Drikke
La baroloen fÄ en pause. PrÞv denne i stedet

La baroloen fÄ en pause. PrÞv denne i stedet

Sagrantino fra Montefalco er en av Italias skjulte vinskatter. Et funn for kjelleren og det til svĂŠrt gunstig pris.
Aase E. Jacobsen
19 Mars 2015 - 06:00

FĂ„ Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Scacciadiavoli Montefalco Sagrantino 2008 (17394)er hÞyoktanvin, men bÊrer pÄ samme mÄte som baroloer, sine 15 alkoholprosenter med strak rygg. Det skyldes nettopp en solid ryggrad i form av syrer og tanniner. Men i motsetning til tidligere tiders sagrantinoer, er den med en kombinasjon av tradisjonelle og moderne vinframstillingsmetoder tilgjengelig allerede i sin pureste barndom.

TĂžrr eller sĂžt

Slik vin, ogsÄ denne, har godt av Ä helles i en karaffel en times tid fÞr den nytes. Stilmessig passer en sagrantino perfekt inn i en meny med kraftige retter med rÞdt kjÞtt, gjerne vilt. Den vil ha bÄde fett og mye smak Ä bryne seg pÄ.

Her kan du lete etter matfĂžlge

Urte- og lakrispreget sammen med den mĂžrke frukten er druens sĂŠrpreg. Dette gjenfinnes i den sĂžte utgaven, Scacciadiavoli Montefalco Sagrantino Passito 2007 (18840), som er skikkelig kul sĂžtvin med balansert sĂždme og intens syre ved siden av tydelig tanninbitt.

Etter messen

Kan det vÊre godt, tenker du kanskje? Og ja, det er det nÄr den serveres til fete oster eller en mektig sjokoladekake. Eller slik tradisjonen er i Montefalco by. Her nytes den nemlig sammen med cantucci (mandelkjeks) som dyppes oppi glasset, etter messen pÄ sÞndag eller etter kaffen. OgsÄ denne vinen tÄler mange tiÄr i kjelleren.

Slik smaker vellagret sagrantino

Dette bittelille vinomrĂ„det – det har rundt 400 hektar totalt - skiller seg ut fra andre italienske omrĂ„der ved Ă„ ha kommet sent pĂ„ banen. «Alle» laget den sĂžte vinen av tĂžrkete druer, primĂŠrt for familiens eget bruk, ikke ulikt tradisjonen med vin santo. Navnet sagrantino antas Ă„ komme av sacra, altsĂ„ hellig, og at det kan knyttes til den religiĂžse bruken.

Montefalco-vinen nÄdde av den grunn aldri utenfor omrÄdets grenser. Ikke fÞr man pÄ 1970-tallet begynte Ä lage tÞrre viner. I 1992 fikk omrÄdet DOCG-status for sin Sagrantino di Montefalco.

Storstilt redningsoperasjon

Scacciadiavoli er en av Montefalcos eldste produsenter, men deler som de fleste andre naboer arealet pÄ flere landbruksprodukter. Dagens eierfamilie kom inn pÄ et tidspunkt (1950-tallet) hvor sagrantino pÄ det nÊrmeste var utryddet og har dermed bidratt til Ä fÄ den opp pÄ agendaen igjen. Men det er fÞrst og fremst Arnaldo Caprai som tilskrives Êren for denne redningsoperasjonen.

Les mer om historien til Montefalco

Scacciadiavolis bidrag er blant annet en rosa musserende utgave. Scacciadiavoli Rosé Brut (18841)er en artig sak som reflekterer druens sÊrpreg selv om den er laget av tidlig plukkete og dermed ikke helt modne druer. Sagrantino er blant klodens mest tanninrike (og syrerike) druer, og nÄr den brukes i en rosé mÄ det derfor jobbes med stor forsiktighet. Vel, er den robust, men et veldig interessant bidrag pÄ boblesiden.

Scacciadiavoli lager ogsÄ en Montefalco DOC hvor sagrantino spiller annenfiolin. Scacciadiavoli Montefalco Rosso 2011 (17397)er en krydret og tiltalende vin med gode bordmanerer. Deres hvitvin av den lokale druen grechetto, Scacciadiavoli Grechetto dell'Umbria 2013 (17398), er ogsÄ et interessant bekjentskap til en svÊrt gunstig pris.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du Ä bestille vinen trykker du bare pÄ vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjÞr oppmerksom pÄ at pÄ grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstÄ en utsolgt-situasjon. Du vil i sÄ fall fÄ beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis ogsÄ en dato for nÄr vinen atter er Ä fÄ tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du ogsÄ velge fritt fra Apéritifs polliste eller sÞke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altsÄ én dag fÞr alle andre kan lese om det, fÄr du som abonnerer pÄ nyhetsbrevet det rett i postkassen din. SelvfÞlgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

NĂ„r du ikke har rĂ„d til barolo eller ikke orker Ă„ vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant

Her er oversikten over Ärets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste Ärene og som fortsatt er Ä fÄ tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 Ă„r gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen pÄ Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, mÞt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiÄrene, Ferran Adria og verdens mest bÊrekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

NĂ„r du ikke har rĂ„d til barolo eller ikke orker Ă„ vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant

Her er oversikten over Ärets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste Ärene og som fortsatt er Ä fÄ tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, Ăžkologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende mĂžte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne Ăžkologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske hĂžyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

Det er ikke for tidlig Ä sette kalkun pÄ menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig Ä sette kalkun pÄ menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

PrÞv denne oppskriften hvor kalkunfileten fÄr fÞlge av rÞdlÞksmarmelade og eplesaus. SÄ kan du lage en vri pÄ hÞsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 Ă„r gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her