-Jeg har vÊrt nominert nesten hver gang jeg har gitt ut en kokebok, sÄ det er selvsagt kult Ä endelig vinne, sier kokebokforfatter og toppkokk Tom Victor Gausdal.
Et helt kokkeliv
Utnevnelsen er ekstra velkommen siden han brukte ett Är lengre enn opprinnelig planlagt pÄ kokeboken.
For KokkelÊre er ikke hvilken som helst kokebok. Den inneholder nesten et helt kokkeliv, altsÄ oppskrifter og ideer i form av hÄndskrevne notater i bÞker og pÄ lÞsark. De fleste kokker har dette i mer eller mindre oversiktlige systemer pÄ kjÞkkenet.
FornÞyd lÊremester
Tom Victor Gausdal har samlet oppskriftene, fĂžrst og fremst for seg selv, og sine nĂ„tidige og framtidige ansatte. Han driver den ambisiĂžse restauranten Strand i BĂŠrum og er involvert i en rekke andreÂ
Juryens begrunnelse:
KokkelĂŠre. Den store kokeboka, Tom Victor Gausdal, Press
Det gĂ„r tiĂ„r mellom hver gang det kommer ut en kokebok bok som vil bli stĂ„ende som en klassiker. Tom Victor Gausdals KokkelĂŠre er vĂ„r tids SchĂžnberg Erken Stor kokebok - et omfattende og svĂŠrt anvendelig oppslagsverk som kommer til Ă„ bli et must i alle kjĂžkken - og som snarest bĂžr bli standard lĂŠrebok ved alle norske skoler som utdanner kokker. Den bĂžr ogsĂ„ vĂŠre obligatorisk for alle amatĂžrkokker som drĂžmmer om Ă„ spisse sin matlaging.Â
restaurantprosjekter i Oslo.
Alle som har operert pĂ„ samme hĂžye nivĂ„ som Tom Victor â han ble nummer to i selveste Bocuse dâOr i 2005 â er nĂžye med detaljene og det krever petimeteregenskaper for Ă„ strukturere oppskriftene.
Hans lÊremester, Bent Stiansen som fikk prisen for Beste norske kokebok i 2008, er veldig glad pÄ Tom Victors vegne, ogsÄ fordi kokeboken inneholder oppskrifter tilbake til hans lÊretid pÄ Statholdergaarden.
Tykk og veldesignet
For denne kolossen av en kokebok inneholder intet mindre enn 1555 oppskrifter. Den inneholder ogsĂ„ fristende matfotos â en nĂždvendighet i en kokebok i dag. Samtidig som den er veldesignet. Â
Stein Ăvre, designer i Creuna, og juryens kreative alibi uttaler: - En sĂ„ teksttung bok krever mye av typografien. Og her er den bunnsolid. NĂžktern, men detaljrik nok til Ă„ bĂ„de gi
Ă rets kokebokjury
Juryen bestÄr av representanter fra mange fagmiljÞer for Ä sikre stÞrst mulig bredde i vurderingen. Felles for alle er stor interesse for alt som kan nytes.
Per A. Borglund, matbladredaktĂžr og innehaver av Norges stĂžrste kokeboksamling
Janneken Ăverland, tidligere forlagsredaktĂžr i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
Geir Magnus Svae, konsernkjĂžkkensjef i BĂžlgen & Moi-gruppen, tidligere aktiv som konkurransekokk og sjef for juniorkokkelandslaget
Stein Ăvre, designer i Creuna som har vunnet flere priser for sitt arbeid, ogsĂ„ innen bokdesign
Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktÞr, Apéritif
Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
overblikk og virker innbydende. Fargebruk og gode gjennomtenkte layoutgrep bidrar til variasjon i uttrykket.
Allerede en klassiker
Den er ikke altsÄ ikke bare tykk og tettskrevet, men inneholder faktisk det du trenger for Ä kunne operere sÄ vel pÄ et profesjonelt som pÄ et privat kjÞkken. Et must for enhver amatÞrkokk, med andre ord.
âDen er allerede en klassiker, og det skjer ikke en gang hvert tiĂ„r at det kommer sier Per A. Borglund, redaktĂžr i Mat fra Norge, og medlem av juryen som har vurdert Ă„rets norske kokebĂžker. Han vet hva han snakker om siden han har Norges stĂžrste samling av kokebĂžker med 10.000 eksemplarer.
Beste norske kokebok har vÊrt kÄret siden 2008 og er et samarbeid mellom Norli og Apéritif.
Nedenfor ser du noen av de lekre matfotoene tatt av Ingvar Eriksson.
Test allerede nÄ denne superlekre oppskriften fra KokkelÊre
Â
Â
Â