Drikke
Leskende fruktig øl

Leskende fruktig øl

Enten elsker du denne typen øl, eller så går du glipp av en forfriskende og annerledes smaksopplevelse.
Aase E. Jacobsen
01 Juni 2012 - 16:29

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Belgiernes tradisjon med å tilsette frukt til sitt villgjærete og lagrete øl, såkalt lambic, får tyske ølhunder til å se rødt. Det er nemlig som å banne i kjerka i landet med renhetsloven for øl. Men like fullt er «bière fruitée» en høyt verdsatt ølstil i fransktalende deler av Europa. Selv ble jeg ølfrelst av en framboise fra tappetårn på en uteservering i Paris for en liten evighet siden. Den forfriskende smaken av bringebær og det deilige ølskummet er som skapt for sommertiden.

Men slikt øl er faktisk mye mer enn som så. Boon Framboise (92923) er et supert matøl, til retter med kalv, kylling eller svin, gjerne ovnsstekt, samt røykt fisk. Den uttalte syren renser godt opp og den lette sødmen balanserer lambicpreget godt. Men du er ingen tvil om at dette er et øl som er villgjæret. Siden Framboise har en struktur som minner om champagne, er champagneglass (dog ikke for smalt) det eneste riktige for dette ølet.

Stedegen gjærsopp

Tradisjonen med villgjæret øl har sitt sentrum akkurat der hvor Frank Boons bryggeri ligger, i Lembecq i Senne-dalen i Belgia. Bare her er den naturlige blandingen av mikroorganismer i luften av en slik art at den gir et øl med en helt egen karakter. Inntil 86 forskjellige organismer er identifisert, og de viktigste har sågar fått lokale navn, brettanomyces bruxellensis og brettanomyces lambicus, altså ikke helt de samme bakteriene som gir sauefjøsaromaer til rødvin, men ikke langt unna. Bryggingen av dette ølet kan imidlertid kun foregå i vinterhalvåret, om sommeren er det altfor mange uønskete elementer i luften.

Bruk av fat til spontangjæringen er nødvendig siden fatet slipper inn oksygen (og mikroorganismer) i riktige mengder for å holde gjæringen i gang. At også modningen finner sted i fat er et viktig trinn i prosessen mot et lambicøl. Hos Boon finnes 110 velbrukte eikefat på 6.000 til 12.000 liter. Det eldste er fra 1883!

God kirsebærsødme

Frank Boon lager også et kirsebærøl, kriek, men med «bare» fire prosent alkohol er det et øl som kun selges i dagligvare. Det er dessuten lettere å like siden lambicpreget er enda bedre pakket inn i kirsebærsødme. Den lave alkoholprosenten gjør dette til det perfekte øl for så vel sommerfesten som for en nigthcap. Ellers smaker det veldig godt til ost og spekeskinke. (87p)

Begge fruktølene er brygget med friske bær, men etter to ulike oppskrifter. For Kriek tilsettes 200 gram skyggekirsebær per liter til fatene som inneholder det relativt alkoholsvake seks måneder gamle lambicølet som fortsatt har aktive gjærceller. En ny gjæring starter samtidig som kirsebærsmaken integreres i ølet. Før filtrering og flasketapping blandes kirsebærølet med eldre lambicøl for økt kompleksitet.

20 års levetid

Framboise er en gammel sommertradisjon som Boon vekket til live i 1976. For Framboise tilsettes ung lambic 300 gram friske bringebær per liter. Bærsukkeret stimulerer til en ny gjæring som øker alkoholen til fem prosent.

Lambic er utgangspunktet for øl med navnet gueuze. Oude Geuze Boon (92922) er dobbeltgjæret øl som i tillegg er en blanding av både ung og vellagret lambic. Resultatet er et øl med høyere alkoholgrad, men også større kompleksitet. Et øl med utrolig lang levetid. Bryggeren antyder på flasken en best-før-dato 20 år frem i tid. Også fruktølene har god holdbarhet, minst fire-fem år.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her