Lekre spanske bobler

Lekre spanske bobler

Denne produsenten lager cava som konkurrerer med champagne.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Torelló 225 Brut Nature Gran Reserva 2008 (92212) er laget etter alle champagnekunstens regler. Utbyttet i vinmarkene holdes nede ved hjelp av beskjæring og selektering under plukkingen som for øvrig gjøres for hånd. Druene kommer fra vinstokker eldre enn 40 år hvilket sikrer konsentrasjonen. For å unngå oksidering av druene havner de i druepressa maks 15 minutter etter at de er plukket.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Før og under gjæringen råder et strengt hygieneregime i vinkjelleren, alt utstyr er av rustfritt stål. Men selve modningen foregår i barrique, både av Allier-, Limousin- og amerikansk eik. Lagringen på bunnfallet etter annengangsgjæringen i flaske tar 30 måneder. Og den avsluttende snuingen (remuage) av flaskene før omkorkingen er manuell.

Kjølig eleganse
Smaken - og prisen - er deretter: Svært champagnelik. Tørr og elegant med nydelige bobler, stor friskhet og fint eplepreg. Elegansen stammer også fra at parellada er hoveddruen av de tre mest klassiske cavadruene macabeo, xarel·lo og parellada. Den er den minst utbredte av de tre og bidrar med eple- og sitrustoner, god syre og altså finesse. Men den trenger det skrinne kalk- og leirholdige jordsmonnet i den høytliggende delen av Penedès for å få vise seg fra sin beste side.

Torelló finnes også i en rosa utgave, Torelló Rosé Reserva Brut 2007 (92214) , som også gir mersmak. Den har ikke den samme kompleksiteten, men er mer ungdommelig i fruktigheten. Så er den bare lagret 15 måneder på bunnfallet, derav navnet reserva. Druene er naturlig nok noen helt andre, nemlig monastrell og garnacha. Den har imidlertid den samme kjølige elegansen med de samme lekre boblene som den andre. Et supert følge til spekemat og lyst kjøtt.

22. generasjon
Den har fargen til felles med den stille vinen, Torelló Petjades 2010 (92213) , som er en veldig god representant for områdets økende satsing på rosévin. Den er noe uvant laget av merlot, hvilket forklarer den fyldige sødmefylte bærfruktigheten.

Bak disse vinene står Ernestina Torelló og hennes sønner Paco og Toni. Selv om faren hennes først startet opp med cavaproduksjon i 1951, er familien ingen nykommer innen vin. Hun representerer 22. generasjon på Can Marti-eiendommen som har vært i familiens eie siden 1395! Og oldefaren Marc Mir var ansvarlig for at Penedès' vinmarker ble plantet på ny etter den katastrofale vinlusepidemien på slutten av 1800-tallet.

Can Marti ligger halvveis mellom Middelhavet og det karakteristiske Montserrat-fjellet. Her dyrkes de tre cavadruene samt chardonnay, subirat (malvasia), cabernet sauvignon, merlot, syrah og pinot noir.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Torelló 225 Brut Nature Gran Reserva 2008

Produsent:
Torelló Llopart S.A
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
DO Cava
Pris:
248,70 kr
Varenummer:
9221201
82 Poeng
Les smaksnotatene »

Torelló Rosé Reserva Brut 2007

Produsent:
Torelló Llopart S.A
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Penedès
Pris:
229,50 kr
Varenummer:
9221401
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Torelló Petjades 2010

Produsent:
Torelló Llopart S.A
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Penedès
Pris:
166,10 kr
Varenummer:
9221301
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen