Drikke
Michael Gindl lager lagringsdyktige viner av druen grüner veltliner

Michael Gindl lager lagringsdyktige viner av druen grüner veltliner

Hvis du tror grüner veltliner bare har pære og hvit pepper å by på, vil disse vinene overbevise deg om noe annet.
29 August 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Michael Gindl SOL 2009 (3560)er en fyldig og lekker vin med veldig god konsentrasjon og massiv frukt. En skikkelig kul vin som smaker fortreffelig i dag, til retter med lyst kjøtt, men som tåler fint 10-12 år i kjelleren.

Sol og soul

Navnet har den fått fra vinmarken Sol i landsbyen Hohenruppersdorf i området Weinviertel hvor man har dyrket druer siden 1300-tallet. Selv om det er et lokalt navn, tillegger vinmakeren Michael Gindl det en overført betydning som også gjenkjennes internasjonalt – sol og soul.

Les mer om Østerrikes vinområder

Han sammenligner vinen sin med hohenruppersdorfene som var kjent for sin egenrådighet og frihetstrang. De underla seg bare keiseren i Wien som for øvrig ikke er langt unna.

Vinen bestemmer selv

På samme måte får vinen Sol leve sitt eget liv. Den er ferdig gjæret og modnet når den selv vil. Den ligger normalt to år på bunnfallet etter gjæringen. Denne langsomme modningen foregår i 700 liters fat fra Michaels egen eikeskog. Den tappes ufiltrert for at mest mulig av den opprinnelige smaken skal være med helt ut i glasset.

Han lager bare 1500 flasker av denne vinen per år siden det bare er druer fra de eldste (45 år og mer) vinplantene som inngår. Jordsmonnet i denne svakt kuperte delen av det nordøstlige Østerrike er sammensatt, men hos Michael er det snakk om sandblandet leire og mer fruktbar avleiringsjord.

Mye håndarbeid

Det er særlig dette siste i det enorme slettelandskapet i Weinviertel som ga østerriksk grüner veltliner dens dårlige rykte på grunn av høye avlinger og dermed lite karakter. Avstanden til Michaels vinfilosofi kunne ikke vært større.

Han bekjenner seg nemlig til gjennomført naturlige metoder med mye håndarbeid - selv om Facebook-siden hans avslører litt bruk av bensindrevne hjelpemidler. Druene presses i små trepresser. Druene tilsettes ikke gjær men gjærer med det de har fra naturens side.

Biodynami i Østerrike

Vinplantene gjødsles med egenprodusert kompost som stammer fra hans mange høylandsfe, og Michael lager også sine egne preparater til bruk i det biodynamiske jordbruket.

Han lager også andre flotte viner av samme drue, som Michael Gindl Buteo 12 2010 (3556). Den er modnet i 12 måneder på bunnfallet i fat av akasietrær fra egen skog. Michael Gindl Buteo 2011 (3549)er samme vin men kun fra ståltank.

Søt og floral

Han lager sågar en søt vin under samme navn, Michael Gindl Sweet Buteo Eiswein 2010 (3554) men nå av en annen drue, nemlig welschreisling, som ikke er beslektet med «rhinskriesling», men er identisk med (mye av) det som kalles riesling i Ungarn og Nord-Italia. Denne druen er mest interessant i søt versjon, noe Michaels utgave dokumenterer veldig godt.

I hans enkleste vin, Michael Gindl Flora 2011 (3555), inngår «ekte» riesling, men det er særlig den lille dosen med muscatel som setter sitt preg på vinen. En floral (som navnet antyder) vin med lett sødmefylt frukt og bra friskhet for sommerlig hygge. 

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe og pannekaker funker fortsatt
Dagens rett
Pannekaker og betasuppe

Suppe og pannekaker funker fortsatt

Pannekakeoppskriften er gjort litt sunnere, og suppeoppskriften er litt raskere. Ellers er det mye 60-tall over dagens middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her