Nå er det tiårsjubileum for denne vinen i basis, og det er all grunn til å feire

Nå er det tiårsjubileum for denne vinen i basis, og det er all grunn til å feire

Lalama, blant venner, er nå i sin ellevte årgang og den er så god som denne vinen er på sitt beste. At prisen bare er 31 kroner mer på 10 år gjør den ekstra prisgunstig.

 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Dominio di Bibei Lalama 2016 er en slik herlig vin med på den ene siden mye aroma og på den andre en veldig god drikkevennlighet, den er frisk med en veldig tiltalende syrlig skogsbærfrukt og akkurat passe fast til at den kan følge en rekke matretter. Super til grillsesongen som har fått en slik knallåpning og til andre innendørsmåltider eller -aktiviteter. Hell den i et romslig glass og innta sofaen og din favorittserie, og stunden blir minneverdig.

Og om du skulle lurer på det, 250 kroner er faktisk rimelig. Vinen var gunstig priset i 2010, og det i enda større grad i dag, for normal prisstigning skulle tilsi en pris på 265 kroner. Og med dagens eurokurs i bakhodet, er den et regelrett kupp

2006-årgangen smakte jeg i februar 2010 – og den var en umiddelbar forelskelse for min del. Jeg ble aldeles forført av kombinasjonen av mye smak, saftig og leskende og samtidig konsentrert skogsbærfruktighet og ikke minst et uttalt mineralpreg. Hvilket er kjennetegnet for rødvinstilen fra Ribeira Sacra.

De møysommelig oppbygde terrasserte vinmarkene gir landskapet i Ribeira Sacra et spesielt utseende.

Her kan du gå i dybden om dette vinområdet

Et spansk vinområde som på det tidspunktet var et forholdsvis ubeskrevet blad i Norge, så at en slik vin ble gjort tilgjengelig i basisutvalget, var en «sensasjon. Det er det for så vidt at den fortsatt finnes i basis, riktignok kun i de 62 største polutsalgene, men dette er en perle vi må ta vare på, en perle som står i fare for å drukne i konkurranse med billige amaroner og søtladne ripassoer – for slik fungerer systemet som bestemmer hva som skal stå i hyllene.   

Denne vinen er laget under helt andre forhold enn de fleste viner i denne prisklassen. Ikke bare er naturen svært dramatisk med sine utilgjengelige vinmarker med oppsmuldret skiferjordsmonn, som krever 100 prosent manuelt arbeid, men også druemiksen gir en helt annen – og langt mer interessant karakter enn vinene den konkurrerer med rent prismessig.

Den moderne vinkjelleren skimtes på toppen av vinterrassene med hovedsakelig mencia-planter.

Vi snakker om mencia som er en av vinverdenens virkelige hotshots, som har fått følge av en annen veldig hypa (absolutt velfortjent) druer nemlig garnacha. Den første utgaven jeg smakte hadde en tredje drue, den høyst lokale brancellao, men den må vi klare oss uten. 

For det er mencia som er budbringeren for området og som altså evner å formidle det på en så god måte. For en del år siden fantes det en mer påkostet utgave fra samme produsent, men den kan du bare lese om for øyeblikket.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Dominio do Bibei Lalama 2016

Produsent:
Domino do Bibei
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Ribeira Sacra
Pris:
259,90 kr
Varenummer:
5959501
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen