Ukens drink

Scofflaw

Navnet er merkelig, men smaken er umiskjennelig klassisk

Navnet er merkelig, men smaken er umiskjennelig klassisk

Og for at den skal passe inn i januar måneds behov for lavere alkoholtrykk, er den mikset slik bartendere gjorde det for hundre år siden.
07 Januar 2022 - 12:00

Scofflaw er en som "håner loven", og peker på de som med glede brøt loven for å få seg en drink under forbudstiden. Hvem hadde ikke gjort det, også i dag? For riktignok har det ikke vært alkoholforbud de siste to årene, men for mange har det opplevdes slik.

Mulighetene for å nyte velgjorte cocktails har vært svært begrenset, og mange er sikkert drittlei sine egne mer eller mindre vellykkede forsøk. Og helt sikkert forsynt med spritz, mojito og pornstar som har vært pandemiens mest populære drinkoppskrifter.  

I motsetning til under brennevinsforbudet som varte fram til 1927 i Norge, kan vi i dag lage drinker hjemme av de ypperste råvarer fra hele verden. Scofflaw er en herlig kombinasjon av fransk vermut og amerikansk whiskey, frisket opp med sitronsaft og toppet med grenadinsødme. Appelsinbitters gir det lille kicket som løfter en slik cocktail til nye høyder. 

Grenadin kan du faktisk lage selv med godt resultat

I dag lages denne drinken med dobbelt så mye whiskey som vermut, men 50/50 er slik den ble laget i1924 på Harry's New York Bar i Paris som en "hyllest" til dem som brøt forbudet. 

Det var ingen forbudstid i Frankrike, og heller ikke i England. Harry Craddock som var sjefsbartender på The Savoy American Bar i London, samlet denne og en rekke andre nå legendariske oppskrifter i sin like legendariske drinkbok The Savoy Cocktail Book som kom ut i 1930.

Her kan du lese historien om denne baren 

Noilly-Prat er den franske vermuten som er brukt i oppskriften. Den har vært gjennom en "modernisering" ved at den er blitt litt tørrere, i tråd med at smaken til både forbrukere og bartendere har forandret seg. Det oksidative preget er dessuten litt mer dempet.

Les mer om hvordan den opprinnelig ble laget

En flaske Noilly-Prat i barskapet kommer ikke til å støve ned, for den har mange bruksområder. 

Se våre drinkoppskrifter med Noilly-Prat

Men ikke bare i drinker. Sjekk ut disse matoppskriftene med vermuten

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk hele kyllingen, del 3: Kyllingfrikassé og druen du nesten aldri hører om setter en ekstra lun stemning
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 3: Kyllingfrikassé og druen du nesten aldri hører om setter en ekstra lun stemning

På kalde kvelder, hva er bedre enn en varm gryte og et glass vin? Med denne komboen får du brukt absolutt hele kyllingen og smakt på druen aligoté. Druen fra Burgund som ikke bare sitter på sidebenken lenger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå når skreien er på vei til ditt festbord, må du sikre deg denne vinen
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Nå når skreien er på vei til ditt festbord, må du sikre deg denne vinen

Denne vinen som kommer i et lite antall til Norge, er rett og slett sublim til akkurat denne fantastiske råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den er januarnyhetenes aller beste kjøp
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den er januarnyhetenes aller beste kjøp

Sikre deg noen flasker når den blir tilgjengelig i et begrenset antall onsdag morgen kl 8.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lavalkoholdrinker er ikke noe nytt - bare sjekk ut denne klassikeren
Ukens drink
Bamboo drinkoppskrift

Lavalkoholdrinker er ikke noe nytt - bare sjekk ut denne klassikeren

Denne drinken ble første gang omtalt i 1886 og er mer trendy enn noen gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk hele kyllingen, del 3: Kyllingfrikassé og druen du nesten aldri hører om setter en ekstra lun stemning
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 3: Kyllingfrikassé og druen du nesten aldri hører om setter en ekstra lun stemning

På kalde kvelder, hva er bedre enn en varm gryte og et glass vin? Med denne komboen får du brukt absolutt hele kyllingen og smakt på druen aligoté. Druen fra Burgund som ikke bare sitter på sidebenken lenger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå når skreien er på vei til ditt festbord, må du sikre deg denne vinen
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Nå når skreien er på vei til ditt festbord, må du sikre deg denne vinen

Denne vinen som kommer i et lite antall til Norge, er rett og slett sublim til akkurat denne fantastiske råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Winemakers Dinner: Opplev vinifisert eleganse med kjent burgundprodusent på Larsen Mat & vinbar i Bodø
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 16. februar i Bodø

Winemakers Dinner: Opplev vinifisert eleganse med kjent burgundprodusent på Larsen Mat & vinbar i Bodø

Det nye året gir nye muligheter til å kose seg, og hva er bedre enn å gjøre det med en herlig smaksmeny fra Larsen Mat & Vinbar kombinert med elegante viner fra selveste Moulin Aux Moines.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du lykkes med denne, får du samtidig feststemning med få ingredienser
Dagens rett
Sufflé med laks

Når du lykkes med denne, får du samtidig feststemning med få ingredienser

Luftig og lett som få retter, men vær oppmerksom når du tilbereder dagens rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Forsiden akkurat nå - 6

Den er januarnyhetenes aller beste kjøp
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den er januarnyhetenes aller beste kjøp

Sikre deg noen flasker når den blir tilgjengelig i et begrenset antall onsdag morgen kl 8.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her