Løvehjerte på flaske

Som så mange andre produsenter ønsket også calvadosprodusenten Christian Drouin å gjøre noe ekstra i forbindelse med millenniumskiftet, men i stedet for å lage en tusenårscalvados bestemte Drouin seg for å feire en annen hendelse.
Redaksjonen
03 Januar 2001 - 13:08

For vel 800 år siden, i 1199, ble kong Richard den første - også kalt Løvehjerte, dødelig såret av en armbrøstpil i Châlus i Frankrike. Mens legemet ble ført tilbake til England, ble hjertet begravet i katedralen i Rouen, hovedstaden i Normandie.

For å feire Richard Løvehjerte har Calvados Coeur de Lion laget en spesiell calvados basert på 22 calvadosvarianter, de fleste ublandede enkeltårganger. Disse har ligget på fat fra 15 til 60 år og i sum har de vært på eikefat i 800 år. Produksjonen er begrenset til 800 nummererte flasker.

Calvadosprodusenten Christian Drouin er kjent for å følge gamle tradisjoner med det mål å produsere calvados av ypperste kvalitet. Dette gjøres blant annet ved å bruke de opprinnelige eplesortene rundt byen Pont l''Évêque samt lokal produksjonserfaring ved framstilling av calvados. Produksjonen foregår på eiendommen Coeur de Lion, som jo betyr betyr løvehjerte, i hjertet av Pays d''Auge - kjent som området der den mest ettertraktede calvadosen har sitt opphav.

Epler og pærer

I calvados fra Pays d''Auge benyttes det ca. fem prosent pære. Utenfor dette området, blant annet i Domfrontais i sørvest, brukes ca en tredjedel pærer. Pærene gir mer fruktsmak og bitterhet i det ferdige produktet, som kun destilleres én gang.

Selv om Coeur de Lion har adresse i Pays d''Auge, er Calvados Séléction (varenr 31059, bestillingsutvalg, kr 349,10) produsert av epler og pærer fra Domfrontais. Denne calvadosen har rik fruktsmak og lite trepreg og serveres gjerne on the rocks eller benyttes i coctails for å dempe det litt syrlige preget.

De andre produktene fra Coeur de Lion er produsert av epler fra Pays d''Auge, men til forskjell fra de andre topprodusentene benytter Drouin brukte sherry- og portvinsfat til lagringen.
-Nye fat er tanninrike og slike fat benyttes kun i tre uker. Deretter tappes calvadosen over på brukte sherry- og portvinsfat. Unntaket er calvados med betegnelsen Hors d''Age. Her tilsier reglementet at en kun skal bruke gamle calvadosfat, forteller Drouin.

Calvados VSOP (varenr 30879, bestillingsutvalg, kr 493,00) er mildere i smaken enn Séléction, men føles fortsatt litt ung på tungen. Dette er en blanding der innholdet har ligget på fat fra seks til 14 år. Calvados Hors d''Age er den klassiske calvadosen fra Pays d''Auge. Kravet til Hors d''Age er minst seks og et halvt år på fat, og Coeur de Lions variant (varenr 30880, bestillingsutvalg, kr 606,00) har ligget minst 15 år og godgjort seg i kjelleren. Denne calvadosen har sødme og smak av karamell, men eplesyrligheten er likevel merkbar.

Calvados 1977 (varenr 31060, bestillingsutvalg, kr 822,70) er en vintage som stammer fra eplehøsten i 1975 og -76. Årgangen angir destillasjonsåret, og det ferdige produktet ble tappet i 1998. Calvadosen har fått mye farge fra portvins- og sherryfatene, og sherry finner en også i den komplekse smaken. Fataromaene er framtredende med eik i ettersmaken. Calvados 1973 (varenr 30881, bestillingsutvalg, kr 928,00) er en klassisk calvados med mild og utsøkt smak samt innslag av karamell og brent sukker med mye frukt i ettersmaken. Tappeår var 1998. Produktet har hatt stor suksess i Sverige og Finland.

Dess lengre på fat, dess mildere i smaken, er regelen for calvados, og 1968-utgaven (varenr 31061, bestillingsutvalg, kr 1.053,00) bekrefter dette. Produktet ble tappet på flaske i 1998 og har en lang ettersmak som ikke levner noen tvil om hvilken frukt som er benyttet i produksjonen. Calvados 1958 (varenr 31062, bestillingsutvalg, kr 1.363,00) har også sitt opphav i Domfrontais. Calvadosen er produsert av juice med 15 prosent pære og både nese og karakter er annerledes enn hos de andre årgangsprodukten. Smaken minner mer om de unge calvadosene, mens ettersmaken vitner om at produktet har passert de 40. En utgave fra 1945 (varenr 30882, bestillingsutvalg, kr 1.840,50) finnes også.

Startet i 1960

Familien Drouin begynte med calvadosproduksjon i 1960. Da kjøpte Christians far eiendommen Fiefs Sainte-Anne. Sammen med superdestillatøren Pierre Pivet la Drouin grunnlaget for produkter som i dag kan smykke seg med nærmere tre hundre medaljer. Parallelt med egen produksjon ble eldre calvados kjøpt fra andre produsenter, noe som gjør at en i dag har calvados tilbake til 1939 i kjelleren.

I 1969 ble sønnen Christian med på laget og ti år senere kom de første produktene på markedet. Calvadosen med merkenavnet Coeur de Lion ble raskt etterspurt og på begynnelsen av 90-tallet ble lokalitetene for trange. En annen eiendom ble innkjøpt og døpt Coeur de Lion. I dag er Christian Drouin størst av calvadosprodusentene i mellomklassen med 120 000 flasker per år.
- Vi trives med den størrelsen vi har og har ingen intensjon om å bli større, sier Christian Drouin, som i hovedsak selger produktene sine til de beste vinhandlerne og restaurantene - både i og utenfor Frankrike.

Skribent

Christian Drouin er ikke bare calvadosprodusent. Som matelsker har han også skrevet boken Le Grand Livre des Calvados sammen med Jacques Billy. Boken tar for seg hele produksjonsprosessen og forteller om de forskjellige produsentene. Bak i boken finnes også 30 oppskrifter på middagsretter og desserter der calvados selvsagt er en av ingrediensene (ISBN 2-85480-160-1).

-Calvados er ikke bare godt i kjøkkenet men også bra for fordøyelsen, hevder Christian Drouin, som anbefaler en Trou Normand - et glass calvados - før middag.
For den som vil lære mer om anvendelse av calvados innen drinkmiksing kan Guide des Cocktails à base de Calvados være tingen. Den lille boken med 121 oppskrifter er skrevet av Christian Drouin og Jean-Paul Thomine. Selv om teksten er på fransk, skulle ikke oppskriftene være særlig vanskelige å forstå. ISBN-nummeret er 2-85480-818-5. Her er et par små smakebiter:

Calvados cocktail
4 cl calvados
1 cl sirop de sucre de canne
1 cl Cointreau
1 dråpe angostura
Hell i coktailglass og rør godt.

CEB
3,5 cl. calvados
3,5 cl. Bénédictine
Hell i cocktailglass og rør rundt.

Tekst og foto: Lars Ole Ørjasæter

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her