Mineralbomber

Disse godbitene er for deg som synes at chablis er i fruktigste laget.
Aase E. Jacobsen
14 Juni 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ikke det at muscadetene til Guy Brossard på Domaine de l'Ecu ikke er fruktige nok, men det er først og fremst deres ekstremt mineralske karakter som er deres fremste styrke.

Denne mineralkarakteren kan best forklares ved et steinbrudd i sommersol. Vekslingen mellom støv og kjølig stein i kombinasjon med muscadetens syrlige eplefrukt gir en særpreget men like fullt svært interessant vinopplevelse.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Isolerer jordsmonnene
For Brossards muscadeter som det finnes i alt fire av, er ikke som andre muscadeter. Ikke noe du tar med deg i piknikkurven eller serverer som terrassevin til intetanende gjester.

Samtlige viner må dekanteres, og alle, også den "enkleste", er best dagen derpå. Brossard isolerer de tre hovedjordsmonnnene i "sin" del av Muscadet Sèvre et Maine-appellasjonen: Gneiss, orthogneiss og granitt, og lager én vin fra hvert av dem i svært små mengder.

Stor lagringsevne
Det kreves imidlertid utrolig mye luft for å få frem hver vins unike karakter. Blant Expression de-vinene er Granite den kraftigste, altså mest mineralske, av dem, mens Orthogneiss er noe mer fruktig og feminin men fortsatt veldig fast, og Gneiss er den rundeste og rikeste.

Alle kjennetegnes av gode syrer og en veldig god lagringsevne. Muscadet fra en god årgang, sterkt jordsmonn og en fast hånd som Brossards tåler fint 20 og til og med 30 år! Så vellagret vin er imidlertid ikke noe alle vil sette pris på for med årene kommer jo som i alle andre hvitviner, innslag av sopp og andre tertiæraromaer mer frem.

Muscadet-stjerner
Et godt bevis på lagringsevnen er magnum'en til Ch. de la Ragotière (Ch. de la Ragotière Muscadet Sèvre-et-Main Sur Lie 1999 (49165) som etter snart åtte år ikke viser antydning til alder.

Sammen med Ch. de la Ragotière regnes Brossard som den største stjernen i Muscadet-land. Brossard kjører imidlertid sitt eget løp hvilket også innebærer biodynamisk dyrking. Hvilket er en utfordring i denne aller mest fuktige av Frankrikes vinregioner.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her