Dagens rett
Denne retten er mye mer kompleks enn dens enkelhet skulle tilsi
Foto: (nata_vkusidey)

Denne retten er mye mer kompleks enn dens enkelhet skulle tilsi

Den har nemlig en svært stor betydning i arabisk matkultur. Ris, linser og løk - sammen med veldig god olivenolje - mer trenger du ikke.
06 Mars 2024 - 00:00

Navnet på denne retten kan oversettes med "kvise-arr" all den tid linsene skal se ut som dette der de dukker opp mellom riskornene. Likevel har denne retten en veldig stor historisk betydning for områdene øst i Middelhavet. 

At "en mann er villig til å selge sjelen for en skål med mujadara", forteller alt. Den første nedtegningen av retten stammer fra en kokebok fra 1226, ifølge Wikipedia. Den knyttes også til begrepet å selge sin fødselsrett for et måltid, slik Esau gjorde til broren Jacob i følge det gamle testamentet. 

Når en rett er så viktig, så må den smake godt. Når en rett med så få ingredienser kan oppnå en slik status, så må den også lages av de beste råvarer. Her er olivenoljen essensiell. Og olivenoljen fra Palestina har ikke uventet en veldig lang tradisjon - vi snakker om mer enn 3000 år - men også et sterkt renomme. I Norge er den ikke så lett å få tak i, men Palestinabutikken er ett sted i hvert fall. Deres olje tilfredsstiller kravene til aller høyeste kvalitet som måles i syre, som er lavere enn 0,3 prosent. 

I fravær av palestinsk extra virgin olivenolje, som riktignok lages av lokale olivensorter, kan du velge gresk olivenolje som er lettere å få tak i. 

Mujadara - vegetarisk rett med ris, linser og sprøstekt løk fra Midtøsten

Mujadara - vegetarisk rett med ris, linser og sprøstekt løk fra Midtøsten

Fremgangsmåte

  1. Varm halvparten av oljen i en høy stekepanne.
  2. Tilsett løkstrimlene og stek i 15 minutter ved middels høy varme.
  3. Rør til løken er karamellisert, men ikke brent.
  4. Smak til med salt og pepper.
  5. Ta løken ut av pannen.
  6. Varm resten av oljen. Tilsett finhakket hvitløk og stek under omrøring i 1 minutt.
  7. Rør inn spisskummen, kokt ris og linser.
  8. Smak til med salt og pepper.
  9. Stek videre i noen minutter.
  10. Bland inn hakket persille og legg løken på toppen.
  11. Server med godt brød og labneh eller hummus ved siden av.

Her finner du mange deilige vegetarretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her