Mer enn tokaj

Mer enn tokaj

At Ungarn hevder seg også i klassen for røde viner med internasjonalt potensial er disse vinene gode eksempler på.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Det er særlig området Villány i det sørlige Ungarn på grensen til Kroatia som hevder seg på den røde scenen. Villány har også blitt kalt Ungarns Bordeaux siden fokuset i stor grad har vært på «bordeauxdruer» etter at pioneren Attila Gere dokumenterte gode resultater fra slutten av 1980-tallet og utover.

Balansert alkohol

Pál Debreczeni er en annen pioner med vingården Vylyan som han etablerte i 1995 sammen med kona Mónika. Da han døde i 2004, overtok Mónika styringen over de tilsammen 125 hektar. Hennes toppvin Vylyan Villányi Montenuovo 2007 (53023) er en eiendommelig, men vellykket blanding av cabernet franc, merlot, syrah og zweigelt, med flott cabernet franc-karakter, altså både syrlige, søte og bitre mørke skogsbær, veldig god syre og fine tanniner.

Men Vylyan er minst like kjent for sin pinot noir. Villány har nemlig et kalksteinsjordsmonn med avleiringer og leire på toppen som egner seg godt for denne druen. Vylyan Pinot Noir 2008 (90648) er elegant og parfymert med veldig god friskhet og sødmefylt rød bærfrukt og med et noe mer balansert alkoholnivå enn mange andre viner fra Villány. Området er nemlig det varmeste i hele Ungarn og mange produsenter plukker druene ved (for) høy modningsgrad.

Autentisk smak

Jordsmonnet gir også gode forhold for chardonnay som det varme klimaet til tross har god friskhet og behagelige 12 prosent alkohol. Vylyan Chardonnay 2011 (90646) har et fint mineralpreg, typeriktig eplekarakter og bra lengde.

En mer «autentisk» smak av Villány byr Vylyan Belzebub 2008 (90647) på. Druemiksen er blaufränkisch, zweigelt, kadarka og merlot som gir en herlig smak av røde og mørke skogsbær, både søte og bitre. En vellaget vin til alt fra grillmat til gryter.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Vylyan Villányi Montenuovo 2007

Produsent:
Vylyan
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Ungarn
Område:
Villány
Pris:
189,60 kr
Varenummer:
5302301
88 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Vylyan Pinot Noir 2008

Produsent:
Vylyan
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Ungarn
Område:
Villány
Pris:
189,80 kr
Varenummer:
9064801
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen