Ukens drink

Scofflaw

Navnet er merkelig, men smaken er umiskjennelig klassisk

Navnet er merkelig, men smaken er umiskjennelig klassisk

Og for at den skal passe inn i januar måneds behov for lavere alkoholtrykk, er den mikset slik bartendere gjorde det for hundre år siden.
07 Januar 2022 - 12:00

Scofflaw er en som "håner loven", og peker på de som med glede brøt loven for å få seg en drink under forbudstiden. Hvem hadde ikke gjort det, også i dag? For riktignok har det ikke vært alkoholforbud de siste to årene, men for mange har det opplevdes slik.

Mulighetene for å nyte velgjorte cocktails har vært svært begrenset, og mange er sikkert drittlei sine egne mer eller mindre vellykkede forsøk. Og helt sikkert forsynt med spritz, mojito og pornstar som har vært pandemiens mest populære drinkoppskrifter.  

I motsetning til under brennevinsforbudet som varte fram til 1927 i Norge, kan vi i dag lage drinker hjemme av de ypperste råvarer fra hele verden. Scofflaw er en herlig kombinasjon av fransk vermut og amerikansk whiskey, frisket opp med sitronsaft og toppet med grenadinsødme. Appelsinbitters gir det lille kicket som løfter en slik cocktail til nye høyder. 

Grenadin kan du faktisk lage selv med godt resultat

I dag lages denne drinken med dobbelt så mye whiskey som vermut, men 50/50 er slik den ble laget i1924 på Harry's New York Bar i Paris som en "hyllest" til dem som brøt forbudet. 

Det var ingen forbudstid i Frankrike, og heller ikke i England. Harry Craddock som var sjefsbartender på The Savoy American Bar i London, samlet denne og en rekke andre nå legendariske oppskrifter i sin like legendariske drinkbok The Savoy Cocktail Book som kom ut i 1930.

Her kan du lese historien om denne baren 

Noilly-Prat er den franske vermuten som er brukt i oppskriften. Den har vært gjennom en "modernisering" ved at den er blitt litt tørrere, i tråd med at smaken til både forbrukere og bartendere har forandret seg. Det oksidative preget er dessuten litt mer dempet.

Les mer om hvordan den opprinnelig ble laget

En flaske Noilly-Prat i barskapet kommer ikke til å støve ned, for den har mange bruksområder. 

Se våre drinkoppskrifter med Noilly-Prat

Men ikke bare i drinker. Sjekk ut disse matoppskriftene med vermuten

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her