Dagens rett
Denne retten er mye mer kompleks enn dens enkelhet skulle tilsi
Foto: (nata_vkusidey)

Denne retten er mye mer kompleks enn dens enkelhet skulle tilsi

Den har nemlig en svært stor betydning i arabisk matkultur. Ris, linser og løk - sammen med veldig god olivenolje - mer trenger du ikke.
06 Mars 2024 - 01:00

Navnet på denne retten kan oversettes med "kvise-arr" all den tid linsene skal se ut som dette der de dukker opp mellom riskornene. Likevel har denne retten en veldig stor historisk betydning for områdene øst i Middelhavet. 

At "en mann er villig til å selge sjelen for en skål med mujadara", forteller alt. Den første nedtegningen av retten stammer fra en kokebok fra 1226, ifølge Wikipedia. Den knyttes også til begrepet å selge sin fødselsrett for et måltid, slik Esau gjorde til broren Jacob i følge det gamle testamentet. 

Når en rett er så viktig, så må den smake godt. Når en rett med så få ingredienser kan oppnå en slik status, så må den også lages av de beste råvarer. Her er olivenoljen essensiell. Og olivenoljen fra Palestina har ikke uventet en veldig lang tradisjon - vi snakker om mer enn 3000 år - men også et sterkt renomme. I Norge er den ikke så lett å få tak i, men Palestinabutikken er ett sted i hvert fall. Deres olje tilfredsstiller kravene til aller høyeste kvalitet som måles i syre, som er lavere enn 0,3 prosent. 

I fravær av palestinsk extra virgin olivenolje, som riktignok lages av lokale olivensorter, kan du velge gresk olivenolje som er lettere å få tak i. 

Mujadara - vegetarisk rett med ris, linser og sprøstekt løk fra Midtøsten

Mujadara - vegetarisk rett med ris, linser og sprøstekt løk fra Midtøsten

Fremgangsmåte

  1. Varm halvparten av oljen i en høy stekepanne.
  2. Tilsett løkstrimlene og stek i 15 minutter ved middels høy varme.
  3. Rør til løken er karamellisert, men ikke brent.
  4. Smak til med salt og pepper.
  5. Ta løken ut av pannen.
  6. Varm resten av oljen. Tilsett finhakket hvitløk og stek under omrøring i 1 minutt.
  7. Rør inn spisskummen, kokt ris og linser.
  8. Smak til med salt og pepper.
  9. Stek videre i noen minutter.
  10. Bland inn hakket persille og legg løken på toppen.
  11. Server med godt brød og labneh eller hummus ved siden av.

Her finner du mange deilige vegetarretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi har testet årets rosévin - inkludert de beste under 200 kroner
+
Tester
De beste rosévinene i 2025

Vi har testet årets rosévin - inkludert de beste under 200 kroner

Blant de drøyt 300 rosévinene vi har testet det siste året, for det meste årgang 2024 og 2023, finner du garantert noe for din smak og ditt budsjett. Også de beste rosevinene under 200 kroner hvor noen er latterlig billige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ny kultvinprodusent for pinot noir i Norge
+
Godbiter i pollisten

Ny kultvinprodusent for pinot noir i Norge

Cathrine Marshall er en sørafrikansk produsent som gjør tingene på sin måte, og det smaker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallgodt nytt i papp
+
Ukens vin

Knallgodt nytt i papp

For her snakker vi om solid pinot noir-kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi har testet årets rosévin - inkludert de beste under 200 kroner
+
Tester
De beste rosévinene i 2025

Vi har testet årets rosévin - inkludert de beste under 200 kroner

Blant de drøyt 300 rosévinene vi har testet det siste året, for det meste årgang 2024 og 2023, finner du garantert noe for din smak og ditt budsjett. Også de beste rosevinene under 200 kroner hvor noen er latterlig billige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ny kultvinprodusent for pinot noir i Norge
+
Godbiter i pollisten

Ny kultvinprodusent for pinot noir i Norge

Cathrine Marshall er en sørafrikansk produsent som gjør tingene på sin måte, og det smaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

16 år gammel champagne fra den fantastiske 2008-årgangen på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

16 år gammel champagne fra den fantastiske 2008-årgangen på et pol nær deg

Det er en sjelden godbit som venter den som setter pris på champagnens fascinerende univers av tertiæraromaer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skal du ha noen riktig lekre bobler, finner du denne på 134 pol
+
Ukens vin

Skal du ha noen riktig lekre bobler, finner du denne på 134 pol

Denne Franciacorta-klassikeren er oppgradert av selveste Richard Geoffroy, kjellermester for Dom Pérignon gjennom 28 år. Som også utfordrer sake-tradisjonen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse muffinsene har en litt uvanlig smakskombinasjon
Ukens kake

Disse muffinsene har en litt uvanlig smakskombinasjon

Rabarbra og ingefær er en spennende smakskombinasjon som gjør seg godt i muffins.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallgodt nytt i papp
+
Ukens vin

Knallgodt nytt i papp

For her snakker vi om solid pinot noir-kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her