Godbiter i pollisten
Lengter du til dette? Da er denne vinen noe for deg

Lengter du til dette? Da er denne vinen noe for deg

Denne sjeldne og superkule vinen kommer fra et for nordmenn relativt ukjent ferieparadis, nemlig Isola del Giglio utenfor toscanakysten.
Aase E. Jacobsen
29 Januar 2016 - 02:21

Altura Saverio Rosso 2012 er en svært eksotisk vin med modne frukttoner og røykaktig mineralkarakter. Den er svært fyldig med veldig god friskhet og konsentrasjon og et lekkert følge til lam og vilt.

Der ingen skulle tru....

Vi snakker om en vin som minner om og konkurrerer med Ch. Musar i kvalitet, men som bare har det felles med libaneseren at den er laget på et sted hvor forholdene ikke lenger er ideelle for (moderne) vinproduksjon.

Denne rødvinen er sjelden vare siden Giglios vinproduksjon lenge sto i fare for å bli fortrengt av turismen. Et ikke ukjent fenomen, som i sin tur krever idealister som kjemper hardnakket mot markedskreftene.

Disse vinmarkene er også i ferd med å bli slukt av feriehusutbygging

Idealisten i dette tilfellet er den tidligere mattelæreren Francesco Carfagna som i 1985 hadde fått nok av storbyen Firenze og satset på å leve av å servere turister hjemmelaget vin og mat.

20 druesorter

Francesco og familien skaffet seg egne vinmarker i 1999. Siden mye av vinmarkene hadde ligget brakk lenge, måtte det nyplanting til. Og ikke bare

Francesco Castagna i vinmarken.

det, mye av terrassestrukturen måtte også gjenoppbygges. Vinmarkene er tett beplantet med 8500 planter per hektar. Utbyttet er svært lavt, ca 30 h/ha, hvilket forklarer den høye konsentrasjonen.

Mens jeg lot meg forføre av den røde, som er en surrealistisk miks av 20 ulike druesorter (canaiolo, sangiovese, ciliegiolo, grenaco, aleaticio, uve di spagna, mammolo, corinto nero, nero calabrese, trebbiano nero, malvasia, pizzutello, moscatellino, moscatellono biancho, moscatellono nero, biancone giallo, empolo grecanico og procanico) er det den hvite som er mest historisk.

Hvitvin med tanninbitt

Altura Ansonaco 2013 er laget av druen som på andre øyer er kjent som ansonica eller inzolia. Francescos utgave har tydelig naturvinpreg, det innebærer også det typiske fruktskallpreget, noe som kommer av druesortens tykke skall. Den har derfor et lett tanninbitt som rundes av med lagring eller også om den helles i en karaffel før servering.  

Hvis du lot deg friste av vinen og ikke minst bildene, og lurer på hvordan du kommer deg til dette paradiset, så ligger altså Giglio en båttur fra Porto Santo Stefano utenfor Grosseto. Fly til Roma (eller Pisa) og deretter bil (eller buss) er den raskeste måten å komme dit på.

Ellers er øya kanskje mest kjent for tragedien da cruiseskipet Concordia forliste i fjæresteinene. En ting var at flere passasjerer døde, en annen hva utslipp av olje kunne få å si for det sårbare miljøet på en slik naturperle. Vraket av kjempeskipet ble for øvrig flyttet i 2014.

Hele Castagna-familien er musikalske og spiller gjerne ute i vinmarken.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til svenskekystens stolthet Signum, til Georgia, Moldova og Cognac og finn ut hvorfor Mont d'Or er osten som smelter Norge - blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En slik vri på laksemiddagen får tennene til å løpe i vann
Dagens rett

En slik vri på laksemiddagen får tennene til å løpe i vann

Laks med pepperrotkrem og agurksalat er perfekt som forrett eller hovedrett - både helg og hverdag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Eksklusiv smaking av engelske viner
Matkurs og vinkurs

Eksklusiv smaking av engelske viner

Engelske viner er noe av det aller heteste på vinfronten, og ikke uten grunn. Denne kvelden blir det både lekre bobler og stille viner i glasset med selveste Master of Wine, Sebastian Bredal.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til svenskekystens stolthet Signum, til Georgia, Moldova og Cognac og finn ut hvorfor Mont d'Or er osten som smelter Norge - blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her