Drikke
Tøffing for kjelleren
Foto: (Paolo Gagliardi)

Tøffing for kjelleren

Sagrantino di Montefalco er ingen enkel vin å introdusere for nye brukergrupper selv om moderne fremstillingsteknikker har gjort den langt mer medgjørlig enn tidligere.
31 Januar 2008 - 02:01

Den særegne umbriske druen sagrantino trenger veldig lang tid før den viser frem sitt sanne jeg. I ungdommen er denne druen som trives så godt i områdets høytliggende vinmarker med kalk- og leirholdige jordsmonn, en skikkelig vriompeis. Syre- og tanninrik så det holder og med den stramme skogsbær- og kirsebærfrukten godt undertrykt i påvente av mange års godgjøring i kjelleren.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Dens svært så intenst mørke farge gjør den til den av de italienske druene med høyest polyfenolinnhold, og den skårer derfor høyt på sunnhetsskalaen. Antioksidanter så det holder! Som altså også gjør at den eldes svært langsomt.

Tjære og krydder

En 13 år gammel utgave av Colpetrone Montefalco Sagrantino 2004 (56480) jeg hentet opp fra kjelleren nylig var en god dokumentasjon på vintypens potensial. Med et aromabilde med skog, tjære, lær, urter og eksotiske toner av trevirke og krydder, dessuten med en flott og moden frukt samt god myk syre og fortsatt virksomme tanniner. En vin som fortsatt har mye å gå på - og som det er verd å vente på.

Det ville være naturlig å tro at den tre år gamle versjonen som nå er tilgjengelig i Norge, er udrikkelig på nåværende tidspunkt.

Men heldigvis ikke, for denne tidligere så tradisjonelt orientert sagrantinoprodusenten har etter inntredenen i Saiagricola-gruppen (vin, ris, olivenolje) i 1995 fått luft under vingene og så vel modernisert arbeidet i vinkjelleren sin som økt vinmarkbesittelsene betraktelig. Fra 4,5 hektar til dagens 63 i Gualdo Cattaneo som ligger i den vestre delen av appellasjonen.

 

 

Colpetrone er dermed blitt en av de største produsentene, men har likevel klart å holde kvaliteten høy, den store veksten til tross. En vekst som gjelder hele appellasjonen. Fra å dekke rundt 100 hektar for bare ti år siden, er det totale sagrantinoarealet i dag seksdoblet. Og antall produsenter er parallelt økt til 28.

Mye på grunn av den økte interessen i kjølvannet av DOCG 'en som sagrantino fikk i 1992. Og innsatsen fra særlig Arnaldo-Caprai hvis toppsagrantinoer dessverre ikke er tilgjengelig på polet - ennå. 

Colpetrone lager likevel ikke mer enn 500.000 flasker, og hovedproduksjonen er DOC Rosso di Montefalco som inneholder bare litt sagrantino.

Spennende søtvin

Juvelen i kronen er den søte Passito di Sagrantino, også DOCG. Og det er dette som er den egentlige sagrantinostilen, laget av tørkete druer, ikke ulikt recioto di valpolicella. Mens historien bak reciotos forvandling til amarone ikke er helt historisk dokumentert, skjedde det med overlegg for sagrantino secco på 70-tallet en gang.

Foreløpig er Colpetrones søte utgave ikke tilgjengelig her til lands, men Antonelli Sagrantino Passito di Montefalco 2004 (49945) er vel verd å teste ut. For denne noe aggressive druen blir enda mer fascinerende når den får litt sødme rundt bena. Antonellis tørre utgave som tilhører en mer tradisjonell stil, skal heller ikke gå upåaktet hen. Den diametrale motsatsen er Tabarrinis sagrantino , som ikke viser så veldig mye terroir, men du verden for en kraft. 

Bestill vinen med en gang

Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i. 

Colpetrone Montefalco Sagrantino 2004 (56480)

Antonelli Sagrantino Passito di Montefalco 2004 (49945)

Antonelli Sagrantino di Montefalco 2003 (44754)

Tabarrini Montefalco Sagratino Colle Grimaldesco 2003 (48985)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her