Lyst på barolo selv om det er mai? Da skal du prøve denne

Lyst på barolo selv om det er mai? Da skal du prøve denne

En ung og saftig nebbiolo er helt perfekt for sesongen. Vil du heller ha noe godt å nyte om 10 eller 20 år, ja, da får du tips om det også.

 

 

Når temperaturene øker og kveldene blir lengre og lysere, vil vi helst ha litt lettere rødvin i glasset. Massolino Nebbiolo Langhe 2014 er akkurat slik: Saftig og lekker med røde bær, blomster, litt urter og trevirke. I munnen har den flott fruktighet og god fasthet. En ytterst deilig vin som nyter godt av 2014-årgangens rene, delikate og friske frukt. 2014 er imidlertid ikke et stort år for barolo. Derimot er det perfekt for den yngre og stadig mer populære vinstilen nebbiolo langhe. Vel å merke når druematerialet er godt, som i dette tilfellet.

Nyter godt av svak årgang

Denne vinen kommer nemlig fra en av de beste landsbyene i Barolo, Serralunga d’Alba. Teknisk sett kunne den altså vært en barolo, bortsett fra at fatlagringen er mye kortere, ett år mot tre. Men produsentene bruker normalt ikke sine beste druer til nebbiolo langhe, ofte druene fra de yngste vinstokkene på eiendommen. Det gjelder hos Massolino også, men i lettere årganger velger de en annen løsning. Da får denne vinen bedre råvarer og dermed mer kraft. Derfor smaker den også som en ung barolo, men med litt lettere tanninstruktur. Og det er bra, for sesongens måltider trenger ikke så mye tanniner.

Også i 2012-utgaven var denne vinen en suksess

Massolino er en av de beste produsentene i Barolo. Og lager den beste nebbiolo langhe jeg har smakt både her i Norge og ikke minst under mitt opphold i regionen nylig. Nebbiolo Prima er en festival for vinjournalister fra hele verden hvor formålet er å vise fram ennå ikke lanserte årganger av DOCG-ene barolo, barbaresco og roero, også riserva. I alt 492 nebbioloer ble smakt blindt i tillegg til nesten like mange andre viner fra regionen i åpne smakinger.

Får konkurranse i Serralunga-toppen

Massolino ble med sin Margheria vinner (ved siden av Guido Porros Vigna San Caterina) blant i alt 45 viner i klassen for Barolo DOCG 2012 fra Serralunga. Begge fikk av meg 94 velfortjente poeng i blindsmakingen. Margheria fordi den er en sann lekkerbisken med utrolig ren og god frukt og super syre og tanninstruktur. Men den må du vente trolig til neste år med å få smake. I mellomtiden kan du nyte Margheria i 2011-årgangen som er langt mer åpen og tilgjengelig.


Når det kommer til Massolinos toppvin, Vigna Rionda, som er en av baroloappellasjonens aller mest fascinerende vinmark, får den tøff konkurranse av Giacomo Anselma.

Les mer om hvorfor Vigna Rionda fra Anselma er så spesiell

Begge er nå tilgjengelig i fortreffelige 2009-utgaver, men Giacomo Anselma Vigna Rionda Riserva 2009 er med en pris på kroner 586,90 et mye bedre kjøp. Og en fantastisk lagringsdyktig vin. 20 år er ingen sak for denne vinen. 2009 er et veldig varmt og ikke minst tørt år i Piemonte. Det ga en del viner med litt vel kokt frukt, så ikke fra Vigna Rionda som takket være sitt kalkholdige jordsmonn og i blant andre Anselmas tilfelle, gamle vinstokker, sørget for at druene fikk nok fuktighet. 2010-utgaven av denne vinen er også svært overbevisende i all sin ungdommelighet, men litt mer leskende og ikke med like heftig konsentrasjon som i 2009. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Utsikt over Serralunga fra Massolino.

 

Massolino Langhe Nebbiolo 2017

Produsent:
Massolino
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte, Langhe
Pris:
265,90 kr
Varenummer:
1955901
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Giacomo Anselma Barolo Riserva Vigna Rionda 2010

Produsent:
Giacomo Anselma
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
707,70 kr
Varenummer:
9578201
97 Poeng
Les smaksnotatene »

Massolino Barolo Riserva Vigna Rionda 2009

Produsent:
Massolino
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
766,00 kr
Varenummer:
3647101
94 Poeng
Les smaksnotatene »

Massolino Barolo Margheria 2011

Produsent:
Massolino
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
624,90 kr
Varenummer:
3647201
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen