Lær å lage kinamat

Multitalentet Ching He-Huang viser hvor enkelt det er å gjenskape de delikate konsistensene, aromaene, fargene og formene som kjennetegner ekte kinesisk mat.

Kinesiske Ching He-Huang er både forretningskvinne og matguru, og har til tross for at hun har bodd i London siden 1989, dyp kunnskap om det kinesiske kjøkken. Det vil du oppdage  i de 15 programmene som vises i sommer på BBC Lifestyle.

Egne versjoner
Hvert program består av et appetittvekkende utvalg av sammensatte oppskrifter. Opptaksstedene spenner seg fra bakerier i Chinatown til Chings eget testkjøkken, hvor deilig mat tilberedes til mathallen på Knightbridge.

- Det grunnleggende premisset er "øst møter vest", sier Ching og fortsetter:

- De fire oppskriftene jeg viser i hvert program er mine egne versjoner av tradisjonelle favoritter som Pekingand med pannekaker, i tillegg til mine egne sprekere versjoner av retter som mangopudding, biff teriyaki og misosuppe.

Om Ching
Ching-He Huang ble født i 1978 i Taiwan. Hun vokste opp i Sør-Afrika før hun flyttet til Golders Green i London, da hun var 11 år. Etter endt eksamen fra Queen Mary og Westfield College i 1991, med en first class degree i økonomi, startet hun opp sitt eget selskap som selger et utvalg av kalde nudelsalater, tradisjonelle bladsalater, sidesalater, gourmet pastasalater og sunt mineralvann.

Ching He-Huang treffer du torsdager kl. 19.35 på BBC Lifestyle.
 

Chow mein med kylling og chili

Fremgangsmåte

Ha mungbønnenudlene i en kjele med kokende vann og la de ligge i 2-3 minutter, til de er møre. Hell over i et dørslag og skyll med kaldt vann før du drypper over sesamoljen. Hell av vannet fra soppen, ta bort stilkene og kutt dem i grove biter.

Soppen skal bløtlegges i kokende vann i 20 minutter, avrent

Bland eggehviten med maismel og den mørke soyasausen, og bland sammen med kyllingstykkene.

Varm jordnøttoljen i en wok og ha i hvitløk, ingefær og rød chili. Stek i ett minutt på høy varme.

Tilsett den maisdekkete kyllingen i woken og fortsett stekingen i enda ett minutt. Hell over den lyse soyasausen, chilisausen og den finhakkede soppen, etterfulgt av mungbønnenudlene. Stek i ett minutt, eller til nudlene er gjennomvarme.

Rør inn gulrøttene, bønnespirene, vårløken, sesamoljen og krydderet. Topp med hakket koriander og server måltidet rett fra pannen.

Kontrasterende smaker fungerer godt sammen i Ching-Han Huangs Chow Mein - et lite asiatisk favorittmåltid.

Så enkelt lager du dim sum hjemme

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Anders Martinsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Om episodene
• Episode 1 - Dim Sum
Ching avslører hemmeligheten bak hvordan man lager delikat og fristende dim sum på den enkle måten. Oppskriftene som vises i programmet er blant annet dampet Sui Mai og frityrstekt wontons med dipsaus og rekeklumper, samt biff og koriander salatwraps.

• Episode 2 - "Ta med"- mat
Ching beviser at alle "ta med"- favorittene også kan lages hjemme. Oppskrifter som vises i programmet inkluderer Peking Duck, sesam reketoast og chilikylling Chow mein.

• Episode 3 - Natt og dag
Dette er en fortelling om to måltider - en enkel og deilig middag; biff teriyaki og dampet spinat med soya- og østerssaus, servert med dampende ris. I tillegg til en stekt blanding i ekte kinesisk stil; bacon, egg og stekt ris - en perfekt frokost for dagen derpå.

• Episode 4 - Ris
Ris kommer i mange varianter; kortkornet, langfibret, rød, svart, klebrig, vin, eddik og med mel. Ching bruker ris i alle dens forkledninger, fra de søte til de pikante rettene. Hun lager stekt ris, sesamballer med sjokoladesaus, kylling pad thai med risnudler og taiwansk pepperbiff med stekt egg og kokt ris.

