FĂ„ Godbiter i pollisten som nyhetsbrev
TĂžrr eller sĂžt
Slik vin, ogsÄ denne, har godt av Ä helles i en karaffel en times tid fÞr den nytes. Stilmessig passer en sagrantino perfekt inn i en meny med kraftige retter med rÞdt kjÞtt, gjerne vilt. Den vil ha bÄde fett og mye smak Ä bryne seg pÄ.
Her kan du lete etter matfĂžlge
Etter messen
Kan det vÊre godt, tenker du kanskje? Og ja, det er det nÄr den serveres til fete oster eller en mektig sjokoladekake. Eller slik tradisjonen er i Montefalco by. Her nytes den nemlig sammen med cantucci (mandelkjeks) som dyppes oppi glasset, etter messen pÄ sÞndag eller etter kaffen. OgsÄ denne vinen tÄler mange tiÄr i kjelleren.
Slik smaker vellagret sagrantino
Dette bittelille vinomrĂ„det â det har rundt 400 hektar totalt - skiller seg ut fra andre italienske omrĂ„der ved Ă„ ha kommet sent pĂ„ banen. «Alle» laget den sĂžte vinen av tĂžrkete druer, primĂŠrt for familiens eget bruk, ikke ulikt tradisjonen med vin santo. Navnet sagrantino antas Ă„ komme av sacra, altsĂ„ hellig, og at det kan knyttes til den religiĂžse bruken.
Montefalco-vinen nÄdde av den grunn aldri utenfor omrÄdets grenser. Ikke fÞr man pÄ 1970-tallet begynte Ä lage tÞrre viner. I 1992 fikk omrÄdet DOCG-status for sin Sagrantino di Montefalco.
Storstilt redningsoperasjon
Scacciadiavoli er en av Montefalcos eldste produsenter, men deler som de fleste andre naboer arealet pÄ flere landbruksprodukter. Dagens eierfamilie kom inn pÄ et tidspunkt (1950-tallet) hvor sagrantino pÄ det nÊrmeste var utryddet og har dermed bidratt til Ä fÄ den opp pÄ agendaen igjen. Men det er fÞrst og fremst Arnaldo Caprai som tilskrives Êren for denne redningsoperasjonen.
Les mer om historien til Montefalco
Scacciadiavoli lager ogsÄ en Montefalco DOC hvor sagrantino spiller annenfiolin. Scacciadiavoli Montefalco Rosso 2011 (17397)er en krydret og tiltalende vin med gode bordmanerer. Deres hvitvin av den lokale druen grechetto, Scacciadiavoli Grechetto dell'Umbria 2013 (17398), er ogsÄ et interessant bekjentskap til en svÊrt gunstig pris.
Aase E. Jacobsen