot noir-er og chardonnayer som oppnår langt høyere priser enn de mer kommersielle Murray-vinene. Det bidrar også til å holde prisen på denne vinen nede.

Men at den er rimeligere i Norge enn i Australia skyldes ene og alene at den norske alkoholskatten er snill mot viner med lav alkohol. Noe kan vi altså glede oss over når det gjelder norske vinpriser.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Innocent Bystander Victoria Moscato 2019

Produsent:
Innocent Bystander
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Australia
Område:
Australia, Yarra Valley
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
117901
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen