Ung norsk kokk blant verdens fremste

Ung norsk kokk blant verdens fremste

Det er det ledende businessmagasinet Forbes som har valgt ut 27 år gamle Christian Andre Pettersen fra Bodø som en av de viktigste unge stemmene innen kunstfeltet i Europa.

Forbes kaller listen sin «30 under 30» og det er i kategorien The Arts at Christian Andre Pettersen, til daglig kjøkkensjef på Mondo i Sandnes, er valgt ut som en av sju kokker/konditorer som er med å «definere framtiden på verdens kjøkken». Resten av The Arts-gruppen fotografer, designere, kunstnere, illustratører og regissører.

- Jeg vet ikke helt bakgrunnen for utnevnelsen. Men jeg har en anelse, sier Christian Aandre Pettersen som fikk en epost om listen før jul. Han tar det hele med knusende ro, men også tydelig stolthet.

Fram til nå har han gjort seg bemerket som en ambisiøs kokk med klare planer for fremtiden. Han forteller at sølvet i S.Pellegrino-konkurransen i 2015 nok har betydd mye for den internasjonale oppmerksomheten.

Les mer om hva han hadde med seg til Milano

Konkurransen fant sted i Milano med 20 kokker fra 20 regioner og Christian representere Norden. Den var foreløpig den nest siste av i alt 20 kokkekonkurranser, både nasjonalt og internasjonalt, som den nå 27 årige kjøkkensjefen har deltatt i siden 2007. De har gitt ham 11 gull, åtte sølv og én bronse.

Gullkantet avtale

Den siste konkurransen var Årets kokk 2016 hvor han ble nummer to, kun slått av Christopher W. Davidsen. Når jeg snakker med ham er han i Saint-Bonnet-le-Froid, som del av det uoffisielle teamet til nettopp Christopher som gjør de siste intense forberedelsene til Bocuse d’Or-finalen den 24. januar.  

Dette er råvarene det konkurreres med i Lyon

Christian drar omtrent rett fra Lyon til Sveits for å signere en prestisjefylt kontrakt med klokkeprodusenten Hublot, som er en del av luksusgruppen LVMH. Som nyutnevnt ambassadør for Hublot skal han gjør en del større middager samt ikke minst være med i reklamekampanjer i magasiner og sosiale medier.

Planene er klare

Forklaringen på den lukrative Hublot-avtalen er ifølge Christian enkel: - Jeg har gjennom deltakelsen på alle konkurransene fått en rekke kontakter. Internasjonalt regnes kokkeyrket som et prestisjefylt yrke, toppkokker tiltrekker seg oppmerksomhet og er viktig for businessverden.

Det er da ikke hvem som helst som har plukket ut Christian til Forbes-listen. I juryen sitter nemlig Heinz Beck, eier og chef på La Pergola i Roma med tre Michelin-stjerner, fotograf Oliviero Toscani, kjent for Benetton-reklamen på 1980-tallet samt kunstprofessor Jeremy Till fra University of the Arts i London.

All oppmerksomheten til tross, har Christian valgt å bli i Norge, og siden mai 2016 er han kjøkkensjef på Mondo i Sandnes. Den fusioninspirerte menyen på Mondo passer Christian godt. Og han har en klar plan for de neste 10 årene. Forbes-listen er nok bare starten på karrieren.  

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen