Kunsten å ikke overdrive

Mange viner blir mer komplekse og tilgjengelige etter lagring på eikefat, uten å miste særpreg. Ukyndig og ukritisk bruk av dette virkemiddelet kan derimot gi ubalanserte og uinteressante viner.
Redaksjonen
16 Januar 2009 - 15:46

Det er hovedsakelig rødviner som blir utsatt for eikebehandling, men også en del hvite, spesielt chardonnay, kommer i slike utgaver. For mange rimeligere viner er det snakk om eikesmak som tilføres i form av chips, staver eller essens, mens mer påkostede viner gjerne lagres i eiketønner over en lengre tidsperiode etter at vinen er produsert.

Vinens forandring
Eiketønnene gir en kontrollert tilgang på oksygen til vinen gjennom mikroskopiske porer i treverket, noe som fører til en tilsvarende kontrollert modning av vinen. De primære druearomaene avrundes og de mest snerpende tanninene skilles ut som bunnfall - vinen blir mer tilgjengelig.

I tillegg til denne modningen, tilføres vinen både smak (vanilje) og tanniner fra treverket - kompleksiteten øker. Totalt sett kan disse endringene forandre vinen drastisk i forhold til hva som ville vært tilfellet dersom vinen hadde gått rett på flaske eller hadde blitt mellomlagret på ståltank.

Det er derfor viktig at vinmakeren doserer eikebruken korrekt, avhengig både av hva slags vin produsenten vil lage, og av egenskapene til vinen som skal eikelagres - ulike årganger krever ulik håndtering.

Vinmakerens verktøykasse
Det er forskjeller på eikefatene. Generelt har amerikansk eik større porer enn fransk og gir derfor en raskere modning og større effekt. Rioja er en region som i stor utstrekning har brukt amerikansk eik for å oppnå ønsket stil på sine røde viner. Dette har nærmest vært en del av disse vinenes autentisitet frem til de senere år, hvor stadig flere produsenter har begynt å fjerne seg fra denne klassiske Rioja-stilen. Bordeaux har i mange år produsert toppviner som typisk har vært lagret i opptil to år i fransk eik av edel sort, som gir et mer diskret eikepreg og mer elegante viner.

Det produseres fat fra flere av de store skogene i Frankrike, med ulike kjennetegn. De mest berømte typene kommer fra den sentrale delen av landet. Limousin er relativt porøs, og med mye tanniner, noe som gjør den mer populær til brandy enn til vin. Tronçais er på sin side kjennetegnet av tett ved (lite porøs), mye tanniner, og lav aromaekstraksjon. Disse fatene er svært etterspurte for langtidslagring av kvalitetsvin.

Andre fat fra samme område, Allier, og også det nærliggende Nevers, har gjerne noe mindre tanniner og avgir litt mer aroma, og blir brukt både til brandy og til vin. Fat med lignende egenskaper, men med en diskret krydret aroma, blir også produsert fra skogene i Vosges i Alsace i det nordøstre hjørnet av Frankrike.

Skogene øst for Burgund er kilden for eikefat som stort sett brukes i denne regionen, og som har egenskaper som minner om tronçais. Andre land i Europa som er viktige kilder for fatproduksjon er Balkan, Slovenia, Russland og Portugal.

Moderasjon i sikte
Størrelsen på fatene har også betydning. Mindre tønner gir større effekt, fordi mengden vin her er mindre i forhold til kontaktområdet mellom vin og tønne. Den klassiske størrelsen i Bordeaux er 225 liters fat (kalt barriques), som også er adoptert av en rekke produsenter verden rundt. Det tradisjonelle fatet i Italia kalles botte, et gammelt eikefat, ofte av slovensk eik, og oftest langt større. I dag har barriques opparbeidet en sterk markedsposisjon på bekostning av disse i Italia, selv om man nå ser tendenser til at eikebruken generelt modereres.

Nye eikefat gir sterkere effekt enn brukte. De gir kraftigere vaniljepreg og avgir tretanniner i større grad. I tillegg er porene delvis tettet igjen av bunnfall etter tidligere bruk, noe som reduserer den kontrollerte oksideringen - og dermed modningen.

Måten fatene er produsert på påvirker også den kjemiske prosessen med vinen. Treverket varmebehandles for å kunne gis riktig form. En av flere mulige metoder er å "brenne" treverket med flamme, noe som skaper en beskyttende hinne mellom vin og tønne under lagringen. Fat kan bestilles med ulik grad av "toasting", der liten bruk av flamme under tilvirkningen gir mer trepreg på vinen, mens mer toasting gir en mer krydret smak.

Krever god vin
I tillegg er selvfølgelig tiden vinen ligger på fat en viktig faktor. Temperaturen hvor lagringen finner sted er også av betydning, fordi kjemiske reaksjoner skjer raskere under høy temperatur, som igjen betyr økt effekt. Sluttresultatet er også avhengig av hvor ofte vinen omstikkes under lagringen (helles over på annet fat), fordi denne operasjonen tilfører oksygen til vinen, og fremskynder dermed modningen.

Som vi ser fins det uendelig mange muligheter for å tilpasse eikebruken til den vinen som skal utvikles, og det finnes utvilsomt mange som behersker denne kunsten nærmest til det fullkomne, og som produserer viner som er velbalanserte, med et tydelig terroir-preg, og likevel tilpasset markedet som skal kjøpe vinen. Andre har et betydelig forbedringspotensial, noe som oftest viser seg gjennom viner hvis opprinnelse ikke er til å kjenne igjen på grunn av dominerende eik.

Det skal heller ikke stikkes under en stol at enkelte trolig bruker dette virkemiddelet til å dekke over i utgangspunktet dårlig vin. Bevisste forbrukere, som vet å verdsette kvalitet, er det eneste som over tid vil holde produsentene på tå hev, og sikre stadig bedre kvalitet på vinene som blir tilbudt oss.   

Tekst: Morten Skrede Jahren
Foto: Stockxpert
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her