Mineralbomber

Disse godbitene er for deg som synes at chablis er i fruktigste laget.
Aase E. Jacobsen
14 Juni 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ikke det at muscadetene til Guy Brossard på Domaine de l'Ecu ikke er fruktige nok, men det er først og fremst deres ekstremt mineralske karakter som er deres fremste styrke.

Denne mineralkarakteren kan best forklares ved et steinbrudd i sommersol. Vekslingen mellom støv og kjølig stein i kombinasjon med muscadetens syrlige eplefrukt gir en særpreget men like fullt svært interessant vinopplevelse.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Isolerer jordsmonnene
For Brossards muscadeter som det finnes i alt fire av, er ikke som andre muscadeter. Ikke noe du tar med deg i piknikkurven eller serverer som terrassevin til intetanende gjester.

Samtlige viner må dekanteres, og alle, også den "enkleste", er best dagen derpå. Brossard isolerer de tre hovedjordsmonnnene i "sin" del av Muscadet Sèvre et Maine-appellasjonen: Gneiss, orthogneiss og granitt, og lager én vin fra hvert av dem i svært små mengder.

Stor lagringsevne
Det kreves imidlertid utrolig mye luft for å få frem hver vins unike karakter. Blant Expression de-vinene er Granite den kraftigste, altså mest mineralske, av dem, mens Orthogneiss er noe mer fruktig og feminin men fortsatt veldig fast, og Gneiss er den rundeste og rikeste.

Alle kjennetegnes av gode syrer og en veldig god lagringsevne. Muscadet fra en god årgang, sterkt jordsmonn og en fast hånd som Brossards tåler fint 20 og til og med 30 år! Så vellagret vin er imidlertid ikke noe alle vil sette pris på for med årene kommer jo som i alle andre hvitviner, innslag av sopp og andre tertiæraromaer mer frem.

Muscadet-stjerner
Et godt bevis på lagringsevnen er magnum'en til Ch. de la Ragotière (Ch. de la Ragotière Muscadet Sèvre-et-Main Sur Lie 1999 (49165) som etter snart åtte år ikke viser antydning til alder.

Sammen med Ch. de la Ragotière regnes Brossard som den største stjernen i Muscadet-land. Brossard kjører imidlertid sitt eget løp hvilket også innebærer biodynamisk dyrking. Hvilket er en utfordring i denne aller mest fuktige av Frankrikes vinregioner.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her