Lag julepålegget selv
(Bilde: margouillatphotos)

Det er noe eget med det å lage mat fra bunnen av, og det er ikke bare middagsmaten du kan lage selv.

De mest velsmakende posteier, patéer, salater og pålegg tryller du enkelt frem på kjøkkenbenken hjemme.

Alle skal med

En ting du bør merke deg er at du bør sette av litt tid til å lage noen av rettene, men da kan du jo ta med de yngste med på matlagingen i helgen.

Du kan tro barna vil være stolte når de forteller at de har med seg leverpostei de har laget selv på matpakken.

Mens dere er så godt i gang kan dere jo også bake brødet selv - se oppskrifter og tips her .

På undersidene finner du gode oppskrifter på delikatesser med varierende vanskelighetsgrad

 

Her finner du flere gode retter med egg

Septembersalat med egg

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

100 g
0.25 ts

Fremgangsmåte

Del fiskepuddingen i terninger, kok blomkålhodet så vidt mørt og del det opp i små biter.
 
Ha alt over i en bolle sammen med reker og erter, spar noen av rekene til pynt.
 
Visp kremfløten lett (den skal ikke bli stiv) og bland inn majones. Smak til med sitronsaft og pepper. Vend sausen forsiktig med de øvrige ingrediensene til salaten.
 
Del de kokte eggene i fire og pynt med eggbåter og reker.
 

Denne salaten smaker deilig sammen med hvitløksbrød.

Her finner du oppskriften på hvitløksbrød

Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Matprat/Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Her finner du flere posteioppskrifter

Grunnoppskrift postei og paté

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1.5 ts
0.25 ts
1 stk

Fremgangsmåte

Om ønskelig kan leveren kokes i ca. 10 minutter. Avkjøl og del så i mindre biter.

Kjør alle ingrediensene til pateen, unntatt fløte og egg, i foodprosessor til en jevn røre.

Visp egg og fløte lett sammen og spe til en glatt deig/røre. Tilsett smaksingredienser. Hell røren i patéformer.

Stek i vannbad på 170 grader i ca. 1-1½ time, avhengig av størrelsen på formene. Pateen skal kjennes fast når du trykker på den.

Tips: Sett pateen i tom langpanne (eller annen passende form) i forvarmet ovn. Hell så kokende vann i formen.

Forslag til smak på postei:
* Syltet grønn eller rød pepper
* Krydderurter, friske eller tørkede
* Julekrydder: nellik, allehånde og ingefær, ca. ½-1 ts av hver
 
Forslag til smak på paté:
* Kjøtt fra lettsaltet og røkt lam eller juleskinke
* Bacon i terninger
* Krydderurter, friske eller tørkede og finhakket løk

La pateen bli kald i formen, pynt med f.eks sølvløk, sylteagurk og urter. Glaseres med avkjølt, nesten stivnet aspic. Settes kjølig til aspicen har stivnet. Skal pateen fryses må den pyntes senere.

By på hjemmelaget leverpostei

Flere oppskrifter på leverpostei 

Lag julepålegget selv

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Matprat/Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Her finner du flere oppskrifter

Kyllingleverpaté

Fremgangsmåte

Stek løk og hvitløk blank i litt smør. Ta løken ut av pannen.

Del leveren i mindre biter (fjern evt årer og sener). Stek leverbitene slik at de er litt rosa i midten. Ha i den stekte løken, timian og konjakk og la alt surre sammen 1-2 minutter.

Ha blandingen i en food processor. Riv litt muskat over, krydre med salt og pepper. Kjør alt sammen til det er jevnt og kremet.

Kle en liten form med plastfolie og fyll formen med avkjølt levermasse. Dekk til med plast og sett kaldt.

Pynt pateen med litt hakket løk og server med ristet sopp og bacon.

By på hjemmelaget leverpostei

Flere oppskrifter på leverpostei 

Lag julepålegget selv

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Matpra /Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Her finner du flere gode fiskeretter

Fransk laksepaté

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 150 grader.
 
Kjør laksefileten i foodprosessor med salt, eggehviter og pepper. Rør inn sitronsaft, dill og paprika, og spe forsiktig med kjøleskapskald fløte.
 
Smør en brødform godt og legg en strimmel matpapir i bunnen. Fyll laksefarsen i formen, dunk den godt mot kjøkkenbenken slik at det ikke blir luftblærer i farsen.
 
Sett formen i langpanne med varmt vann og bak den i ovnen til den er fast, ca 45 minutter. Avkjøl patéen under lett press.
 
Sausen:
Rør sammen alle ingrediensene til sausen, unntatt fløten. Varm sausen til kokepunktet under omrøring.
 
Avkjøl, rør i den av og til. Visp fløten stiv og rør den i sausen.
 
Skjær patéen i skiver og servér den med sausen.
 
 
 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Her finner du flere oppskrifter

Sennepssild

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

 
100 stk
200 stk
0.5 dl
2 ss
50 g

Fremgangsmåte

Ha sennep og majones i en foodprocessor, kjør i gang på høy fart og spe først med oljen i en tynn stråle slik at den ikke skiller seg.

Tilsett eddik, sukker og dill, kjør sammen og smak til med salt og pepper.

Skjær marinert kryddersild i biter på skrå og bland forsiktig inn i sausen sammen med sylteagurken og eplet.

Ha silden over på steriliserte glass og oppbevar de kjølig. Bør trekke over natten eller noen timer før servering. Serveres med rugbrød og godt drikke.

Her er alle sildeoppskriftene du trenger

Se hvordan du lager kryddersilde her

Se hvordan du lager din egen tomatsild her

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Her finner du flere oppskrifter

Rillette av kanin

Fremgangsmåte

Smelt fettet i en ovnsfast gryte, tilsett kanin- og svinekjøttet samt de andre ingrediensene unntatt sideren.

Legg på lokk og la syde i ovn på 175 grader i to timer.

Ta så ut laubærbladene og ha kjøttet i en food processor. Bruk pulsknappen og bland sammen til kjøttet er trådete - tilsett så ca halvparten av kokefettet slik at rilletten blir smørbar.

Tilsett sideren og bland godt før du smaker til med salt og pepper.

Ha rilletten over i en form og avkjøl i minimum 3 timer og dekk til med plastfilm eller smurt bakepapir.

Her er det flere deilige oppskrifter på posteier og patéer

Lag leverposteien selv

Lag julepålegget selv

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: margouillatphotos

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen