Med smak av lyng

Tar du en to timers fergetur nordover fra nordspissen av Skottland, havner du i Stromness på den største av øyene som samlet heter Orknøyene. Det mest kjente produktet herfra, i tillegg til vill natur, er single malt whisky. Highland Park er det eneste de
Redaksjonen
30 August 1998 - 19:17

Orknøyene er kanskje ikke riktig så forblåst som Shetland litt lenger nord, men ikke så langt fra heller. En rask titt på kartet viser for oss nordmenn kjente navn som Tor Ness, Roaldsay og Egilsay, konstaterer artikkelforfatteren Per Arlov etter sitt besøk.
 
Gammelt norsk land
Ikke så rart, i bunn og grunn - dette var en del av Norgesveldet i høymiddelalderen. Magnus Berrføtt la under seg disse og andre skotske øyer, men ble drept i 1103 da han forsøkte å erobre Irland. Han ligger forresten begravet på Isle of Islay, den viktigste skotske whiskyøya lenger sør.
 
Orknøyene var under norsk herredømme i flere hundre år. St. Magnus-katedralen i Kirkwall var hovedsetet for bispedømmet på Orknøyene, som var underlagt erkebispesetet i Nidaros. Men pest og andre ulykker gjorde at det gikk tilbake med Norgesveldet, og da kong Christian I skulle gifte bort sin datter Margarete til den skotske tronarvingen, måtte han pantsette Orknøyene for å dekke medgiften. Hebridene (inkludert Islay) hadde vi gitt opp allerede i 1266.
 
Skottlands nordligste whisky
Men dette er en artikkel om maltwhisky, ikke om historie. På Orknøyene ligger altså Highland Park, det nordligste destilleriet i Skottland. Det fikk sin lisens så tidlig som i 1798, og det planlegges en egen jubileumswhisky for å markere dette. Det hadde alt før dette vært drevet ulovlig destillering der i en tid. Den mest kjente skikkelsen fra denne tiden het Magnus Eunson. En gang han fikk besøk av tollere, plasserte han sine ulovlige produkter i spann, satte en likkiste over og samlet en gråtende sørgeskare rundt. Og tollerne lot seg lure.
 
Moderne Highland Park er en av de virkelig klassiske skotske whiskyene. Regionsmessig er det en øy-whisky, som generelt er kraftigere på smaken en høylandswhisky, men ikke fullt så røykpreget som noen av Islay-whiskyene. Torvlaget på Orknøyene er ikke så dypt som andre steder i Skottland, og er ganske så lyngpreget. Dette påvirker smaken, og blir ytterligere forsterket av at lyng kastes på den brennende torven under tørkingen av bygget.
 

 
Da artikkelforfatteren besøkte destilleriet, kom han i tide før produksjonen stoppet opp et par ukers tid. Hele bemanningen skulle nemlig ut å kutte torv for kommende års forbruk. Det er en skikkelig krevende jobb.
 
Lenge i Norge
Highland Park er en av veteranene på den vanlige listen til Vinmonopolet her på bjerget. Det er nemlig ikke så mange årene siden at den kom inn som det tredje eksemplaret av arten maltwhisky på listen, og har (heldigvis) vært der siden.
 
Standard Highland Park er 12 år gammel. Og den ellers så velutstyrte butikken tilknyttet destilleriet kunne tilby like mange forskjellige aldre som det var farger på T-Forden i sin tid. (Om du ikke kjenner den historien, så ble Henry Ford spurt av sine markedsføringsfolk om det ikke var lurt å tilby forskjellige bilfarger, og han skal ha sagt at de kunne male bilen i hvilken farge de ville, så lenge den var svart.) Samme med Highland Park - du kunne velge mellom 12 år gammel.
 
Men ting endrer seg, og nylig lanserte destilleriet en 18-åring. Artikkelforfatteren var riktignok på en flyplass i London i sommer, men det var Stanstead, og der var utvalget av maltwhisky i underkant av det Fornebu har å tilby. Derfor kan det ikke gis noen førstehånds vurdering av 18 år gammel Highland Park, men derimot av en 25 år gammel jubileumsutgave tappet av Gordon & McPhail innkjøpt i Kirkwall. Minnet om den gjør undertegnede meget motivert til å forsøke å få tak i eldre Highland Park. 12-åringen er god, den eldre var mye bedre.
 
Det andre destilleriet på Orknøyene
Det finnes forresten et annet destilleri til like ved Highland Park. Det heter Scapa, etter bukten Scapa Flow, som er et velkjent navn for den som er interessert i krigshistorie. Meg bekjent blir det ikke destillert på Scapa i øyeblikket, med det finnes ganske mange tønner som ligger til modning. Scapa er mye mindre torv- og røykpreget enn sin nabo, og er en ganske snill introduksjonswhisky.
 
Scapa markedsføres av eierne Allied Domecq, som har kalt sin nyetablerte serie Defenders of the Malt. Denne trioen består av tre totalt forskjellige representanter for denne edle drikk: Scapa er en slags myk øywhisky, Glendronach er modnet 15 år på sherryfat og minner mest om The Macallan, mens den tredje er Laphroaig, som stadig skryter av å være den mest smaksintensive av alle maltwhiskyer. Alle har sin sjarm og sine sterke sider, og heldigvis er det mulig å få tak i dem alle sammen i Norge.
 
Tekst: Per Arlov
30.9.98

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her