Beste norske kokebok
Kokeboken som bør ligge under alle juletrær i år

Kokeboken som bør ligge under alle juletrær i år

Kokkelære er årets beste norske kokebok. Tom Victor Gausdal har endelig og ikke minst velfortjent fått full pott som kokebokforfatter.
Redaksjonen
07 Desember 2015 - 09:39

-Jeg har vært nominert nesten hver gang jeg har gitt ut en kokebok, så det er selvsagt kult å endelig vinne, sier kokebokforfatter og toppkokk Tom Victor Gausdal.

Et helt kokkeliv

Utnevnelsen er ekstra velkommen siden han brukte ett år lengre enn opprinnelig planlagt på kokeboken.

For Kokkelære er ikke hvilken som helst kokebok. Den inneholder nesten et helt kokkeliv, altså oppskrifter og ideer i form av håndskrevne notater i bøker og på løsark. De fleste kokker har dette i mer eller mindre oversiktlige systemer på kjøkkenet.

Fornøyd læremester

Tom Victor Gausdal har samlet oppskriftene, først og fremst for seg selv, og sine nåtidige og framtidige ansatte. Han driver den ambisiøse restauranten Strand i Bærum og er involvert i en rekke andre 

Juryens begrunnelse:

Kokkelære. Den store kokeboka, Tom Victor Gausdal, Press

Det går tiår mellom hver gang det kommer ut en kokebok bok som vil bli stående som en klassiker. Tom Victor Gausdals Kokkelære er vår tids Schønberg Erken Stor kokebok - et omfattende og svært anvendelig oppslagsverk som kommer til å bli et must i alle kjøkken -  og som snarest bør bli standard lærebok ved alle norske skoler som utdanner kokker. Den bør også være obligatorisk for alle amatørkokker som drømmer om å spisse sin matlaging. 

restaurantprosjekter i Oslo.

Alle som har operert på samme høye nivå som Tom Victor – han ble nummer to i selveste Bocuse d’Or i 2005 – er nøye med detaljene og det krever petimeteregenskaper for å strukturere oppskriftene.

Hans læremester, Bent Stiansen som fikk prisen for Beste norske kokebok i 2008, er veldig glad på Tom Victors vegne, også fordi kokeboken inneholder oppskrifter tilbake til hans læretid på Statholdergaarden.

Tykk og veldesignet

For denne kolossen av en kokebok inneholder intet mindre enn 1555 oppskrifter. Den inneholder også fristende matfotos – en nødvendighet i en kokebok i dag. Samtidig som den er veldesignet.  

Stein Øvre, designer i Creuna, og juryens kreative alibi uttaler: - En så teksttung bok krever mye av typografien. Og her er den bunnsolid. Nøktern, men detaljrik nok til å både gi

Årets kokebokjury

Juryen består av representanter fra mange fagmiljøer for å sikre størst mulig bredde i vurderingen. Felles for alle er stor interesse for alt som kan nytes.

Per A. Borglund, matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling

Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene

Geir Magnus Svae, konsernkjøkkensjef i Bølgen & Moi-gruppen, tidligere aktiv som konkurransekokk og sjef for juniorkokkelandslaget

Stein Øvre, designer i Creuna som har vunnet flere priser for sitt arbeid, også innen bokdesign

Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif

Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel

overblikk og virker innbydende. Fargebruk og gode gjennomtenkte layoutgrep bidrar til variasjon i uttrykket.

Allerede en klassiker

Den er ikke altså ikke bare tykk og tettskrevet, men inneholder faktisk det du trenger for å kunne operere så vel på et profesjonelt som på et privat kjøkken. Et must for enhver amatørkokk, med andre ord.

–Den er allerede en klassiker, og det skjer ikke en gang hvert tiår at det kommer sier Per A. Borglund, redaktør i Mat fra Norge, og medlem av juryen som har vurdert årets norske kokebøker. Han vet hva han snakker om siden han har Norges største samling av kokebøker med 10.000 eksemplarer.

Beste norske kokebok har vært kåret siden 2008 og er et samarbeid mellom Norli og Apéritif.

Nedenfor ser du noen av de lekre matfotoene tatt av Ingvar Eriksson.

Test allerede nå denne superlekre oppskriften fra Kokkelære

 

 

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir pizza til dessert i dag
Ukens kake
Browniepizza

Det blir pizza til dessert i dag

Denne kombinasjonen er garantert suksess.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater
Godbiter i pollisten

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater

Pinot blanc er ikke den hotteste druen i pinot-familien, men hos Marc Kreydenweiss får den ekstra karakter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før
Dagens rett
Luksuriøs skagenrøre på brioche

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før

I denne oppskriften blir den klassiske skagenrøren tatt til nye eksklusive høyder. Inspirert av amerikanernes lobster roll, trer rekene til side til fordel for sjøkreps og hummer, og byr på en smaksopplevelse uten like.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her