• Episode 5 - Kjapt
Ching lager velsmakende, rask mat som passer til både spesielle anledninger og som hverdagskost. Oppskriftene inkluderer Hot hot chilireker, rørt stekt biff med sesongens grønnsaker og nudler, kokt torsk med saltede svarte bønner og bang-bang kylling.

• Episode 6 - Nudler
Kaldt, varmt, stekt, kokt, i suppe, i salater, i stek - nudler er en av de viktigste ingrediensene i kinesisk matlaging. Ching lager fire oppskrifter på fire forskjellige typer nudler - Sesam kyllingsalat med knasende peanøttsaus, nudelsuppe med pannestekt glasert svinekjøttfilet, Singapornudler og reker tempura.

• Episode 7 - Wok
Ching demonstrerer hvor mange ulike måter man kan bruke woken på, fra å bruke den til frityrsteking, damping, til langsom kokkelering. Oppskrifter med kylling- og grønnsaks vårruller, kylling og cashewnøtter, stekt svinekjøttmage og aubergine i chilibønnesaus og ingefær-chilisoya-dampet kamskjell vises i programmet.

• Episode 8 - Snille piker og slemme supper
Noen dager er dydige "spiser som en supermodell"- dager og andre dager er kun for dårlige "jeg har blitt dumpet"- måltider. Ching lager to måltider til venninnen. Først en sunn misosuppe, yakatori laks og syltet salat. Deretter en uskikkelig, men veldig god rett av sprø svinekjøttmage og andre småting.

• Episode 9 - På forhånd
Ching skal ha middagsgjester, og i stedet for å gjøre alt samme dag, setter hun sammen en meny som kan lages på forhånd slik at festen blir stressfri. Oppskriftene inkluderer Char Sui, Tofu og chilibiffstuing, i tillegg til reker og sitronnudelsalat.

• Episode 10 - Lunsj
Ching beviser at det finnes mer til en enkel lunsj, enn kun smørbrød. I dette programmet laster Ching opp Bentoen sin med flere lunsjfavoritter som Vietnamesisk salat med nudler, rå taiwanske salatruller og Litchi, mango- og ananas fruktsalat i kanelsirup og hennes egen vri av det ydmyke skinkesmørbrødet.

• Episode 11 - Søtt og syrlig
De søte smakene spiller en sentral rolle i velsmakende kinesisk matlaging. Ching skaper noen søte og sure klassikere, samt et utelukkende søtt måltid. Oppskriftene inkluderer kyllingpinner med sursøt saus, mango salsa, Thailandsk oksekjøttsalat og vaniljesausterter.

• Episode 12 - Ching SOS
Ching lager en idiotsikker "jomfru i nød"- middagsselskapsmeny til en venn. Dette er det komplette "kom- til-unnsetning"-middagsselskapsmåltidet. Oppskriftene inkluderer Thaibiff, koriandersalat, røde salatnudler, samt kikertlime og koriandersalat.

• Episode 13 - Chili
Rød chili, grønn, sterke og milde er viktige elementer i kinesiske matlaging. Ching bruker chilien godt i fire deilige oppskrifter; chilli spareribs, grønn thai curry, aubergine- tofu- og chilibønne-saus og fiskekaker av laks med søt chilisaus.

• Episode 14 - Øst møter vest
Ching utfordrer seg selv til å lage vestlige retter med østlig vri. Oppskriftene i programmet omfatter sitronkyllingburgere med søtpotet, pommes frites, ingefær og vanilje.

• Episode 15 - Curry
Noen ganger finnes det ingen erstatning for en skikkelig currygryte. Ching lager sine egne curryfavoritter som er perfekte å spise foran TVen eller for å imponere venner. Oppskriftene i programmet inkluderer Green Thai currysaus, blekksprutringer og kyllingkatsucurry.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen