Drikke
Lekre spanske bobler

Lekre spanske bobler

Denne produsenten lager cava som konkurrerer med champagne.
Aase E. Jacobsen
23 Juni 2011 - 09:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Torelló 225 Brut Nature Gran Reserva 2008 (92212) er laget etter alle champagnekunstens regler. Utbyttet i vinmarkene holdes nede ved hjelp av beskjæring og selektering under plukkingen som for øvrig gjøres for hånd. Druene kommer fra vinstokker eldre enn 40 år hvilket sikrer konsentrasjonen. For å unngå oksidering av druene havner de i druepressa maks 15 minutter etter at de er plukket.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Før og under gjæringen råder et strengt hygieneregime i vinkjelleren, alt utstyr er av rustfritt stål. Men selve modningen foregår i barrique, både av Allier-, Limousin- og amerikansk eik. Lagringen på bunnfallet etter annengangsgjæringen i flaske tar 30 måneder. Og den avsluttende snuingen (remuage) av flaskene før omkorkingen er manuell.

Kjølig eleganse
Smaken - og prisen - er deretter: Svært champagnelik. Tørr og elegant med nydelige bobler, stor friskhet og fint eplepreg. Elegansen stammer også fra at parellada er hoveddruen av de tre mest klassiske cavadruene macabeo, xarel·lo og parellada. Den er den minst utbredte av de tre og bidrar med eple- og sitrustoner, god syre og altså finesse. Men den trenger det skrinne kalk- og leirholdige jordsmonnet i den høytliggende delen av Penedès for å få vise seg fra sin beste side.

Torelló finnes også i en rosa utgave, Torelló Rosé Reserva Brut 2007 (92214), som også gir mersmak. Den har ikke den samme kompleksiteten, men er mer ungdommelig i fruktigheten. Så er den bare lagret 15 måneder på bunnfallet, derav navnet reserva. Druene er naturlig nok noen helt andre, nemlig monastrell og garnacha. Den har imidlertid den samme kjølige elegansen med de samme lekre boblene som den andre. Et supert følge til spekemat og lyst kjøtt.

22. generasjon
Den har fargen til felles med den stille vinen, Torelló Petjades 2010 (92213), som er en veldig god representant for områdets økende satsing på rosévin. Den er noe uvant laget av merlot, hvilket forklarer den fyldige sødmefylte bærfruktigheten.

Bak disse vinene står Ernestina Torelló og hennes sønner Paco og Toni. Selv om faren hennes først startet opp med cavaproduksjon i 1951, er familien ingen nykommer innen vin. Hun representerer 22. generasjon på Can Marti-eiendommen som har vært i familiens eie siden 1395! Og oldefaren Marc Mir var ansvarlig for at Penedès' vinmarker ble plantet på ny etter den katastrofale vinlusepidemien på slutten av 1800-tallet.

Can Marti ligger halvveis mellom Middelhavet og det karakteristiske Montserrat-fjellet. Her dyrkes de tre cavadruene samt chardonnay, subirat (malvasia), cabernet sauvignon, merlot, syrah og pinot noir.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her