Beste norske kokebok
Kokeboken som bÞr ligge under alle juletrÊr i Är

Kokeboken som bÞr ligge under alle juletrÊr i Är

KokkelÊre er Ärets beste norske kokebok. Tom Victor Gausdal har endelig og ikke minst velfortjent fÄtt full pott som kokebokforfatter.
Redaksjonen
07 Desember 2015 - 08:39

-Jeg har vÊrt nominert nesten hver gang jeg har gitt ut en kokebok, sÄ det er selvsagt kult Ä endelig vinne, sier kokebokforfatter og toppkokk Tom Victor Gausdal.

Et helt kokkeliv

Utnevnelsen er ekstra velkommen siden han brukte ett Är lengre enn opprinnelig planlagt pÄ kokeboken.

For KokkelÊre er ikke hvilken som helst kokebok. Den inneholder nesten et helt kokkeliv, altsÄ oppskrifter og ideer i form av hÄndskrevne notater i bÞker og pÄ lÞsark. De fleste kokker har dette i mer eller mindre oversiktlige systemer pÄ kjÞkkenet.

FornÞyd lÊremester

Tom Victor Gausdal har samlet oppskriftene, fÞrst og fremst for seg selv, og sine nÄtidige og framtidige ansatte. Han driver den ambisiÞse restauranten Strand i BÊrum og er involvert i en rekke andre 

Juryens begrunnelse:

KokkelĂŠre. Den store kokeboka, Tom Victor Gausdal, Press

Det gÄr tiÄr mellom hver gang det kommer ut en kokebok bok som vil bli stÄende som en klassiker. Tom Victor Gausdals KokkelÊre er vÄr tids SchÞnberg Erken Stor kokebok - et omfattende og svÊrt anvendelig oppslagsverk som kommer til Ä bli et must i alle kjÞkken -  og som snarest bÞr bli standard lÊrebok ved alle norske skoler som utdanner kokker. Den bÞr ogsÄ vÊre obligatorisk for alle amatÞrkokker som drÞmmer om Ä spisse sin matlaging. 

restaurantprosjekter i Oslo.

Alle som har operert pĂ„ samme hĂžye nivĂ„ som Tom Victor – han ble nummer to i selveste Bocuse d’Or i 2005 – er nĂžye med detaljene og det krever petimeteregenskaper for Ă„ strukturere oppskriftene.

Hans lÊremester, Bent Stiansen som fikk prisen for Beste norske kokebok i 2008, er veldig glad pÄ Tom Victors vegne, ogsÄ fordi kokeboken inneholder oppskrifter tilbake til hans lÊretid pÄ Statholdergaarden.

Tykk og veldesignet

For denne kolossen av en kokebok inneholder intet mindre enn 1555 oppskrifter. Den inneholder ogsĂ„ fristende matfotos – en nĂždvendighet i en kokebok i dag. Samtidig som den er veldesignet.  

Stein Øvre, designer i Creuna, og juryens kreative alibi uttaler: - En sÄ teksttung bok krever mye av typografien. Og her er den bunnsolid. NÞktern, men detaljrik nok til Ä bÄde gi

Årets kokebokjury

Juryen bestÄr av representanter fra mange fagmiljÞer for Ä sikre stÞrst mulig bredde i vurderingen. Felles for alle er stor interesse for alt som kan nytes.

Per A. Borglund, matbladredaktĂžr og innehaver av Norges stĂžrste kokeboksamling

Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktÞr i Gyldendal og De Norske Bokklubbene

Geir Magnus Svae, konsernkjĂžkkensjef i BĂžlgen & Moi-gruppen, tidligere aktiv som konkurransekokk og sjef for juniorkokkelandslaget

Stein Øvre, designer i Creuna som har vunnet flere priser for sitt arbeid, ogsÄ innen bokdesign

Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktÞr, Apéritif

Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel

overblikk og virker innbydende. Fargebruk og gode gjennomtenkte layoutgrep bidrar til variasjon i uttrykket.

Allerede en klassiker

Den er ikke altsÄ ikke bare tykk og tettskrevet, men inneholder faktisk det du trenger for Ä kunne operere sÄ vel pÄ et profesjonelt som pÄ et privat kjÞkken. Et must for enhver amatÞrkokk, med andre ord.

–Den er allerede en klassiker, og det skjer ikke en gang hvert tiĂ„r at det kommer sier Per A. Borglund, redaktĂžr i Mat fra Norge, og medlem av juryen som har vurdert Ă„rets norske kokebĂžker. Han vet hva han snakker om siden han har Norges stĂžrste samling av kokebĂžker med 10.000 eksemplarer.

Beste norske kokebok har vÊrt kÄret siden 2008 og er et samarbeid mellom Norli og Apéritif.

Nedenfor ser du noen av de lekre matfotoene tatt av Ingvar Eriksson.

Test allerede nÄ denne superlekre oppskriften fra KokkelÊre

 

 

 

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

NĂ„r du ikke har rĂ„d til barolo eller ikke orker Ă„ vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant

Her er oversikten over Ärets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste Ärene og som fortsatt er Ä fÄ tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 Ă„r gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen pÄ Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, mÞt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiÄrene, Ferran Adria og verdens mest bÊrekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

NĂ„r du ikke har rĂ„d til barolo eller ikke orker Ă„ vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant

Her er oversikten over Ärets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste Ärene og som fortsatt er Ä fÄ tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, Ăžkologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende mĂžte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne Ăžkologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske hĂžyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

Det er ikke for tidlig Ä sette kalkun pÄ menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig Ä sette kalkun pÄ menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

PrÞv denne oppskriften hvor kalkunfileten fÄr fÞlge av rÞdlÞksmarmelade og eplesaus. SÄ kan du lage en vri pÄ hÞsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 Ă„r gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her