Drikke
Leskende fruktig øl

Leskende fruktig øl

Enten elsker du denne typen øl, eller så går du glipp av en forfriskende og annerledes smaksopplevelse.
Aase E. Jacobsen
01 Juni 2012 - 16:29

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Belgiernes tradisjon med å tilsette frukt til sitt villgjærete og lagrete øl, såkalt lambic, får tyske ølhunder til å se rødt. Det er nemlig som å banne i kjerka i landet med renhetsloven for øl. Men like fullt er «bière fruitée» en høyt verdsatt ølstil i fransktalende deler av Europa. Selv ble jeg ølfrelst av en framboise fra tappetårn på en uteservering i Paris for en liten evighet siden. Den forfriskende smaken av bringebær og det deilige ølskummet er som skapt for sommertiden.

Men slikt øl er faktisk mye mer enn som så. Boon Framboise (92923) er et supert matøl, til retter med kalv, kylling eller svin, gjerne ovnsstekt, samt røykt fisk. Den uttalte syren renser godt opp og den lette sødmen balanserer lambicpreget godt. Men du er ingen tvil om at dette er et øl som er villgjæret. Siden Framboise har en struktur som minner om champagne, er champagneglass (dog ikke for smalt) det eneste riktige for dette ølet.

Stedegen gjærsopp

Tradisjonen med villgjæret øl har sitt sentrum akkurat der hvor Frank Boons bryggeri ligger, i Lembecq i Senne-dalen i Belgia. Bare her er den naturlige blandingen av mikroorganismer i luften av en slik art at den gir et øl med en helt egen karakter. Inntil 86 forskjellige organismer er identifisert, og de viktigste har sågar fått lokale navn, brettanomyces bruxellensis og brettanomyces lambicus, altså ikke helt de samme bakteriene som gir sauefjøsaromaer til rødvin, men ikke langt unna. Bryggingen av dette ølet kan imidlertid kun foregå i vinterhalvåret, om sommeren er det altfor mange uønskete elementer i luften.

Bruk av fat til spontangjæringen er nødvendig siden fatet slipper inn oksygen (og mikroorganismer) i riktige mengder for å holde gjæringen i gang. At også modningen finner sted i fat er et viktig trinn i prosessen mot et lambicøl. Hos Boon finnes 110 velbrukte eikefat på 6.000 til 12.000 liter. Det eldste er fra 1883!

God kirsebærsødme

Frank Boon lager også et kirsebærøl, kriek, men med «bare» fire prosent alkohol er det et øl som kun selges i dagligvare. Det er dessuten lettere å like siden lambicpreget er enda bedre pakket inn i kirsebærsødme. Den lave alkoholprosenten gjør dette til det perfekte øl for så vel sommerfesten som for en nigthcap. Ellers smaker det veldig godt til ost og spekeskinke. (87p)

Begge fruktølene er brygget med friske bær, men etter to ulike oppskrifter. For Kriek tilsettes 200 gram skyggekirsebær per liter til fatene som inneholder det relativt alkoholsvake seks måneder gamle lambicølet som fortsatt har aktive gjærceller. En ny gjæring starter samtidig som kirsebærsmaken integreres i ølet. Før filtrering og flasketapping blandes kirsebærølet med eldre lambicøl for økt kompleksitet.

20 års levetid

Framboise er en gammel sommertradisjon som Boon vekket til live i 1976. For Framboise tilsettes ung lambic 300 gram friske bringebær per liter. Bærsukkeret stimulerer til en ny gjæring som øker alkoholen til fem prosent.

Lambic er utgangspunktet for øl med navnet gueuze. Oude Geuze Boon (92922) er dobbeltgjæret øl som i tillegg er en blanding av både ung og vellagret lambic. Resultatet er et øl med høyere alkoholgrad, men også større kompleksitet. Et øl med utrolig lang levetid. Bryggeren antyder på flasken en best-før-dato 20 år frem i tid. Også fruktølene har god holdbarhet, minst fire-fem år.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her