Med whisky i ryggen

Markedsleder Janneau har fått tidligere toppsjef for Macallan i direktørstolen. Willie Phillips har mange gode kort i ermet som kan komme såvel Janneau som regionen til nytte.
Aase E. Jacobsen
20 Februar 1998 - 13:59

Janneau er et av de eldste négociant-husene. Firmaet ble startet av Pierre Etienne Janneau i 1851 og var i familiens eie helt frem til midten av da Janneau ble kjøpt opp av Martell. Da Seagram's overtok Martell ble Janneau ansett som uinteressant fordi årsvolum var mindre enn en halv million kasser. Janneau ble solgt til italieneren Armando Giovinetti for en ukjent sum. Og det er ikke få francs han har lagt ned i opprustningen av firmaet hvis merker for øvrig er markedsledere i en rekke land, blant annet England. Janneau var i mange år eneste armagnac på det norske polet. Og er en av de få virkelige merkevarene fra området.

Dobbeldestillering
Siste investering den italienske eieren har gjort for Janneau var da de headhuntet Willie Phillips , tidligere toppsjef hos ikke ubetydelige Macallan, men som ble sparket ut i kulden da ... kjøpte opp maltwhiskyprodusenten. Phillips er et funn for ikke bare Janneau, men også for armagnacindustrien som sådan. Han klarte nemlig å bygge opp Macallan til å bli en av de best ansette merkene innen single malt. Og innrømmer at det var bittert å bli takket av etter en slik bragd bare fordi han hadde passert 50! Innen armagnac innebærer alder noe positivt, og Phillips' erfaringer kommer til å bli nyttige når industrien nå ønsker å stå samlet om å erobre større markedsandeler, særlig på eksportmarkedet.

Phillips innrømmer at regionen opplever vanskelige tider. Lagrene vokser, et ikke ukjent fenomen hos erkerivalen Cognac: - Men det er ikke størrelsen som er problemet, selv om vi har rundt en tidel av all armagnac som finnes på lager, heller alderssammensetningen. Likevel kan ikke et firma som Janneau la være å produsere ny sprit et år, for da får vi et nytt problem om sju år, fremholder han.

Janneau er blitt kjent for å benytte seg av dobbeldestillasjonsmetoden som ble gjort lovlig igjen fra 1972. Men bare for deler av blandingen. Armagnacpreget sikres med en god slump enkeltdestillert sprit i den endelige blandingen (assemblage). Den dobbeldestillerte spriten lagres i Limousin- eller Tronçais-eikefat, slik som i Cognac. Resultatet er bløtere siden disse fatene inneholder mindre tanniner og noe mer vanilje enn de tradisjonalle armagnacfatene. Janneau driver dessuten sitt eget tønnemakeri hvilket sikrer tilgangen på det nødvendige antall fat.

Komplisert blanding
Mange sammenligner armagnac med single malt whisky og det bør passe herr Phillips bra, selv om hovedgeskjeften hos Janneau består i å blande ulike armagnacer. Firmaets hovedkontor befinner seg i Ténarèze, men benytter seg like mye av armagnac fra Bas Armagnac. Janneaus armagnacer bærer derfor appellasjonen Armagnac. - Ved å blande de to beste områdene oppnår vi et mer komplkest produkt som nyter godt av Ténarèzes fylde, blomsterpreg og plommeaktige frukt. Bas Armagnac bidar med finesse, krydder og lengde, hevder Phillips.

Janneau destillerer mesteparten av det årlige behovet for fersk sprit selv på basis av vin kjøpt opp fra 12 ulike vinbønder. Vin av de ulike druetypene destilleres ikke separat, men blandes like før destillasjon for å oppnå et så homogent sluttprodukt som mulig. Janneau kjøper også ferdig sprit.

Blanding av armagnacer fra forskjellige leverandører er en komplisert og tidkrevende prosess i motsetning til årgangsarmagnac fra én enkelt produsent hvor hvert fat er mer identisk. Selv om Janneau opplever stor forskjell på armagnacen som er lagret i bygningen fra 1972 sammenlignet med de opprinnelige lagerhusene fra 1851. Armagnacene som modner her flyttes ikke og utvikler i følge Phillips en helt spesiell smak.

Det er blandingsarmagnacene som dominerer salgsstatistikkene hos Janneau, men huset har mye gammelt og godt i sin ærverdige kjeller. Fra tiden før det nye lovverket. Hvilket innebærer enkeltdestillert armagnac. Alt etter 1972 er altså en blanding av de to metodene. Ved sammenligning av 1976 og 1962 som begge er svært gode armagnacer får vi frem en klar forskjell og det er fruktpreget som er i retning av tørket frukt i den eldste og friskere i den yngste. Om det skyldes alder eller fremstillingsmetode, skal være usagt. Siden dobbeldestillering først ble lovlig i 1972, finnes det begrenset erfaringsmateriale for sammenligning av gamle armagnacer produsert 100 produsent på den ene eller andre måten. Hva er best etter 30 år? Jordsmonn og druekomposisjon betyr også en del selv om det er begrenset hvor mye som sitter igjen i den ferske spriten. Kanskje er det slik som for vin fra verdens beste områder: De blir mer og mer like hverandre etter hvert som tiårene går.

Foto: Jan H. Amundsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her