Nyhetene på polet mars 2011 - annen hvitvin, musserende og rosévin

Aase E. Jacobsen
04 Mars 2011 - 14:58

Mens de hvite ligger mellom 150 og 200 kroner har de røde klumpet seg rundt 2-300 kroner. Selv om det er her det er størst volum når vi snakker Burgund, kunne det vært fint om nyhetene også hadde inkludert noen virkelig store viner. Men mange kommer nok til å glede seg over at det endelig er kommet en god rød boksvin fra Burgund. Den største sensasjonen blant marsnyhetene er imidlertid Jiménez-Landis to viner fra Méntrida.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 5. mars 2011 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. 
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mars 2011. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Annen hvitvin

+ (88p)
Paraschos Malvasia Amphoreus 2009
Paraschos di Paraschos Evangelos
Italia - Friuli-Venezia Giulia
91117 Creative Worx - kr 339,50 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Creative Worx
Farge og duft: Varm oransje. Veldig lagret preg, en del fat, tørket aprikos.
Smak: Ganske tørr fra starten, mye skallpreg, veldig god syre, veldig stofflig og rik med gode tanniner utover, sitter godt og lenge med en del bittertoner i finishen. (2009)
Bruksområde: Saftig kylling med steikesjy.
Vurdering: En særpreget vin for de neste fire årene. Verd prisen. (2009)
Laget av: Malvasia
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinen er vinifiert i amforaer hvor den tilsammen oppholder seg i ca. 6 md.
Bestill her:

(86p)
Bonterra Chardonnay 2008
Bonterra Vineyards
USA - Mendocino
46516 VSD - kr 150,80 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Farge og duft: Lys gul. Ganske mye eik, søte epler, lime ligger under.
Smak: Fyldig anslag, god fedme, fin syre, god fylde, stor frukt, en del fat mot slutten, lang ettersamk. (2008)
Bruksområde: Grillet lyst kjøtt eller sjømat.
Vurdering: En god chardonnay som trenger tid for å svelge unna litt eik, tåler fint fire år. Godt kjøp. (2008)
Laget av: 97% Chardonnay, 1% Viognier, 1% Rousanne, 1% Muscat
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 30% gjæret i ståltanker, 70% i eikefat, 60% av vinen har gjennomgått malolaktisk gjæring. 4 md. fatlagring for 60% av vinen i delvis nye franske fat
Bestill her:

(86p)
Foscarin Slavinus Soave Classico Superiore 2009
Az. Agr. Monte Tondo
Italia - Veneto
91056 Vectura - kr 184,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Farge og duft: Gullgul. Oksidativ stil, gammel eplekjeller, litt moden.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, bra syre, mye smak, kraftig stil, mye lagret eplepreg i finishen. (2009)
Bruksområde: Spekemat, svinestek.
Vurdering: En kraftig om ikke veldig elegant vin som tåler fire-fem år til. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Garganega
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede og selekterte druer. Avstilking før pressing. Kaldaserasjon (10°C) i 36 timer før gjæring i store eikefat. Etter 30 dager ble vinen overført til ståltanker for 12 md. modning. etter tapping ble vinen flaskemodnet i 6 md. før salg.
Bestill her:

(84p)
Paul Buisse Sancerre 2010
Paul Buisse
Frankrike - Sancerre
91054 Cuveco - kr 140,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Lys gul. Stikkelsbær, urter, snev av mineraler.
Smak: Bløtt anslag, bra fylde, god druefedme, ok syre, rund stil, sitter bra. (2010)
Bruksområde: Salater.
Vurdering: En god vin for det neste året. Vel verd prisen. (2010)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsteknikk.
Bestill her:

(84p)
Paco & Lola Albariño 2010
Soc. Coop. Vitivinicola Arousana
Spania - Rias Baixas
51429 VSD - kr 153,70 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Terroir
Farge og duft: Lys gul. Veldig ung og aromatisk duft i tropisk retning, gule frukter.
Smak: Bløtt anslag, middels fylde, noe fedme, bløt syre, god munnfølelse, sitter noe med bittertoner i finishen. (2010)
Bruksområde: Drikkevin, salater.
Vurdering: En god vin for det neste året. Verd prisen. (2010)
Laget av: 100% Albariño
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret tradisjonelt i ståltanker, ikke fatlagret før tapping.
Bestill her:

+ (79p)
Zonnebloem Sauvignon Blanc 2010
Zonnebloem Cellars
Sør-Afrika - Western Cape
49178 VSD - kr 349,90 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Vandig. En del bittertoner, litt ung, noe asparges.
Smak: Vandig stil, mangler noe friskhet i frukten som er ganske fet, bløt, litt tung stil, noe friskhet i finishen. (2010)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En litt tung men ganske aromatisk vin for nåkonsum. Verd prisen. (2010)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Etter innhøsting blir druene skånsomt presset før temperaturkontrollert gjæring i ståltanker. Før tapping modnes vinen i ca. 6-8 md. i ståltanker.
Bestill her:

+ (79p)
Cuma Torrontés Organic 2010
Michel Torino / Bodega El Esteco
Argentina - Cafayate
91000 Vectura - kr 103,20 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Red & White
Farge og duft: Lys gul. Veldig aromatisk, litt vel blomsteraktig.
Smak: Bløtt anslag, noe sødme, bløtsyre, fet floral stil, litt tung, men bra frukt. (2010)
Bruksområde: Røykt laks.
Vurdering: En litt spesiell vinstil, men ok. Nå. Verd prisen. (2010)
Laget av: 100% Torrontés
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon i ståltanker.
Bestill her:

