Kupp til kjelleren

Denne hvitvinen er et av de beste kjøpene over to hundrelapper.
Aase E. Jacobsen
17 Mars 2011 - 02:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Egentlig er Baumard Baumard Clos du Papillon Savennières 2006 (51328) veldig billig, når du tar i betraktning hvilken unik vin det er snakk om - og spesielt hvilket potensial den har.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

For chenin blanc fra noe av det ypperste jordsmonnet langs Loire-elven har tilnærmet evig liv. Det gjelder i alle fall for de søte vinene, men denne tørre utgaven er ikke langt unna. Den vil utvikle seg videre i minst 20 år.

Spesielt jordsmonn
En enorm rikdom og samtidig slank og raffinert stil gir en vin som rett og slett er imponerende. Og et lekkert følge til rike retter med lyst kjøtt eller sjømat.

Domaine Baumard eier med sine 7,5 hektar rundt halvparten av vinmarken Clos du Papillon i appellasjonen Savennières. Formen på vinmarken har gitt navn til den siden den ligner en sommerfugl sett ovenfra. Det helt spesielle jordsmonnet av oppsmuldret skifer og vulkanske steinarter sørger for den store rikdommen samtidig som chenin-druens naturlig høye syre får lov å utvikle seg optimalt under disse forholdene.

Domaine Baumard har siden 1990 vært drevet av Florent Baumard. Familien har tradisjoner i området tilbake til 1624, men det var først i 1968 at de anskaffet seg de to perlene i Savennières, Clos du Papillon og Clos St. Yves.

Skrukork
Baumard jobber ikke biodynamisk som naboen Nicolas Joly, men faren Jean tok for 35 år siden konsekvensene av etterkrigstidens hang til å bruke alle hjelpemidler i vinmarken. Derfor introduserte han et system hvor de alternerer mellom gressvekst og pløying mellom radene. Dessuten lar de vinplantene vokse seg til to meters høyde før de bindes opp. Dette for å øke tilfanget av sol på løvverk og drueklaser. Samtidig som beskjæring i vekstsesongen unngås. Alle druer plukkes naturligvis for hånd.

Florent Baumard overrasket "alle" da han tok i bruk skrukork for samtlige av sine viner i 2006, også Quarts de Chaume som altså er en ekstremt lagringsdyktig vin. Han liker ikke fat, og lar vinene hvile i ståltankene til de er klare for tapping. Dermed eksponeres de for veldig lite oksygen før de kommer i flaske. Det er også en av grunnene til at selv en 10 år gammel vin smaker utrolig ungdommelig.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat
Dagens rett

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat

Gjør den klar hjemme og ta den med på piknik, stranda eller tur i skogen. Den kan selvsagt også spises hjemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her