Mye rosa for pengene

Disse rosényhetene er det all grunn til å prøve. Skikkelig god vinvaluta byr de også på.
Aase E. Jacobsen
08 Juni 2011 - 02:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det finnes nå nærmere tre hundre ulike roséviner å velge mellom på polet. Antallet har økt kraftig bare siden forrige sommersesong, og det ser ut til at etterspørselen holder tritt med tilbudet. Med en gang solvarmen for alvor gjorde seg gjeldende like før påske forsvant de rosa flaskene ut av polhyllene som dugg for sola.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lysten på og fascinasjonen for noe rosa i glasset øker jo nærmere sommeren vi kommer. Og da er det kanskje på tid med litt ny inspirasjon. Jeg har funnet frem til to viner med vidt forskjellig uttrykk, men som har det til felles at de byr på veldig god valuta for pengene.

Til kjøtt
Venosa Terre di Orazio Rose' 2010 (92359) er en fyldig rosé som er en fullgod erstatning for en rødvin. Så er den også laget av druen aglianico som kan gi kraftige og svært lagringsdyktige rødviner. Mest kjent er aglianicoene fra Campania, men også i Basilicata lages det flotte viner av denne druen.

Som rosé gjør den også stor suksess, en av de bestselgende rosévinene på det norske markedet gjenom mange år, Rosaura 2010, er laget nettopp av denne druen. Rosa aglianico kjennetegnes av veldig god frukt og god syre. Når den i tillegg får et visst tanninbitt som i ukens utvalgte, fungerer den også veldig godt som følge til mang en kjøttrett. Den krydrete karakteren bidrar i samme retning, og den henter for øvrig aglianicodruene i Basilicata fra det vulkanske jordsmonnet rundt vulkanen Vulture.

Til grønt og sjømat
Rosé fra Loire er motsatsen på alle måter. Her gir druer som pinot noir og gamay lette, bærsaftige og superfriske roséviner. Paul Buisse Touraine Rosé 2012 (91914) har gamay som hovedingrediens, i tillegg litt cabernet franc, en annen viktig rødvinsdrue i Loire. Den svært så fruktige stilen bakkes opp av god syre som gjør den til en god partner til sommerlige salater, grønnsaksretter og det meste av sjømat. Den er den roséen som gir aller mest for pengene akkurat nå.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse spydene får ekstra smak fra mangochutney - som du fint kan lage selv
Dagens rett

Disse spydene får ekstra smak fra mangochutney - som du fint kan lage selv

Kalkunfilet kan benyttes til en rekke måltider. Som her, hvor vi lager et enkelt men rikt måltid som i tillegg ser svært så innbydende ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her