Godbiter i pollisten
Lyst på barolo selv om det er mai? Da skal du prøve denne

Lyst på barolo selv om det er mai? Da skal du prøve denne

En ung og saftig nebbiolo er helt perfekt for sesongen. Vil du heller ha noe godt å nyte om 10 eller 20 år, ja, da får du tips om det også.
Aase E. Jacobsen
22 Mai 2016 - 12:23

 

 

Når temperaturene øker og kveldene blir lengre og lysere, vil vi helst ha litt lettere rødvin i glasset. Massolino Nebbiolo Langhe 2014 er akkurat slik: Saftig og lekker med røde bær, blomster, litt urter og trevirke. I munnen har den flott fruktighet og god fasthet. En ytterst deilig vin som nyter godt av 2014-årgangens rene, delikate og friske frukt. 2014 er imidlertid ikke et stort år for barolo. Derimot er det perfekt for den yngre og stadig mer populære vinstilen nebbiolo langhe. Vel å merke når druematerialet er godt, som i dette tilfellet.

Nyter godt av svak årgang

Denne vinen kommer nemlig fra en av de beste landsbyene i Barolo, Serralunga d’Alba. Teknisk sett kunne den altså vært en barolo, bortsett fra at fatlagringen er mye kortere, ett år mot tre. Men produsentene bruker normalt ikke sine beste druer til nebbiolo langhe, ofte druene fra de yngste vinstokkene på eiendommen. Det gjelder hos Massolino også, men i lettere årganger velger de en annen løsning. Da får denne vinen bedre råvarer og dermed mer kraft. Derfor smaker den også som en ung barolo, men med litt lettere tanninstruktur. Og det er bra, for sesongens måltider trenger ikke så mye tanniner.

Også i 2012-utgaven var denne vinen en suksess

Massolino er en av de beste produsentene i Barolo. Og lager den beste nebbiolo langhe jeg har smakt både her i Norge og ikke minst under mitt opphold i regionen nylig. Nebbiolo Prima er en festival for vinjournalister fra hele verden hvor formålet er å vise fram ennå ikke lanserte årganger av DOCG-ene barolo, barbaresco og roero, også riserva. I alt 492 nebbioloer ble smakt blindt i tillegg til nesten like mange andre viner fra regionen i åpne smakinger.

Får konkurranse i Serralunga-toppen

Massolino ble med sin Margheria vinner (ved siden av Guido Porros Vigna San Caterina) blant i alt 45 viner i klassen for Barolo DOCG 2012 fra Serralunga. Begge fikk av meg 94 velfortjente poeng i blindsmakingen. Margheria fordi den er en sann lekkerbisken med utrolig ren og god frukt og super syre og tanninstruktur. Men den må du vente trolig til neste år med å få smake. I mellomtiden kan du nyte Margheria i 2011-årgangen som er langt mer åpen og tilgjengelig.


Når det kommer til Massolinos toppvin, Vigna Rionda, som er en av baroloappellasjonens aller mest fascinerende vinmark, får den tøff konkurranse av Giacomo Anselma.

Les mer om hvorfor Vigna Rionda fra Anselma er så spesiell

Begge er nå tilgjengelig i fortreffelige 2009-utgaver, men Giacomo Anselma Vigna Rionda Riserva 2009 er med en pris på kroner 586,90 et mye bedre kjøp. Og en fantastisk lagringsdyktig vin. 20 år er ingen sak for denne vinen. 2009 er et veldig varmt og ikke minst tørt år i Piemonte. Det ga en del viner med litt vel kokt frukt, så ikke fra Vigna Rionda som takket være sitt kalkholdige jordsmonn og i blant andre Anselmas tilfelle, gamle vinstokker, sørget for at druene fikk nok fuktighet. 2010-utgaven av denne vinen er også svært overbevisende i all sin ungdommelighet, men litt mer leskende og ikke med like heftig konsentrasjon som i 2009. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Utsikt over Serralunga fra Massolino.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her