Mat
Nå skal du overbevises: Lapskaus er skikkelig god mat
Foto: (Matprat/Astrid Hals)

Nå skal du overbevises: Lapskaus er skikkelig god mat

God hjemmelaget lapskaus er ikke hverdagskost lenger. Og det er synd, for det er svært enkelt og godt om du følger våre råd.
25 September 2018 - 11:00

Lapskaus er en utskjelt rett, og med rette for det syndes grufullt mot dette enkle men gode konseptet. Vi har vel alle med gru betraktet kafeteriavarianten som en ubestemmelig graut av moste poteter, brunsaus og biter av karbonade og andre uidentifiserte objekter fra i går.

Men det er ikke slik god lapskaus skal være. I følge vår første kokebokkjendis Henriette Schønberg Erken er det to typer lapskaus, en som lages av en blanding av salt kokt kjøtt, rått ferskt kjøtt, flesk, løk og poteter samt den tyske som lages av kjøttrester, brunsaus, grønnsaker, løk og poteter. Senere kokebøker viser et like stort sprik i komposisjon.

Sjømannskost

Og snakker du med erfarne husmødre fra den gang lapskaus virkelig var hverdagsmat, har alle sin måte å gjøre det på. En skikkelig lapskaus altså. Men hvor kommer så denne underlige betegnelsen som vi oftere bruker andre ting enn mat?

I henhold til gastronomihistoriker Henry Notaker sine funn er lapskaus egentlig skipskost og trolig av tysk opprinnelse. Med røtter så langt tilbake at poteter ikke var kjent. For lapskaus den gang skulle bestå av kjøtt og skipskjeks. Disse smaksnøytrale kjeksene ble brukt til en rekke formål, blant annet ble de bløtet opp og tilsatt salt kjøtt eller flesk. Ikke veldig raffinert, men så levde da også sjøfolk på 1700-tallet et skikkelig hundeliv.

Ukens vri på lapskausen har også røtter i byssa som er stuertenes, altså sjømannskokkenes kjøkken. Min bestefar var kokk til vanns og ekspert på lapskaus som var fast element på menyen. Og den var laget om ikke med kjærlighet så i alle fall uten juks. Særlig når han fikk tak i elgkjøtt, da ble det ikke bare godt men fest.

 

Rustikk

Vi nordmenn har ikke for vane å nyte alkohol til hverdagsmaten, men når vi investerer i elgkjøtt til lapskausen, fortjener gryta å settes på et feststemt bord. Rødvin eller øl. Vi har forslag til begge deler.

God viltvin

Brolio Chianti Classico  er et veldig godt alternativ med god fylde, fin saftighet fra syrene og ikke for markante tanniner eller eikepreg, noe som passer utmerket i denne settingen.

 

 Men la oss ikke glemme øl for det er nok førstevalget for mange til denne type mat. Vi setter vår lit til Aass Bryggerier denne gangen. Aass Bock er et mørk lager med 6,5 prosent alkohol. Det har fint maltpreg og en del sødme samt fin bitterhet i smaken.

Innertier

 

Om du synes det er vanskelig med et slikt sødmefylt øl, kan du gå for en bayer, og gjerne fra Aass som lager en mørk og fyldig utgave som også har god friskhet. Det er en øltype som ikke får den oppmerksomheten den fortjener. Det skyldes nok at den står godt gjemt i butikkhyllene. Så la den få en sjanse. Du blir garantert overrasket. Bayer er også en veldig god partner til viltgryter og ikke minst ost.

Aass Bryggerier tok for noen år tilbake initiativet til å lage sin egen akevitt, Lauritz Aquavit . Den er selvsagt tilpasset Aass-ølets relativt rike smak og som sådan en perfekt partner også i denne konteksten. Duften er dominert av søtlig sherry, karamell og karve. Smaken følger opp med innslag av anis, den er rund, fyldig og lett å like. Trekanten lapskaus, øl og akevitt er faktisk en virkelig innertier, og bør prøves også av trofaste vinelskere.

Lapskaus med elgkjøtt

Lapskaus med elgkjøtt

Fremgangsmåte

  1. Varm olje i en stor gryte og brun renskåret elgkjøtt i terninger (helst fra låret). Tilsett løken i terninger og brun videre.
  2. Hell over vann eller kraft. Kok opp skum av og la trekke i ¼ - ½ time avhengig av hvor mørt kjøttet er.
  3. Tilsett grønnsakene, poteter i terninger/skiver, gulrøtter i terninger/skiver, kålrot i terninger og sellerirot i terninger. La småkoke videre i en halv time eller til grønnsakene er godt møre.
  4. Smak til med salt og pepper og eventuelt. Funghi (soppekstrakt).

Server med godt flatbrød ved siden av.

Her har du flere deilige oppskrifter med lapskaus

Her finner du mange oppskrifter med elg

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apériitf

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her