Nyhetene på polet juli 2011 - øl, likør og brennevin

Aase E. Jacobsen
30 Juni 2011 - 19:11

Panil Barriquée Sour er både kult og med kultpotensial. Dette spesielle "surølet" - altså øl brygget med villgjær - kommer sågar fra Italia, som har vist veldig gode takter når det kommer til øl med karakter i de siste årene. To andre spontangjærete øl lanseres nå i juli, deriblant den belgiske klassikeren Rodenbach som altså må se seg slått av søreuropeeren denne gangen.

Men i juli er det egentlig New Zealand som er tema på polet. Og det er flere lovende bekjentskaper blant de til sammen 21 vinene. Men prisene er noe høyere enn det vi er vant med fra down under. Men viner som Jackson Widow Pinot Noir 2009, Waimea Nelson Syrah 2009 og Felton Road Bannockburn Chardonnay 2009 holder veldig høy klasse.

Hellas har også styrket posisjonen i pollistene (som for øvrig er borte i fysisk form fra og med nå) med tre gode viner. For amatørbartenderne byr dessuten julinyhetene på svært godt nytt: Tre knallgode likører som vil gi sommerdrinkene ekstra fylde og smak..

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 2. juli 2011 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. juli 2011. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget juli 2011. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig, og denne er dessverre heller ikke tilgjengelig på nett.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
(3,34 MB)
 
Tidligere lister finner du her: http://www.aperitif.no/index.db2?id=141674

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. juli 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Øl

÷ (92p)
Panil Barriquée Sour
Birrificio Torrechiara
Italia
92791 Vectura - kr 123,30 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Dyp rødbrun. Sødmefylt maltduft. Tiltalende.
Smak: Fyldig anslag, flott syre, veldig komplekst og godt øl med stor aromadybde, heftig syre, lang finish med fine bittertoner. (UÅ)
Bruksområde: Alt fra kokt reinsdyrskjøtt til oster.
Vurdering: Et utrolig spennende og sammensatt øl. Tåler sikkert 10 år. (UÅ)
Laget av: Byggmalt, humle, gjær, vann
Alkoholinnhold: 8,0% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Rodenbach Grand Cru
Palm Breweries
Belgia
20630 Vectura - kr 40,90 (33cl)
Basisutvalg, kategori 5
Vectura
Farge og duft: Dyp rødbrun. Fyldig duft med en del maltbitterhet.
Smak: Syrlig anslag, god skum, heftig syre, litt eddikstikk, lang ettersmak med malt og mokka. (UÅ)
Bruksområde: Gryter.
Vurdering: En klassiker for viderekomne. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 6,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret to år på store (60 000 liter) eikefat. Fatene skrapes innvendig for å gi karakter, bl.a. Tannin.
Bestill her:

(85p)
Mikkeller Spontanale
Mikkeller
Danmark
92885 Vectura - kr 64,80 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 5
Nøgne Ø - Det kompromissløse Bryggeri
Farge og duft: Gyllenoransje. Fin duft av humle og hvete.
Smak: Friskt anslag, skarp syre, godt skum, en del bittertoner mot slutten, sitter godt. (UÅ)
Bruksområde: Fårikål, kokte kjøttretter.
Vurdering: Et øl for viderekomne, men morsomt er det. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, ristet bygg, havre, humle, amerikansk ale gjær, gourmetkaffe
Alkoholinnhold: 5,3% vol.
Bestill her:

Sherry

(86p)
Alegria Manzanilla
Williams & Humbert
Spania
10340 VSD - kr 91,00 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 3
Farge og duft: Gul. Fint preg av brød/gjær, modne epler og sitrus.
Smak: Fyldig anslag, god syre, bra fylde, masse florpreg og sitrus i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Tapas.
Vurdering: En fyldig og frisk manzanilla. Godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 48 md. lagring i solera (fat på 600 ltr fylles opp med 500 ltr vin for flor-dannelse)
Bestill her:

Likør

+ (89p)
Trenel Crème de Cassis de Bourgogne 2010
Trenel
Frankrike
50271 VSD - kr 139,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vinarius
Farge og duft: Dyp kald rød. Intens solbærduft, god sødme, litt urter.
Smak: Fyldig anslag, veldig god konsentrasjon, flott fruktighet, veldig god solbærkarakter, sitter godt utover, veldig god syre, nydelig solbærsmak i finishen, veldig god lengde. (2010)
Bruksområde: Drinker, kir.
Vurdering: En veldig god cassis. (2010)
Laget av: Alkohol, solbær, sukker
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Cartron Grapefruit Liqueur
Joseph Cartron
Frankrike
56572 Vectura - kr 153,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 2
Farge og duft: Uklar rosa. Flott grapefruktduft, ren og frisk.
Smak: God sødme fra starten, veldig bra grapefruktkarakter, fine bittertoner og god syre, veldig ren og god, lang ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Drinker.
Vurdering: Imponerende grapefruktgjengivelse. (UÅ)
Laget av: Alkohol, konsentrert fruktjuice, vann, sukker, farge
Alkoholinnhold: 18,0% vol.
Bestill her:

(85p)
Cartron Pomegranate Liqueur
Joseph Cartron
Frankrike
57572 Vectura - kr 153,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Dyp rød. Sukkertøyduft.
Smak: Syrlig-søtlig start, fin bitterhet utover, godt med sødme, men syrligheten er også stor, lang ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Drinker.
Vurdering: Bedre enn mange andre granatepleessenser. (UÅ)
Laget av: Alkohol, konsentrert juice av granatepler, aroma, vann, sukker
Alkoholinnhold: 18,0% vol.
Bestillher:

Rom

(75p)
Ron Cubay 10 Añjos Superiore
Cuba Ron
Cuba
58730 Jacos Invest - kr 397,70 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Jacos Invest
Farge og duft: Gyllenbrun. Litt enkel duft, noe alkoholstikk.
Smak: Noe fat fra starten, tørker en del, litt skarp, trevirke i finishen. (UÅ)
Bruksområde:
Vurdering: En ikke spesielt elegant rom. (UÅ)
Laget av: Melasse
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

Whisky

+ (78p)
Cutty Sark
Berry Bros. & Rudd
Skottland
139 Vectura - kr 309,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Lys gyllen. Litt dempet duft.
Smak: Noe fedme i starten, ok syre, lett fylde, mangler en del særpreg. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En noe ribbet blended-stil. (UÅ)
Laget av: Maltet bygg, mais
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 48 mnd.+ lagring på eikefat.
Bestill her:

Annet brennevin

(76p)
Vikingfjord Ice Shot Raspberry
Arcus
Norge
92243 Vectura - kr 199,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Arcus
Farge og duft: Klar. Kunstig bringebærdropsduft.
Smak: Følger duften, mye sødme, litt syre, noe renere bringebærsmak enn -duft, men blir litt for emmen mot slutten. (UÅ)
Bruksområde: On the rocks - kanskje.
Vurdering: Friske bringebær er alltid bedre. (UÅ)
Laget av: 100% potetsprit, brevann, aroma
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Bestill her:

(65p)
It's Classic Cocktails Caipirinha
Kelterei Elm
Tyskland
92882 Cuveco - kr 84,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Bottleneck
Farge og duft: Uklar gul. Intenst preg av Rose's Lime, litt sliten sådan.
Smak: Fruktig sødmefylt anlag, veldig bitter og ubehagelig i smaken. (UÅ)
Bruksområde:
Vurdering: Huff. (UÅ)
Laget av: Vodka, limejuice, sukker, vann
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her