(76p)
Grand Sud Chardonnay
GCF
Frankrike
91128 Vectura - kr 319,90 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Lys gul. Dempet ren duft. Enkel.
Smak: Følger duften, lite aroma, litt fet, lite syre, noe sødme. (UÅ)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En enkel vin som må serveres veldig godt avkjølt. Knapt verd prisen. (UÅ)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsprosess.
Bestill her:

(76p)
Domaine de Pellehaut Harmonie de Gascogne 2010
Gaston Béraut
Frankrike - Côtes de Gascogne
46205 Vectura - kr 89,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Better Wines
Farge og duft: Veldig lys gul. Noe svovel i duften, litt uren.
Smak: Bløtt anslag, fet og litt ufrisk stil, sitter noe. (2010)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: To flasker prøvet. (2010)
Laget av: Ugni-Blanc, Colombard, Sauvignon, Gros et Petit Manseng, Chardonnay
Alkoholinnhold: 11,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsteknikk
Bestill her:

Annen musserende

(86p)
Mainegra Brut
Mainegra
Spania
52285 VSD - kr 139,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
House of Wine
Farge og duft: Lys gul. Dempet duft, fine lagringstoner, elegant og småkompleks.
Smak: Friskt anslag, fine bobler, fint skum, god tørrhet, integrert fruktsødme, bra fylde, godt lagringspreg, sitter godt utover, god ettersmak med en del bittertoner. (UÅ)
Bruksområde: Aperitiff, fingermat.
Vurdering: En vellaget musserende for de neste fire årene. Meget godt kjøp,. (UÅ)
Laget av: 60% Parellada, 30% Viura, 10% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsprosess med bl.a. annengangsgjæring i flasken. Etter rekorking flaskemodnes vinen 24 md. før salg.
Bestill her:

÷ (83p)
Castillo Perelada Festival Brut Reserva
Castillo Perelada
Spania - Catalonia
33425 Vectura - kr 107,60 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Palmer & Co
Farge og duft: Lys gulgrønn. Fin duft av gule og grønne frukter, fin fedme, noe brød og sødme.
Smak: Fruktig anslag, godt skum, fint cavalignende preg, litt sprikende bobler, god syre, fin sødme, sitter godt. (UÅ)
Bruksområde: Aperitiff, fingermat.
Vurdering: En lettlikendes musserende for de neste to årene. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 40% Macabeo, 30% Xarel-lo, 30% Parellada
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsteknikk med bl.a. annengangsgjæring i flasken. Flaskemodnet i 15 md. før salg.
Bestill her:

Rosévin

(75p)
Torre Beratxa Garnacha Rosado
Hacienda Uvanis
Spania - Navarra
91125 Vectura - kr 329,90 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Strag
Farge og duft: Dyp varm rosarød. Syltetøy.
Smak: En del sødme i starten, veldig syltetøypreget, rund stil, bløt syre, noe gammel i frukten. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Virker ikke helt nytappet. (UÅ)
Laget av: Garnacha, Tempranillo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert gjæringsprosess.
Bestill her:

÷ (70p)
Åkesson Oz Rozz
Kiviks Musteri / Åkesson Vin
Australia - South Australia
91178 Vectura - kr 126,40 (100cl)
Basisutvalg, kategori 6
ProVino
Farge og duft: Varm rosa. Syltet frukt, litt spesiell duft.
Smak: Bløtt anslag, mangler syre, rund og sødmefylt i frukten, litt kunstig i aromaene, solbærsaft i finishen. (UÅ)
Bruksområde:
Vurdering: Ikke vellykket. (UÅ)
Laget av: Shiraz
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsprosess, modnet i ståltanker før tapping.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter
+

Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter

Med knappe 2100 hektar kan Jura kalles en liten vinregion, men oppmerksomheten den får er uendelig mye større, spesielt fra tilhengere av naturvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak
Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak

Denne oppskriften er fra Liguria, hvor de tradisjonelt bruker tørrfisk - derav navnet stoccafisso - men klippfisk er også utmerket her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott
Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott

Andebryst slik du får det på restaurant, kan du fint lage hjemme. Bare følg denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter
+

Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter

Med knappe 2100 hektar kan Jura kalles en liten vinregion, men oppmerksomheten den får er uendelig mye større, spesielt fra tilhengere av naturvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak
Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak

Denne oppskriften er fra Liguria, hvor de tradisjonelt bruker tørrfisk - derav navnet stoccafisso - men klippfisk er også utmerket her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Svanen bykser oppover verdens beste bar-lister

Nå er Svanen verdens 74. beste bar og Oslo har fortsatt to barer blant de 100 beste, ifølge Worlds50Bestbars.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

London setter fortsatt tonen for cocktailbarer – og noen går enda lenger - som Rémy Savage
+

London setter fortsatt tonen for cocktailbarer – og noen går enda lenger - som Rémy Savage

London er en magnet på unge talenter og et episenter for trendsettende barkonsepter og innovative cocktails. Metropolen byr på et svimlende bredt utvalg, og er et sted hvor trender skapes. Også trender bortenfor trendene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Høstmakrellen smaker fortreffelig med denne behandlingen
Dagens rett

Høstmakrellen smaker fortreffelig med denne behandlingen

Makrellsesongen er på tampen, og den fete høstmakrellen er populær på eksportmarkedet. Med denne oppskriften tilføres syre og gir den en litt uvanlig smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott
Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott

Andebryst slik du får det på restaurant, kan du fint lage hjemme. Bare følg denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her