Lag lekker iskaffe

Salget av iskaffe har eksplodert både i butikk og på café. Lag din egen lekre og leskende iskaffe hjemme på kjøkkenet. Vi gir deg oppskrifter du enkelt fikser selv.
Redaksjonen
29 Juli 2002 - 01:01

Varme sommermåneder fører til rekordinntak av kald kaffe og te. Konsulent Ann-Helen Johansen i Norsk Kaffeinformasjon gleder seg over at salget av iskaffe har eksplodert. Hun sier at folk også kan nyte iskaffe i sin egen hage eller i godstolen foran fjernsynet.

- Mange tror at de trenger espressomaskin for å lage iskaffe hjemme, men vanlig kaffe går like bra, sier Johansen.

Amerikansk trend
Det var først i forfjor at iskaffe tok av i Norge. I 1990 økte nemlig salget i dagligvarehandelen med 67 prosent, ifølge en markedsrapport fra analysebyrået AC Nielsen. I USA har det vært populært å lage iskaffe hjemme i flere tiår. Der borte er det vanlig å kjøle ned kaffen med isbiter av kaffe, og så blande i litt melk og sukker.

Johansen mener at vi kan lære av amerikanernes iskaffevaner.
- Iskaffe kan med hell serveres både som aperitiff og dessert, og som et alkoholfritt alternativ. Bruk vanlig sterk kaffe som er fersk, sier hun, og går i gang med å lage iskaffe basert på sine nyeste oppskrifter.

Fort gjort
- Rør gjerne sukkeret ut i den varme kaffen først. Hvitt sukker løser seg lettest opp, sier Johansen. Hun heller kaffe i blenderen sammen med jordbær og isbiter. - Hvis du har oppi en liten skvett fløte, får iskaffen en rundere smak, forteller Johansen.

Ann-Helens iskaffeoppskrifter:

Iskald jordbærdrøm

Fremgangsmåte

Bland til jevn masse i blender eller food processor. Smak til med fløte. Pynt - litt sitronmelisse og jordbær.

Sendt inn av Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon

Vurder oppskriften

Skogsbris

Fremgangsmåte

Bland til jevn masse i blender eller food processor. Smak til med fløte.

Sendt inn av Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon

Vurder oppskriften

Morellnøtt

Fremgangsmåte

Bland til jevn masse i blender eller food processor. Smak til med fløte.

Sendt inn av Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon

Vurder oppskriften

Kald sommerfristelse

Fremgangsmåte

Bland til jevn masse i blender eller food processor. Smak til med fløte.

Sendt inn av Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon

Vurder oppskriften

Iskaffe med Daim

Fremgangsmåte

Bland til jevn masse i blender eller food processor. Fyll opp med melk. Smak til med fløte og evt. litt karamellsirup. Pynt med daimkuler.

Sendt inn av Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon

Vurder oppskriften

Long Island Iskaffe

Fremgangsmåte

Fyll opp med sterk kaffe. 2 cl aprikossirup og  1 cl vaniljesirup (evt. utkok fra aprikoser med sukker og vann).

Sendt inn av Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon

Vurder oppskriften

Ismokka

Fremgangsmåte

Fyll opp med melk - rør rundt.

Sendt inn av Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon

Vurder oppskriften

Isfrappé

Fremgangsmåte

Rist i en shaker til det skummer - hell tilbake i glasset. Fyll opp med melk. Smak til med fløte.

Sendt inn av Ann-Helen Johansen - Norsk Kaffeinformasjon

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her