Mineralbomber

Disse godbitene er for deg som synes at chablis er i fruktigste laget.
Aase E. Jacobsen
14 Juni 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ikke det at muscadetene til Guy Brossard på Domaine de l'Ecu ikke er fruktige nok, men det er først og fremst deres ekstremt mineralske karakter som er deres fremste styrke.

Denne mineralkarakteren kan best forklares ved et steinbrudd i sommersol. Vekslingen mellom støv og kjølig stein i kombinasjon med muscadetens syrlige eplefrukt gir en særpreget men like fullt svært interessant vinopplevelse.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Isolerer jordsmonnene
For Brossards muscadeter som det finnes i alt fire av, er ikke som andre muscadeter. Ikke noe du tar med deg i piknikkurven eller serverer som terrassevin til intetanende gjester.

Samtlige viner må dekanteres, og alle, også den "enkleste", er best dagen derpå. Brossard isolerer de tre hovedjordsmonnnene i "sin" del av Muscadet Sèvre et Maine-appellasjonen: Gneiss, orthogneiss og granitt, og lager én vin fra hvert av dem i svært små mengder.

Stor lagringsevne
Det kreves imidlertid utrolig mye luft for å få frem hver vins unike karakter. Blant Expression de-vinene er Granite den kraftigste, altså mest mineralske, av dem, mens Orthogneiss er noe mer fruktig og feminin men fortsatt veldig fast, og Gneiss er den rundeste og rikeste.

Alle kjennetegnes av gode syrer og en veldig god lagringsevne. Muscadet fra en god årgang, sterkt jordsmonn og en fast hånd som Brossards tåler fint 20 og til og med 30 år! Så vellagret vin er imidlertid ikke noe alle vil sette pris på for med årene kommer jo som i alle andre hvitviner, innslag av sopp og andre tertiæraromaer mer frem.

Muscadet-stjerner
Et godt bevis på lagringsevnen er magnum'en til Ch. de la Ragotière (Ch. de la Ragotière Muscadet Sèvre-et-Main Sur Lie 1999 (49165) som etter snart åtte år ikke viser antydning til alder.

Sammen med Ch. de la Ragotière regnes Brossard som den største stjernen i Muscadet-land. Brossard kjører imidlertid sitt eget løp hvilket også innebærer biodynamisk dyrking. Hvilket er en utfordring i denne aller mest fuktige av Frankrikes vinregioner.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag sjokoladeparfaitkake som en mesterkonditor
Ukens kake

Lag sjokoladeparfaitkake som en mesterkonditor

Det som høres ut som noe veldig komplisert, er faktisk ikke så vanskelig, bare du er konsentrert og nøye gjennom prosessen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her