Oppskrifter
Ung norsk kokk blant verdens fremste

Ung norsk kokk blant verdens fremste

Det er det ledende businessmagasinet Forbes som har valgt ut 27 år gamle Christian A. Pettersen fra Bodø som en av de viktigste unge stemmene innen kunstfeltet i Europa.
Aase E. Jacobsen
23 Januar 2017 - 11:57

Forbes kaller listen sin «30 under 30» og det er i kategorien The Arts at Christian Andre Pettersen, til daglig kjøkkensjef på Mondo i Sandnes, er valgt ut som en av sju kokker/konditorer som er med å «definere framtiden på verdens kjøkken». Resten av The Arts-gruppen fotografer, designere, kunstnere, illustratører og regissører.

- Jeg vet ikke helt bakgrunnen for utnevnelsen. Men jeg har en anelse, sier Christian Aandre Pettersen som fikk en epost om listen før jul. Han tar det hele med knusende ro, men også tydelig stolthet.

Fram til nå har han gjort seg bemerket som en ambisiøs kokk med klare planer for fremtiden. Han forteller at sølvet i S.Pellegrino-konkurransen i 2015 nok har betydd mye for den internasjonale oppmerksomheten.

Les mer om hva han hadde med seg til Milano

Konkurransen fant sted i Milano med 20 kokker fra 20 regioner og Christian representere Norden. Den var foreløpig den nest siste av i alt 20 kokkekonkurranser, både nasjonalt og internasjonalt, som den nå 27 årige kjøkkensjefen har deltatt i siden 2007. De har gitt ham 11 gull, åtte sølv og én bronse.

Gullkantet avtale

Den siste konkurransen var Årets kokk 2016 hvor han ble nummer to, kun slått av Christopher W. Davidsen. Når jeg snakker med ham er han i Saint-Bonnet-le-Froid, som del av det uoffisielle teamet til nettopp Christopher som gjør de siste intense forberedelsene til Bocuse d’Or-finalen den 24. januar.  

Dette er råvarene det konkurreres med i Lyon

Christian drar omtrent rett fra Lyon til Sveits for å signere en prestisjefylt kontrakt med klokkeprodusenten Hublot, som er en del av luksusgruppen LVMH. Som nyutnevnt ambassadør for Hublot skal han gjør en del større middager samt ikke minst være med i reklamekampanjer i magasiner og sosiale medier.

Planene er klare

Forklaringen på den lukrative Hublot-avtalen er ifølge Christian enkel: - Jeg har gjennom deltakelsen på alle konkurransene fått en rekke kontakter. Internasjonalt regnes kokkeyrket som et prestisjefylt yrke, toppkokker tiltrekker seg oppmerksomhet og er viktig for businessverden.

Det er da ikke hvem som helst som har plukket ut Christian til Forbes-listen. I juryen sitter nemlig Heinz Beck, eier og chef på La Pergola i Roma med tre Michelin-stjerner, fotograf Oliviero Toscani, kjent for Benetton-reklamen på 1980-tallet samt kunstprofessor Jeremy Till fra University of the Arts i London.

All oppmerksomheten til tross, har Christian valgt å bli i Norge, og siden mai 2016 er han kjøkkensjef på Mondo i Sandnes. Den fusioninspirerte menyen på Mondo passer Christian godt. Og han har en klar plan for de neste 10 årene. Forbes-listen er nok bare starten på karrieren.  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her