Naturlig godt

Naturviner er ikke bare en "greie", det er vinene til denne kvinnen den beste dokumentasjon på.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Elena Pantaleoni har siden 1997 drevet familiens vingård La Stoppa i den vestre delen av Emilia-Romagna etter eget hjerte og overbevisning. Det innebærer mest mulig naturlige metoder, men uten at det tas avstand fra moderne teknologi eller kunnskap.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Ren og ubesudlet
Med seg på laget har hun Guilio Armani som omsetter druene til vin. De to har ansvaret for i alt 30 hektar med vin, men produksjonen er langt mindre enn arealet skulle tilsi. Utbyttet holdes naturlig lavt, og bare "brød-og-smør"-vinen La Stoppa Trebbiolo Rosso 2010 (51579) produseres i et "betydelig" omfang. Nå er 73.000 flasker for ingenting å regne sammenlignet med hvordan vinmarkene drives i det fruktbare området som Po-sletta jo er. Nå skiller riktignok åslandskapet sør for Piacenza (Colli Piacentini) seg en del fra den mest produktive delen av fylket.

Derfor er denne miksen av barbera og bonarda en herlig vin for alle som setter pris på ren og "ubesudlet" bær- og jordsmonnskarakter, strålende syre og et godt bitt. Den har naturlig CO2 som så mange rødviner har i dette området. Det hjelper å holde den frisk ekstra lenge. Av samme grunn trenger den en del luft, så det kan lønne seg å dekantere den. Også fordi bunnfall kan dannes. Topp til gryter, spekemat og saftig kylling.

Bitteliten produksjon
I september ble den hvite, eller skal vi si oransje, La Stoppa Ageno 2007 (80359) , lansert i nesten alle polets utsalg. Noe som er veldig spesielt all den tid dette er en virkelig sjelden vi, som kun lages i knapt 2000 eksemplarer. Fortsatt er det en del flasker igjen, og mer er ventet inn. Så alle som ikke har prøvd denne spesielle vinstilen, bør kjenne sin besøkelsestid.

Begrepet oransjevin stammer selvsagt fra vinens farge som er oransje. Fargen er et resultat av at skallene fra de lokale druene malvasia candia aromatica, ortruga og trebbiano , får gjære sammen med mosten i lang tid. I Agenos tilfelle er det snakk om en måned. Det brukes dessuten kun druenes egen gjær i prosessen. Etter gjæringen får vinen modne dels i tank og dels i barrique.

Tre Bicchieri
Resultatet er en svært fyldig vin med stor friskhet, stor rik frukt, masse skallpreg og god bitterhet som oppleves omtrent som tanniner. Ettersmaken er utrolig lang. I det hele tatt en svært spennende hvitvin som kan brukes som alternativ til rødvin, til lyst kjøtt, også lam.

For en smak av La Stoppas absolutte topprodukter anbefales en tur til Briskeby-polet som fører Macchiona 2004 i så vel hel-, som magnum- og dobbeltmagnum-flaske (kr 240, 480 og 1100). Dessuten den søte hvite Vigna del Volta 2006 (kr 290 for 50 cl) som har fått Tre Bicchieri (Tre Glass) av vinguiden Gambero Rosso.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

La Stoppa Trebbiolo Rosso 2019

Produsent:
La Stoppa
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Emilia-Romagna
Pris:
269,90 kr
Varenummer:
5157901
86 Poeng
Les smaksnotatene »

La Stoppa Ageno 2017

Produsent:
La Stoppa
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Emilia Romagna
Pris:
389,90 kr
Varenummer:
8035901
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen