Mørt kjøtt på gammelmåten

Mørt kjøtt på gammelmåten

Noen ganger må man ta et skritt tilbake for å komme fremover. Det er nettopp det de har gjort på Centra Colosseum i Oslo.

I dag blir nesten alt kjøtt modnet i tett plast, såkalt våtmodning. Tidligere foregikk denne modningen i friluft, mange mener den gamle metoden er den nye overlegen.

- Det hele startet med en kunde som etterlyste kjøtt modnet på gammelt vis, ved henging i luft. Vi gjorde noen forsøk, og fant at kvaliteten var mye bedre enn på kjøttet som var mørnet i plastemballasje. Nå har vi investert i et eget anlegg i butikken, og vi er stolte over å føre håndverkstradisjonene videre, sier Arne Sagedal, ferskvaresjef hos Centra Colosseum og mannen bak prosjektet.

Over sin første ungdom

Det nye mørningsskapet er plassert i kjøttdisken og kundene kan følge mørningsprosessen. Etter tretti dager i eksakt tre grader er kjøttet klart.

Fristende retter med storfekjøtt

Den store overraskelsen ligger imidlertid ikke i teknikken, men i råvarene. Ikke alt av storfekjøtt egner seg til denne mørningsmetoden. Foreløpig er det filetkam og entrecôte-kam som har fått plass i skapet, det perfekte råstoffet fant Sagedal hos Nortura på Rudshøgda.

- Det meste av storfekjøttet som ligger i våre moderne kjøttdisker kommer fra unge dyr, men vi fant at kjøtt fra kyr som er minst tre år gamle og har kalvet to til tre ganger gir det beste resultatet. De har mye saftigere kjøtt med tydelig marmorering, forklarer Sagedal.

Bedre smak og kortere tid

- Underveis i modningen fordamper en del av vannet i kjøttet. Derfor blir kiloprisen høyere, men smaken er langt bedre enn den vakuumpakkede biffen du vanligvis kjøper. Mørningsmetoden gjør også at kjøttet trenger kortere steketid.

Nyttig om biff

Mange har kanskje smakt tørrmodnet kjøtt i utlandet, men i Norge har det så å si vært utilgjengelig i flere tiår. Det har tydeligvis vært et savn. Oslos innbyggere går nå mann av huse for få tak i kjøttet fra de godt voksne kuene.

- Vi merker at stadig flere av kundene våre ønsker seg tradisjonsrik mat. Derfor er vi ekstra stolte over å bruke en eldgammel metode i våre mest moderne butikker. Som matkjede har vi et ansvar for å formidle norsk matkultur og vi er stolte over dette samarbeidet vi har fått til med Nortura, sier Glenn Steiner, kjededirektør i Centra.

Etter at Centra fikk sitt tørrmodningsskap har flere andre fulgt etter. Nå er det blant annet mulig å få kjøpt tørrmodnet kjøtt i Mathallen samt hos Maschmanns i Oslo.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen