Godbiter i pollisten
Neste gang du bruker fire hundre kroner på bobler, gå for en av disse

Neste gang du bruker fire hundre kroner på bobler, gå for en av disse

Begge byr på imponerende valuta for pengene, og det er ikke lett å gjette hvilken av dem som ikke er champagne.
Aase E. Jacobsen
05 Juni 2019 - 14:45

For med Nyetimber Classic Cuvee som finnes i 114 polutsalg, får du strålende kvalitet til en svært så konkurransedyktig pris.

 

Du må riktignok ut med 398 kroner, men det er slett ingen stiv pris når du skal kjøpe champagne. Og her får du altså en som konkurrerer med «originalen» på alle punkter. Prisen i Norge er dessuten gunstig, for hos den britiske vinhandleren Berry Bros & Rudd koster den 32 pund – altså bare 30 kroner lavere enn på polet.

For denne prisen får du en svært så champagnelik mussserende, for øvrig kåret til verdens beste musserende vin i konkurransen Bollicine del Mondo 2009. Den kjennetegnes av svært god konsentrasjon, et fint toast- og kjekspreg, god syrlig og kjøttfull frukt, i det hele tatt bra kompleksitet og fin mineralitet.

Den gode syren balanseres av lett sødme som gir perfekt tørrhet i avslutningen. En strålende matvin som også er den perfekte starten på selskapet – eller en gave som blir vel mottatt.  Den har sågar et godt lagringspotensial selv om den ikke er en ren årgangsvin.

 

Det er kanskje litt feil å sammenligne med Drappier Millesime Exception 2017, som er en årgangschampagne, men også den er en outsider all den tid den kommer fra Aube i det sørlige Champagne hvor champagneprisene fortsatt er gunstige.

Se utvalget til Drappier

Les mer om Drappier her

De koster det samme og har det til felles at de gir like mye valuta for pengene. Men utgangspunktet er altså forskjellig.

Lang tid på bunnfallet

Mens briten er en klassisk tolkning med flere årganger i blandingen, men med 2014 som dominerende element, er Drappier en ren årgangschampagne. Det er også en forskjell i druemiksen. Drappier er dominert av pinot noir, og druene kommer fra vinmarker med svært høyt kalkinnhold, derav den gode syrefriskheten og uttalte mineralkarakteren.

Drappiers vinmarker teller tilsammen 55 hektar hvorav 70 prosent er plantet med pinot noir
Urville hvor Drappier holder til.

Hos Nyetimber er det chardonnay som er hoveddruen. Vingården har for øvrig den eldste chardonnayen i England, plantet i 1988, i den kalkrike jorden i South Downs som dekker fylkene Hampshire, West Sussex og East Sussex, men som også har innslag av grønn sandstein som kjennetegnes av et høyt fossil- og mineralinnhold.

Flasken jeg smakte sist har 58 prosent chardonnay, 31 prosent pinot noir og 11 prosent pinot meunier. Den er tappet 6. mai 2015 og omkorket 4. juli 2018. Alle disse dataene fant jeg ved å legge inn koden på baketiketten på denne nettsiden. Veldig fikst med andre ord.

Det betyr altså minst tre år på bunnfallet etter flaskegjæringen (for Drappier-flasken er det snakk om fem år ifølge printen på flasken). Felles har de at modningen har funnet sted i kjellere med jevn temperatur. Hos Nyetimber er det snakk om 12-13 grader og de legger også vekt på at modningen skjer i mørke og beskyttet fra både støy og vibrasjoner.

Lang historie x 2

Mens Drappier har vært på markedet siden 1808 og har kjellere som ble gravd ut i 1152, dyrker biodynamisk, bruker lite svovel og ikke filtrerer, har Nyetimber også sin skryteliste å vise til. Boblene skal visstnok være favoritt i kongefamilien. Drappier har ikke like rojale forbindelser, men i fransk sammenheng betyr det at den legendariske presidenten Charles de Gaulle la sin elsk på Drappiers bobler, like mye. 

Og mens mye engelsk musserende kommer fra nyere etableringer, er Nyetimber med 30 års erfaring, en av veteranene i denne «industrien» som fortsatt er i støpeskjeen, men som har opplevd en eksplosiv vekst bare det siste tiåret.

Her kan du lese om utviklingen av engelsk musserende

Cherie Spriggs. Foto: ©2008 Tony Barrett

Nyetimbers erfaring kjennes på smaken og kvalitetshevingen produsenten har vært gjennom de siste tiåret skyldes vinmakeren Cherie Spriggs og mannen hennes Brad Greatrix, som begge ble ansatt etter at hollenderen Eric Heerema hadde kjøpt Nyetimber i 2006 for 7,5 millioner pund. For dette beløpet fikk han altså eiendommen som allerede var med i folketellingen som Wilhelm erobreren satte i gang i 1086.

Navnet Nyetimber stammer fra den tiden, Nitimbreha som rett og slett betyr «nytt tømmer». Den er også eiendommen som Henrik den åttende kjøpte først til sin berømte minister Thomas Cromwell, og deretter når denne falt i unåde, ble del av skilsmissepakken til sin fjerde kone Anne of Cleves. Hun fikk altså en mildere skjebne enn to av de andre til sammen seks konene til denne famøse kongen.

Mr britisk blir det vel ikke.

Veldig god lagringsevne

Det var litt av et bakteppe for det kanadiske paret som hadde forelsket seg i Nyetimber mens de fortsatt var på andre siden av Atlanteren. Cheerie på sin side hadde jobbet for Joseph Drouhin i Oregon og hadde veldig god kunnskap om den utfordrende pinot noir-druen, noe som åpenbart har kommet godt med.

 

Vinmakerparet har vært med på å lansere Nyetimbers fantastiske enkeltvinmarksvin, Tillington Single Vineyard Brut 2013, som er dominert av nettopp pinot noir. Den finnes fortsatt i noen få polutsalg. Sist ut er prestisjecuveen 1086 som kommer på spesialpolet i morgen. Et bedre kjøp er Nyetimber Blanc de Blancs, nå i 2013-utgave. Det som er så spennende med denne vinen, er at den gjennom mange år har dokumentert sitt lagringspotensial og at de fem årene på bunnfallet bidrar med stor kompleksitet.

Jeg smakte 1992-utgaven høsten 2017 og jeg ble helt satt ut av hva den 25 år gamle musserende vinen kunne by på. Selvsagt har den tertiærtoner som sjampinjong og tørket frukt, og dempet skum, men den har også en veldig god friskhet og fylde som gjør at den fortsatt fungerer godt på matbordet. Den ville vært en drøm til rillettes.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

For den ene av ukens godbiter Drappier 2013 er det snakk om at den når den er utsolgt, kommer på lager igjen 12. juni. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir indrefileten både intens og fruktig
Dagens rett
Kirsebærgrillet indrefilet

Slik blir indrefileten både intens og fruktig

Mørere kjøtt enn indrefilet finnes selvsagt ikke. Men selv dette tandre kjøttet trenger litt drahjelp. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den aller mest spennende nyheten blant 60 brennevin i september
+
Tester
60 nyheter brennevin i basis og BU september 2022

Dette er den aller mest spennende nyheten blant 60 brennevin i september

En rom som har modnet på 60 meters havdyp og som har med seg skjellveksten topper de sterkeste nyhetene i september.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Om du ikke kan mikse deg til kjærlighet, så kan du i hvert fall sikre C-vitamininntaket
Ukens drink
Modern Love drinkoppskrift

Om du ikke kan mikse deg til kjærlighet, så kan du i hvert fall sikre C-vitamininntaket

En solid dose med rød grapefrukt gir farge, smak og C-vitaminer. Noen mener at drinker er den beste måten å innta sitrusfrukter på. Det er lett å være enig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne glutenfrie eplekaken vil alle sette pris på
Ukens kake
Glutenfri eplekake med mandelmel og kokosflak

Denne glutenfrie eplekaken vil alle sette pris på

Med så mange gode alternativer til å bake med hvetemel som finnes for tiden, er det ingen grunn til at ikke alle skal spise samme kake.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir indrefileten både intens og fruktig
Dagens rett
Kirsebærgrillet indrefilet

Slik blir indrefileten både intens og fruktig

Mørere kjøtt enn indrefilet finnes selvsagt ikke. Men selv dette tandre kjøttet trenger litt drahjelp. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den aller mest spennende nyheten blant 60 brennevin i september
+
Tester
60 nyheter brennevin i basis og BU september 2022

Dette er den aller mest spennende nyheten blant 60 brennevin i september

En rom som har modnet på 60 meters havdyp og som har med seg skjellveksten topper de sterkeste nyhetene i september.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum
Klubb

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum

Som abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb får du nå rabatter på italienske delikatesser, alt du trenger av utstyr til vinhobbyen din, og vinreiser til Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Verdens enkleste middag kan også bli den aller best
Dagens rett
Pølser stekt i panne med løk og potet

Verdens enkleste middag kan også bli den aller best

Dette er en enkel rett som du kan lage titt og ofte, enten du har dårlig tid, eller bare har lyst på noe raskt og godt. Og ikke minst om du har kokte poteter til overs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke for sent å skape sommerstemning på grillen: Laks på grillspyd som i Hellas blir dagens høydepunkt
Dagens rett
Laks på grillspyd med gresk salat

Det er ikke for sent å skape sommerstemning på grillen: Laks på grillspyd som i Hellas blir dagens høydepunkt

Denne oppskriften på grillspyd med laks er rask å lage, og lar seg fullføre i så vel panne som på grill.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Om du ikke kan mikse deg til kjærlighet, så kan du i hvert fall sikre C-vitamininntaket
Ukens drink
Modern Love drinkoppskrift

Om du ikke kan mikse deg til kjærlighet, så kan du i hvert fall sikre C-vitamininntaket

En solid dose med rød grapefrukt gir farge, smak og C-vitaminer. Noen mener at drinker er den beste måten å innta sitrusfrukter på. Det er lett å være enig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her