Naturlig godt

Naturviner er ikke bare en "greie", det er vinene til denne kvinnen den beste dokumentasjon på.
Aase E. Jacobsen
22 Oktober 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Elena Pantaleoni har siden 1997 drevet familiens vingård La Stoppa i den vestre delen av Emilia-Romagna etter eget hjerte og overbevisning. Det innebærer mest mulig naturlige metoder, men uten at det tas avstand fra moderne teknologi eller kunnskap.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ren og ubesudlet
Med seg på laget har hun Guilio Armani som omsetter druene til vin. De to har ansvaret for i alt 30 hektar med vin, men produksjonen er langt mindre enn arealet skulle tilsi. Utbyttet holdes naturlig lavt, og bare "brød-og-smør"-vinen La Stoppa Trebbiolo Rosso 2010 (51579) produseres i et "betydelig" omfang. Nå er 73.000 flasker for ingenting å regne sammenlignet med hvordan vinmarkene drives i det fruktbare området som Po-sletta jo er. Nå skiller riktignok åslandskapet sør for Piacenza (Colli Piacentini) seg en del fra den mest produktive delen av fylket.

Derfor er denne miksen av barbera og bonarda en herlig vin for alle som setter pris på ren og "ubesudlet" bær- og jordsmonnskarakter, strålende syre og et godt bitt. Den har naturlig CO2 som så mange rødviner har i dette området. Det hjelper å holde den frisk ekstra lenge. Av samme grunn trenger den en del luft, så det kan lønne seg å dekantere den. Også fordi bunnfall kan dannes. Topp til gryter, spekemat og saftig kylling.

Bitteliten produksjon
I september ble den hvite, eller skal vi si oransje, La Stoppa Ageno 2007 (80359) , lansert i nesten alle polets utsalg. Noe som er veldig spesielt all den tid dette er en virkelig sjelden vi, som kun lages i knapt 2000 eksemplarer. Fortsatt er det en del flasker igjen, og mer er ventet inn. Så alle som ikke har prøvd denne spesielle vinstilen, bør kjenne sin besøkelsestid.

Begrepet oransjevin stammer selvsagt fra vinens farge som er oransje. Fargen er et resultat av at skallene fra de lokale druene malvasia candia aromatica, ortruga og trebbiano, får gjære sammen med mosten i lang tid. I Agenos tilfelle er det snakk om en måned. Det brukes dessuten kun druenes egen gjær i prosessen. Etter gjæringen får vinen modne dels i tank og dels i barrique.

Tre Bicchieri
Resultatet er en svært fyldig vin med stor friskhet, stor rik frukt, masse skallpreg og god bitterhet som oppleves omtrent som tanniner. Ettersmaken er utrolig lang. I det hele tatt en svært spennende hvitvin som kan brukes som alternativ til rødvin, til lyst kjøtt, også lam.

For en smak av La Stoppas absolutte topprodukter anbefales en tur til Briskeby-polet som fører Macchiona 2004 i så vel hel-, som magnum- og dobbeltmagnum-flaske (kr 240, 480 og 1100). Dessuten den søte hvite Vigna del Volta 2006 (kr 290 for 50 cl) som har fått Tre Bicchieri (Tre Glass) av vinguiden Gambero Rosso.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her